Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2012 09:00 | Správy | Domáce správy

Najväčšie prepadáky parlamentných volieb: 99% volilo len 1 %!

Strana 99% - občiansky hlas mala najväčšiu a najmasovejšiu predvolebnú kampaň, nakoniec však oslovila len niečo vyše percenta voličov.

Kým pred voľbami ich prieskumy dávali do parlamentu, volebný výsledok 1,58 % je fiaskom. Ivan Weiss, ktorý bol kandidátom a sponzorom strany, obetované peniaze neľutuje.

Strana 99% - občiansky hlas si zriadila volebnú centrálu v pivárni v centre Bratislavy. Kým pre spravodajské štáby boli pripravené šunkovo-syrové misy a víno v prednej časti podniku, kandidáti strany mali rezervovanú väčšiu miestnosť, do ktorej vstup kontrolovali hostesky podľa vytlačeného zoznamu. „Je tam asi 100 ľudí, ide o kandidátov strany,“ informoval Pavol Pavlík, ktorý spolu s líderkou Alenou Dušatkovou a Petrom Mikletičom prišiel medzi novinárov krátko pred 22. hodinou, aby okomentovali prvé výsledky exit pollu MVK.

Pohľad na číslo 2,6 % však straníkom nevyčaroval úsmev na tvári, bolo skôr vidieť sklamanie. Výsledky dopadli ešte horšie, strana získala iba 1,58 %. Až po polnoci medzi novinárov s úsmevom na tvári prišiel Ivan Weiss. Za slabým výsledkom videl podľa neho protiprávne konanie polície, ktorá kontrolovala podpisy pod petíciou za vznik strany a výroky policajného prezidenta. „Je to najnižší výsledok v histórii 99%, aký prieskumy ukázali. Je to priamy dôsledok konania policajného prezidenta, inak sa to vysvetliť nedá a budeme s tým tak narábať.“

Spýtali sme sa ho na náladu kandidátov vo vedľajšej miestnosti po tom, ako zistili, že sa do parlamentu asi nedostanú. „Hrá tam harmonika, je tam veselá nálada, lebo tí ľudia si sadli. Počas kampane zistili, že patria k rovnakej krvnej skupine. Sú plní optimizmu, že treba ísť ďalej. Vládne tam súdržnosť,“ opísal Weiss. Ten je nielen kandidátom, ale aj jedným zo sponzorov myšlienky 99%. Investované peniaze do strany a predvolebnej kampane neľutuje.

„Od začiatku sme vedeli, že sú to peniaze, ktoré obetujeme na to, aby mohlo prísť k zmene. Zmena sa kúpiť nedá, zmenu treba vybojovať,“ vysvetlil. Po náročnej kampani sa na žiadnu dovolenku nechystá, lebo musí dobiehať zameškané pracovné povinnosti. Chce pokračovať aj s 99% v politickom živote mimoparlamentnej strany. A to aj napriek tomu, že vo voľbách dostali len 40 488 hlasov.

V parlamente končia Belousovová aj Hort

Ostali im už len oči pre plač. Po sobote môžu niektorí dlhoroční poslanci zamávať parlamentu na rozlúčku. S poslaneckým kreslom sa lúčia aj tí najväčší matadori, ktorým dali voliči nemilosrdné k.o. Tohtoročné voľby priniesli naozaj mnohé prekvapenia, ktoré zrejme nikto nečakal. Totálni debakel zažili niektoré známe tváre, bez ktorých si už parlament ani nevieme predstaviť. Azda najväčším šokom je nedobrovoľný odchod podpredsedu parlamentu Milana Horta z SDKÚ.

Nemusí však smútiť, lebo nie je v strane sám. Kufre si balia aj úradujúci minister školstva Eugen Jurzyca či poslanci Katarína Cibulková, Tatiana Rosová, Peter Markovič a Stanislav Janiš. V KDH sa zase neprekrúžkovala napríklad poslankyňa Mária Sabolová. O niečo menším prekvapením je koniec kariéry Anny Belousovovej, s ktorým sa viac-menej počítalo. Jej strana Národ a Spravodlivosť získala zanedbateľný počet hlasov

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu