Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.03.2012 06:40 | Správy | Krimi | Nehody

Deti písali odkazy rodičom: Máme sa tu skvele, ale tešíme sa domov

Najmenej 22 detí, ktoré sa vracali domov z lyžiarskeho výcviku, zahynulo pri nehode autobusu. Len pár dní predtým posielali rodičom srdcervúce odkazy.

Medzi obeťami z belgického autobusu je 22 detí, ďalších 24 detí utrpelo pri nehode zranenia. Pri nehode zahynuli aj obaja vodiči. Všetky detské obete boli približne vo veku 12 rokov. Medzi pasažiermi bolo sedem holandských detí. Zahynuli aj minimálne dvaja učitelia.


Belgický autobus plný turistov z doposiaľ nezistených príčin čelne narazil do steny tunela v časti núdzovej odstavnej plochy, informovala švajčiarska tlačová agentúra SDA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

Srdcervúce odkazy detí rodičomDeti boli v klasickom lyžiarskom tábore: Najviac času trávili vonku, domov sa vracali s červenými lícami. A keď chutí jedlo, je to jedno z najlepších miest na svete - no napriek tomu deťom chýbali ich najbližší. Aby rodičia doma vedeli, ako sa ich ratolestiam darí, založili učitelia akýsi prázdninový blog. Tam sa uverejňovali fotografie, odkazy a zážitky, píše švajčiarsky denník blick.ch.

"Ahoj, mami a oci! Je tu skutočne krásne. Pozdravte aj starých rodičov. Vidíme sa v stredu!" znel jeden z odkazov detí. Školákom nevadilo ani to, že im nefungovala technika. "Čaute mami a oci! je tu naozaj pekne, aj keď môj iPod nefunguje. Musím teraz končiť, lebo si chcem ešte užiť posledný deň, lebo o chvíľu už bude koniec," napísal do blogu ďalší žiak.

Príspevky pridával aj jeden z učiteľov: "Atmosféra je tu rovnaká ako počasie - úplne jasná!" Aj posledný odkaz bol od jedného z učiteľov: "V stredu budeme doma (dúfam, že nie veľmi zavčasu)!"

Žiaľ do Belgicka dnes dorazila len časť detí. Z lyžiarskeho výcviku ich viezli tri autobusy, z nich však domov prišli len dva, ktoré doviezli 80 ľudí.

1217739:fullwidth:true:true:true

Podľa dostupných informácií autobus zo zatiaľ neznámych príčin najprv vrazil do bočnej steny v tuneli pri meste Sierre na diaľnici A9. Potom čelne vrazil do núdzového odstavného stanovišťa.

Polícia, ktorá haváriu označila za „nebývalú“, začala vyšetrovanie. Záchranári, ktorí boli privolaní asi o 21:15, pracovali na mieste celú noc. Na vyslobodzovacích prácach sa podieľalo asi 200 ľudí, z toho bolo 15 lekárov, 100 zdravotníkov, 30 policajtov, 60 hasičov a traja psychológovia. Pri nehode zasahovalo 12 sanitiek a osem helikoptér. 24 zranených detí previezli do štyroch nemocníc. Okrem 40 Belgičanov bolo v autobuse aj 10 Holanďanov, jeden Nemec a jeden Poliak.

Deti pochádzali z belgických miest Lommel a Heverlee. Pre príbuzných obetí pripravila švajčiarska polícia tím psychológova zriadila aj osobitnú telefonickú linku.

V autobuse cestovalo 52 ľudí - dve triedy detí, ktorí sa vracali z lyžiarskeho kurzu vo Val d´Anniviers. Smerovali späť do Belgicka. Ďalšie dva autobusy, ktoré viezli zvyšné deti, pokračovali po nehode v ceste domov. Žiakom o tragickej udalosti nepovedali.

Podľa belgických médií sa autobusová spoločnosť Aerschot, ktorej patrilo vozidlo prevádzkované pod dcérskou spoločnosťou Toptours, doteraz tešilo veľmi dobrej reputácii. Spoločnosť sa špecializuje na destinácie spojené so zimnými športami.

Aj záchranári plakali

1218015:article:true:true:true

Záchranári pracujúci v teréne sú zvyknutí na tragédie, ktoré ich nenechajú chladnými. Ale dráma, aká sa odohrala v utorok večer vo Švajčiarsku, keď pri havárii autobusu so školákmi vracajúcimi sa z výletu zahynulo 22 detí, otriasla aj tými najostrieľanejšími.

Obrovská tragédia, s ktorou sa musí vysporiadať Belgicko, nenechala chladnými nikoho z 200 ľudí, ktorí pomáhali na mieste nehody. Ani švajčiarskych záchranárov, ktorí sa so smrťou stretávajú dennodenne.

Prikrývať plachtami telá dvanásťročných obetí je niečo iné. Navyše, ak sú ich vyše dve desiatky. „Všetci sme boli otrasení,“ povedal zdrvený šéf miestnych záchranárov Jean-Pierre Deslarzes. "Chcem poďakovať všetkým, čo na mieste zasahovali. Keď sú obeťami deti, je to vždy ťažké. V tvárach mnohých záchranárov som videl slzy.“ V tvárach zdravotníkov, záchranárov, lekárov a ostatných ľudí sa zračil neuveriteľný smútok a žiaľ.


„Táto dráma otrasie celým Blegickom,“ povedal belgický veľvyslanec vo Švajčiarsku Jan Luykx, ktorý tiež dorazil na miesto nešťastia. „Nikdy som nič také hrozné nezažil. Rozsah tejto nehody je taký obrovský, že to nedokážem ani stráviť,“ priznal veľvyslanec.


Zväčšiť mapu

Záchranári pracujúci v teréne sú zvyknutí na tragédie, ktoré ich nenechajú chladnými. Ale dráma, aká sa odohrala v utorok večer vo Švajčiarsku, keď pri havárii autobusu so školákmi vracajúcimi sa z výletu, zahynulo 22 detí, otriasla aj tými najostrieľanejšími.

Obrovská tragédia, s ktorou sa musí vysporiadať Belgicko, nenechala chladnými nikoho z 200 ľudí, ktorí pomáhali na mieste nehody. Ani švajčiarskych záchranárov, ktorí sa so smrťou stretávajú dennodenne.

Prikrývať plachtami telá dvanásťročných obetí je však niečo iné. Navyše, ak sú ich vyše dve desiatky. „Všetci sme boli otrasení,“ povedal doktor Jean-Pierre Deslarzes. V tvárach zdravotníkov, záchranárov, lekárov a ostatných ľudí sa zračil neuveriteľný smútok, väčšina z nich sa dokonca neubránila slzám.

„Táto dráma otrasie celým Blegickom,“ povedal belgický veľvyslanec vo Švajčiarsku Jan Luykx, ktorý tiež dorazil na miesto nešťastia. „Nikdy som nič také hrozné nezažil. Rozsah tejto nehody je taký obrovský, že to nedokážem ani stráviť,“ priznal veľvyslanec.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala