Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2012 16:00 | Správy | Domáce správy

Dzurinda končí ako predseda SDKÚ: Takáto bola jeho politická cesta

Dvakrát v histórii Slovenska vytvoril vládu, v posledných voľbách jeho strana získala len mizivú podporu. Dzurinda už teda nebude predsedom strany.

Mikuláš Dzurinda sa narodil 4. februára 1955 v Spišskom Štvrtku, okres Levoča. V roku 1979 vyštudoval Fakultu ekonomiky dopravy Vysokej školy dopravy a spojov v Žiline. Pracoval ako ekonomický analytik vo Výskumnom ústave dopravnom v Žiline a ako riaditeľ pre informačné technológie na oblastnom riaditeľstve Československých štátnych dráh v Bratislave.

Politickú kariéru začal v strane KDHBol námestníkom ministra dopravy a spojov SR pre ekonomiku (1991-1992), ministrom dopravy, spojov a verejných prác SR (marec-december 1994) a dve funkčné obdobia predsedom vlády SR (30. októbra 1998 - 4. júla 2006).

Politicky sa začal Mikuláš Dzurinda angažovať v Kresťanskodemokratickom hnutí (KDH) ako jeden z jeho zakladajúcich členov, pri ktorom zakladal klub a zväz dopravy. Od roku 1993 do júna 1998 bol podpredsedom KDH pre ekonomiku. S cieľom vyhrať parlamentné voľby v septembri 1998 vznikla Slovenská demokratická koalícia. Lídrami SDK boli spoločne všetci predsedovia jej členských strán a hovorcom sa stal od 1. októbra 1997 Mikuláš Dzurinda z KDH a od 4. júla 1998 jej predsedom. Začiatkom septembra 1999 oznámil Mikuláš Dzurinda svoj návrat do KDH a využil vtedy platný inštitút dvojakého členstva (SDK-KDH). Dňa 14. februára 2000 vystúpil Mikuláš Dzurinda z KDH.

V roku 1992 bol poslancom Slovenskej národnej rady, od novembra 1994 do konca prvého volebného obdobia NR SR (1998) a od júla 2006 do júla 2010 poslancom Národnej rady Slovenskej republiky.

Od 30. októbra 1998 do 15. októbra 2002 bol Mikuláš Dzurinda po prvý raz predsedom vlády SR. Zostavil ju v koalícii so stranami SMK, SDĽ a SOP. V tomto období bol dvakrát poverený výkonom niektorých právomocí prezidenta SR.

Založenie strany SDKÚVtedajší predseda vlády SR a vtedy tiež predseda Slovenskej demokratickej koalície (SDK) Mikuláš Dzurinda avizoval 17. januára 2000 založenie nového politického subjektu. Ustanovujúci kongres SDKÚ sa uskutočnil 17. a 18. novembra 2000 v Bratislave. Jeho delegáti si za predsedu zvolili Mikuláša Dzurindu.

V parlamentných voľbách v roku 2002 získala SDKÚ 15,9 percenta hlasov a 28 mandátov v Národnej rade SR. Stala sa druhou najúspešnejšou stranou vo voľbách a vytvorila spolu s KDH, SMK a ANO vládnu koalíciu. Prezident SR Rudolf Schuster vymenoval 16. októbra 2002 novú vládu, ktorej predsedom sa druhýkrát stal Mikuláš Dzurinda.

Mimoriadny kongres SDKÚ 21. januára 2006 rozhodol o zlúčení strany s Demokratickou stranou. Nový politický subjekt dostal názov SDKÚ-DS a Mikuláš Dzurinda zostal jeho predsedom.

V predčasných parlamentných voľbách 2006 SDKÚ-DS získala 18,35 percenta hlasov a 31 mandátov v Národnej rade SR. Stala sa druhou najúspešnejšou stranou vo voľbách a odišla do opozície.

V roku 2010 sa už premiérom nestalVo voľbách do slovenského parlamentu 12. júna 2010 získala SDKÚ-DS 15,42 percenta hlasov a 28 poslaneckých kresiel. Vytvorila vládu SR spoločne s SaS, KDH a stranou Most-Híd. Oficiálnym kandidátom SDKÚ-DS na post predsedu vlády bola od 15. júna 2010 volebná líderka strany Iveta Radičová. Jednohlasne o tom rozhodlo stranícke prezídium, Mikuláš Dzurinda však zostal v pozícii predsedu strany.

Prezident Ivan Gašparovič 9. júla 2010 vymenoval do funkcií ministrov novej vlády, Mikuláš Dzurinda sa stal ministrom pre zahraničné veci SR.

Úspechy mimo politikyV roku 2002 vyšla Mikulášovi Dzurindovi kniha s názvom Kde je vôľa, tam je cesta. Na Žilinskej univerzite si prevzal 17. septembra 2003 čestný titul Doctor honoris causa. Titul mu udelila Vedecká rada Žilinskej univerzity na svojom májovom zasadnutí na návrh vedenia univerzity pri príležitosti 50. výročia akademickej existencie univerzity, na ktorej aj vyštudoval.

SDKÚ nebude súčasťou novej vlády

V predčasných parlamentných voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky 10. marca 2012 získala strana SDKÚ-DS 6,1% voličských hlasov, čo je oproti voľbám v roku 2010 obrovský pokles. Strana Mikuláša Dzurindu sa rozhodla, že koalíciu s víťazným Smerom nevytvorí, preto sa stane súčasťou opozície. Mikuláš Dzurinda sa musel pred svojím klubom zodpovedať z katastrofálneho volebného výsledku a nakoniec odstúpil z funkcie predsedu strany SDKÚ-DS.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Takto vyzerá Boris Kollár 3. mesiace po transplantácii vlasov.
Foto
Borisovi Kollárovi už narástli vlasy: Multiotecko sa môže pýšiť korunou krásy, AHA!
Exminister má po prehre na výber z viacerých možností.
Neúspešný prezidentský kandidát Korčok: Ďalšia trhlina v jeho plánoch v politike!
Karol III. bol korunovaný za kráľa 6. mája 2023 vo Westminsterskom opátstve.
Prvé výročie Karola III. zatienila aj smrť blízkeho: Päť RÁN pre kráľa za rok vlády!
V poslednom čase sa kvôli svojmu najnovšiemu albumu často oblieka do western štýlu.
Foto
Sexica Beyoncé po 40-ke vystrkuje rožky: Celému svetu ukázala holú... Uf, neprehnala to?
Obyvateľov mesta sužujú viaceré choroby a hlad.
Izrael chystá ÚDER: Posledná rana Hamasu či skôr finále genocídy?
(ilustračná foto)
V Rusku zadržali amerického vojaka: Spojené štáty reagujú! Čoho sa mal dopustiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Otáčajú sa mu chrbtom? Veľvyslanec EÚ sa nezúčastní na Putinovej inaugurácii: Nie je jediný
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres
Šéf OSN je hlboko znepokojený: Vyzýva Izrael aj Hamas! Urobte niečo navyše, tvrdí
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu v pásme Gazy v pondelok 6. mája 2024.
Mesto Rafah je pod paľbou! Izrael letecky zaútočil na ciele Hamasu: Drsný odkaz
Ruský prezident Vladimir Putin.
Poliaci majú čo robiť: S Rusmi vedú kybernetickú studenú vojnu, drsné obvinenia
Diaľnica D1 smerom na Brno pod vodou.
Foto
Česko je na nohách! Prívalové dažde im komplikujú život: Pripravujú sa na najhoršie
Ruský prezident Vladimir Putin a francúzsky prezidenta Emmanuel Macron.
Rusko si zavolalo na koberček francúzskeho veľvyslanca: Slová Macrona ich pobúrili