Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.03.2012 12:00 | Správy | Domáce správy

Kto zaplatí skazu Krásnej Hôrky? Maloletí chlapci asi nie...

Strach z ďalšieho požiaru. Obyvatelia Krásnohorského Podhradia sú vydesení. V nedeľu podvečer totiž začal na hrade Krásna Hôrka opäť tlieť oheň.

Ľudia s obavou dvíhali oči k hradnému kopcu. Tlejúce iskry totiž vytvorili vizuálny efekt požiaru. Za hradbami, ktoré odolali obrovskému požiaru, stále hliadkujú hasiči. Drevené obhorené trámy na jednej veži sa však uvoľnili, padli na klenbu a tá zasypala nábytok zo 17. storočia. Dnes by mal Krásnu Hôrku pozrieť poisťovací agent, ktorý vyčísli škody na národnej kultúrnej pamiatke.

Iskry z trámov lietali v nedeľu večer nad celým Krásnohorským Podhradím. Na Krásnu Hôrku smerovali hasiči z Rožňavy, ale aj Košíc a Moldavy nad Bodvou. V podhradí dávali pozor dobrovoľní hasiči zo Štítnika. Správa o ohni sa okamžite rozšírila a do dediny prišli zvedavci. To vystrašilo obyvateľov neďalekej osady, ktorým sa už od požiaru vyhrážajú, posilnili sa palicami a sekerami a včera nepustili deti do škôl.

Za sobotňajší požiar však môžu podľa polície Ondrej (11) a Ivan (12), ktorí žijú v dedine priamo pod hradom. „Choďte odtiaľ preč, s nikým nebudeme hovoriť,“ kričali spoza dverí Ivanovi príbuzní. Ondrejova rodina odišla z domu k príbuzným a na verejnosti sa neukazujú. Obaja chlapci chodia na slovenskú základnú školu. „Obaja sú vypísaní, ich matky sú na tom tiež psychicky zle. Rodiny majú veľké výčitky,“ uviedol riaditeľ ZŠ Ladislav Mikula.

So šiestakom a s piatakom riaditeľ nemá zlé skúsenosti, patria k priemerným žiakom. „Chlapci urobili poriadnu hlúposť. Osobne som na hrade 4 roky robil sprievodcu. Je to pre mňa tragédia, ako aj pre ostatných. No verím, že to rýchlo opravia a hrad bude viac zabezpečený,“ dodal riaditeľ.

Na Krásnej Hôrke sú už odborní pracovníci múzeí z Levoče, Modrého Kameňa i Betliara, ktorí prišli pomáhať baliť exponáty. „Musia to robiť opatrne, v prilbách. Čakáme na vyjadrenie dvoch nezávislých statikov, či sú múry v poriadku,“ uviedol riaditeľ Slovenského národného múzea Rastislav Púdelka.

Dnes obzrie zhorenisko aj zástupca poisťovne, ktorý vyčísli výšku škôd. „Hrad bol poistený, dnes tam príde poisťovací agent, aby zistil rozsah škôd. Všetko sa potom bude hradiť z poistky, no medzitým je ministerstvo kultúry pripravené poskytnúť financie z rezervy, aby sa na hrade mohlo začať pracovať. Peniaze sa budú postupe dopĺňať z poistky,“ povedala hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová.

Z hradu už sťahujú exponáty

Z vyhoreného hradu Krásna Hôrka začali sťahovať exponáty, ktorých podstatnú časť sa podarilo zachrániť pred požiarom a súčasne ich inventarizujú. Potvrdil to minister kultúry Daniel Krajcer, ktorý navštívil hrad v sprievode riaditeľa Slovenského národného múzea Rastislava Púdelku a riaditeľky múzea Betliar Evy Lazarovej. Krajcer uviedol, že ostala zachovaná drvivá väčšina interiérov a 90 percent pamiatok. Vyvrátil tak fámy, že sa po požiari podarilo zachrániť len približne tretinu exponátov.

Hrad prešiel modernizáciou

„Zhorela drevená strecha hradu, ale podarilo sa nám zachrániť až 90 % zbierok, ktoré sú vo vynikajúcom stave. Niektoré sú čiastočne zadymené, ale nie sú zničené,“ informoval Rastislav Púdelka, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea, pod ktorého správu hrad patrí. Krásna Hôrka mala veľmi dobré technické zabezpečenie, napriek tomu došlo pri požiari k veľkým škodám. „Hrad prešiel vlani modernizáciou. Bolo tam elektronické požiarne zabezpečenie, objekt bol chránený aj proti krádežiam. Nainštalovali tam aj kamerový systém a dokonca aj bleskozvody,“ zdôraznil Púdelka.

Priebeh katastrofického požiaru pamiatky (kliknite pre zväčšenie)

1216324:gallery:false:false:false

Na obnovu Krásnej Hôrky zriadili zbierku

V súvislosti s tragickým požiarom hradu Krásna Hôrka zriadilo Združenie miest a obcí Horného Gemera fond na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky. Ako informoval Peter Gallo z mestského úradu Rožňava, Rada združenia vyzvala mestá a obce, aby sa tiež pripojili k tejto iniciatíve. Občania a podnikateľské subjekty, ktorým táto tragédia nie je ľahostajná, môžu prispievať na číslo účtu 5026566857/0900.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť