Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2012 08:00 | Správy | Domáce správy

Ochranári sa bránia, Krásnu Hôrku by nezachránila ani priekopa

Prečo hrad nemal ochrannú vodnú priekopu? Podľa ministra kultúry Daniela Krajcera ochranári na Krásnej Hôrke nedali súhlas na jej vybudovanie.

V Národnom parku Slovenský kras však tvrdia niečo iné. Hradný kopec nie je v pásme ochrany a ohňu pomohli aj dreviny, ktorými okolie hradu zarástlo. „Všeobecne známe sú tri stupne ochrany, no hradný kopec je už mimo chráneného územia. Keď teda chce niekto napríklad čistiť okolie hradu, stačí mu súhlas obecného úradu,“ vraví Ján Kilík, riaditeľ Správy Národného parku Slovenský kras.

Na kritiku ministra kultúry Daniela Krajcera v televízii krátko po požiari, podľa ktorého práve ochranári nesúhlasili s vybudovaním priekopy pod hradnými múrmi, Kilík doplnil: „Išlo o dezinformácie, lebo naša správa s touto požiadavkou nebola nikým oslovená minimálne desať rokov. A keby aj bola, na základe skôr uvedených skutočností nie je dôvod na zamietavé stanovisko. Pre bezpečnosť prírody v národnom parku a aj pamiatok predsa treba urobiť maximum.“


Podľa miestnych obyvateľov a aj dobových fotiek však hradný kopec v minulosti spásali najmä kozy a ovce, no pred požiarom tomu už tak nebolo a rástli tam staré kroviny. Práve z nich sa vplyvom vetra po hre miestnych chlapcov so zápalkami vznietili plamene a preskočili až na strechy.

Samotný zásah hasičov bol profesionálny a aj vďaka nemu sa podarilo zachovať takmer všetky zbierky na hrade. „Práve na tento účel sme asi pred 8 rokmi mali priamo na hrade krajské cvičenie,“ uviedol Ján Egri, rožňavský okresný riaditeľ hasičov. Dodal, že na vybudovanie priekopy pri hradnom múre priestor nie je a nižšie by nesplnila svoj účel. Častejšie kosenie zalesneného a zatrávneného okolia by však podľa neho určite mohlo skôr zamedziť nebezpečenstvu šíriaceho sa požiaru.

Ako hasiť hrady na Slovensku

Väčšina slovenských hradov je v kopcovitých terénoch, kde je veľký problém
s prísunom vody. Aj preto sa vynára otázka, ako sú slovenské pamiatky zabezpečené proti požiarom. V hrade Krásna Hôrka, ktorý vlani prešiel modernizáciou, sa však nachádza obrovská zásobáreň s vodou. Tá je určená práve na takéto situácie, aká sa odohrala v sobotu.

Žiaľ, hasiči sa k nej nevedeli dostať, pretože oheň sa šíril veľmi rýchlo. „V hornom hrade sa nachádza veľká zásobáreň s vodou, keďže táto časť začala horieť ako prvá, hasiči sa k nej nevedeli dostať. Dobre však bola zvolená aj technika hasenia. Ak by sa bolo hasilo z vrtuľníka, voda mohla klenby preboriť a tie mohli zničiť expozície,“ zdôraznil Rastislav Púdelka, generálny riaditeľ múzea. Do boja so živlom boli nasadené desiatky hasičov. Pomáhali im aj dobrovoľníci, ktorým osud národného skvostu nie je ľahostajný.

Požiar už hasiči zlikvidovaliRožňavskí hasiči ukončili hasiace práce na hrade Krásna Hôrka, informoval dnes ráno dôstojník operačného strediska rožňavských hasičov Alexander Kőteles. „Na mieste ostali ešte príslušníci Záchrannej brigády z Humenného, ktorí robia zabezpečovacie práce a likvidujú zvyšky po požiari,“ povedal Kőteles. Dnes na hrad príde minister kultúry Daniel Krajcer.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Trénerovi Kozákovi praskli nervy v priamom prenose: Sfúkol novinára a odišiel!
Užitie lieku spustilo strašnú reakciu.
Foto
Užila známy liek a začalo sa PEKLO: Príšerná reakcia! Ide o tabletky, ktoré má doma snáď každý
Military combat drone UAV
Tragické okolnosti ukrajinského útoku: Smutné, kto má byť medzi obeťami
Ján Nezmar v drese Ružomberka.
Bývalý hráč Ružomberka má obrovský problém: Korupčný škandál?!
1994. (Zľava) Samuel L. Jackson, John Travolta, Harvey Keitel, Quentin Tarantino
Foto
Najväčšie hviezdy Pulp Fiction po 30 rokoch! Aha, ako zahviezdili na filmovom festivale
Obľúbené sú aj šmykľavky
Žiakom z Hlohovca môžu ostatní len závidieť: Zábavný park na chodbe školy? Také niečo sa len tak nevidí
Ilustračné foto
Británia odmietla rokovania s Európskou úniou: Ohrozí to mobilitu mladých ľudí?
Speváčka Jana Kirschner
Foto
Jana Kirschner už do MHD nevkročí: Revízor na mňa KRIČAL a povedal, že som... Uff, silná káva!
Ostrý boj Kralevich a Chrena o nábytok z čiernej stavby!
Foto
Kralevich vs. starosta Ružinova: Ostrý boj o majetok z čiernej stavby! Nadávala mu do ZLODEJOV, čo jej odkázal?
Military surveillance drone flying over rocky deserts.
Ukrajina zasiahla viaceré ciele v Rusku: Medzi nimi aj viaceré elektrické stanice
Na archívnej snímke vľavo Stephane Da Costa (CSKA) a vpravo Tomáš Zigo (Slovan) počas zápasu KHL
Návrat do reprezentácie: Hráč z KHL ide na MS!
Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Poľsko hovorí o jadrových zbraniach: Hrozby z Ruska silnejú, sme pripravení! Čo sa chystá?