Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.03.2012 12:26 | Správy | Domáce správy

Ruska obvinili zo spoluúčasti na podvode! Hrozí mu až 12 rokov!

Už padlo prvé meno. Prvým, kto má na krku obvinenie kvôli kauze Gorila, je exminister hospodárstva Pavol Rusko.

Obvinený je totiž exminister hospodárstva Pavol Rusko z podvodu pri privatizácii Paroplynového cyklu. Ten to považuje za chrapúnstvo a pomstu „kádehákov“. Paroplynový cyklus (PPC) sa privatizoval v roku 2004 počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Firmu od Fondu národného majetku kúpila finančná skupina Penta za 2 miliardy korún, čiže za približne 66 mil. €. Pár dní pred voľbami Daniel Lipšic, ktorý paradoxne v tom čase sedel vo vláde vyhlásil, že štát prišiel o pol miliardy €. Zistili to vraj počas vyšetrovania dokumentu Gorila.

Už minulý týždeň avizoval investigatívny novinár Tom Nicholson, že v najbližších dňoch padne prvé obvinenie v kauze Gorila. Včera sa to stalo realitou. Vyšetrovateľ skutočne vzniesol obvinenie voči exministrovi hospodárstva Pavlovi Ruskovi, ktorý bol v čase privatizácie PPC šéfom rezortu hospodárstva, z podvodu! Ruska táto informácia poriadne zaskočila. „Aj vy ste v šoku? Čo je toto za chrapúnstvo? Je to haluz. Že ja som zatajil nejakú analýzu? To je zámer niekoho,“ reagoval bývalý politik pre Nový Čas.


„Predmetná trestná vec konkrétne súvisí s podielom obvineného v súvislosti s nevýhodnou privatizáciu Paroplynového cyklu, a. s., Bratislava ku škode Slovenské elektrárne, a. s., Bratislava z obdobia, keď menovaný zastával funkciu ministra hospodárstva a podpredsedu vlády Slovenskej republiky. Trestnou činnosťou mala byť spôsobená za obdobie minimálne rokov 2005 a 2006 škoda v prospech jednej súkromnej spoločnosti vo výške minimálne 42 024 305,94 €,“ napísal v stanovisku špeciálny prokurátor Alexander Bíró. V čom však spočíval Ruskov podiel na podvode, nechcel minister vnútra Daniel Lipšic upresniť. V prípade dokázania viny však Ruskovi hrozí 5 až 12 rokov za mrežami.

„Podvod znamená niečo úmyselne zatajiť. Ktorý hlupák by vypracovala analýzu a odniesol ju na Úrad vlády, keby ju chcel zatajovať?," spýtal sa Rusko. Analýza mala hovoriť o neváhodnosti privatizácie. Rusko ju z rokovania síce stiahol, no na úrade vlády ostala. "Ja mám niesť zodpovednosť za to, čo sme sa dočítali v Gorile? Tak potom s pánom bohom s takouto krajinou. A Malchárek nič? Je to pomsta kádehákov. Alebo sa chce niekto zviditeľniť, alebo to Penta vybavuje. Absurdity sa stávajú,“ dodal Rusko.Podľa neho ide o snahu odviesť pozornosť od svojich nominantov vo FNM, ktorí PPC predával.

Prokurátor teraz skúma vyšetrovací spis a uznesenie o vznesení obvinenia. Až potom rozhodne, či bol postup vyšetrovateľa o začatí trestného stíhania a vznesení obvinenia v súlade so zákonom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo