Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2012 00:00 | Správy | Domáce správy

Búrlivá volebná noc: Jedlo, pitie, cigary a ranné vytriezvenie!

V centrálach politických strán si krátili čas tým, že jedli, pili a zabávali sa. KDH krájalo pečené prasiatka, v Moste-Híd si zapálili volebnú cigaru.

Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda priznal mierne napätie. Niekedy sa kandidáti na poslancov predčasne tešili z prvých výsledkov exit pollu, ktoré sa dosť výrazne odchyľovali od skutočných výsledkov. A vytriezvenie prišlo až ráno.

Obyčajní ľudia: Tešili sa z prepadu SlotuVo volebnom štábe Obyčajných ľudí a nezávislých osobností bolo rušno. Igor Matovič si svoj štáb zriadil v reštaurácii v centre Bratislavy, ktorú vlastní podnikateľ a deviatka kandidátky Alojz Hlina. Spodná časť podniku bola otvorená pre bežných hostí. Volebnú atmosféru pripomínali aj rozvešané pútače s podobizňou majiteľa podniku. Pre straníckych kandidátov bolo vyhradené druhé poschodie. Líder Igor Matovič prišiel do volebného stanu s meškaním. „Máme nový výťah a manželka sa v ňom na pol hodiny zasekla,“ vysvetlil. Neskôr Matovič odovzdal svojej manželke kyticu červených ruží a poďakoval jej za podporu.

Priebežné sčítavanie hlasov Matovič prežíval bez veľkých emócií. „Mrzí ma výsledok pravicových strán, okrem KDH, očakával som lepšie výsledky pravicových strán SaS, SDKÚ, Most-Híd,“ povedal Matovič. Myslí si, že nás čaká štyri roky červené Slovensko, štyri roky rozkrádania, zadlžovania a korupcie. „Úprimne musím priznať, že výsledok Jána Slotu ma potešil, stál by za nejakú samostatnú oslavu. Prajem mu šťastnú cestu do politického dôchodku,“ dodal líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností a odišiel z volebného stanu.

KDH: Krájali pečené prasiatka

V centrále KDH hodovali. Stoly sa prehýbali pod misami s husacími stehnami, zeleninovými šalátmi či rôznymi roládami. Najväčší záujem bol o dve pečené prasiatka, ktoré porcioval predseda Ján Figeľ. Mladí kádeháci oblečení vo vestách s logom strany dolievali do džbánov víno. Figeľa sprevádzali manželka a syn Adam, ktorý volil prvýkrát. Mladík však strávil celý večer nad minerálkou. Pri zverejnení prvých preferencií zavládol v sídle KDH búrlivý potlesk, podľa nich by totiž strana prekročila vytýčených 10 %.

S postupom času prieskumy naznačovali, že úspech KDH bude menší. „To naozaj neprekročíme tých magických desať?“ debatovali mnohí. V centrále sa hovorilo aj o možnej spolupráci so Smerom. „Ficova strana bude potrebovať partnera. Najlepším by pre Smer bolo KDH, prinášalo by to však viaceré riziká,“ prezradil bývalý minister spravodlivosti a zakladateľ strany Ján Čarnogurský. Nakoniec však KDH dostalo len 8,82 %, Fico má väčšinu a vládnuť bude zrejme sám.

MOST-HÍD: fajčili cigary

Členovia a priaznivci strany Most-Híd čakali na to, koľko hlasov im voliči doprajú, v bratislavskej centrále. Bola to skôr párty v stane s jedlom, pitím a dobrou náladou. Členov strany, vedenie a novinárov nedelili žiadne steny či obmedzenia. Hneď zvečera zavítala stranu podporiť ešte stále premiérka Iveta Radičová. Minister životného prostredia József Nagy jej daroval rozprávkovú knihu Klára a Mátohy, ktorú napísala jeho manželka Petra. V tom čase sa šéf strany Béla Bugár ešte zabával na svadbe svojho synovca. Do štábu prišiel okolo 22. hodiny. V tom čase už vládla dobrá nálada. Po vyhlásení prvých odhadov výsledkov si Bugár doprial whisky s kolou. Vedenie Mostu pokračovalo v tradícií fajčenia cigár. ,,Výsledok, ktorý sme dosiahli, je vzhľadom na to, ako prebiehala kampaň, uspokojivý,“ vyjadril sa Bugár. Ako doplnil, najviac im a celej pravici uškodila kauza Gorila, ale aj štvavá kampaň proti ich strane najmä na juhu Slovenska. Bugár sa vyjadril aj k možnej koalícii so Smerom-SD. Budú síce slušní a porozprávajú sa, ale z koalície nič nebude.

SaS: V centrále sa zabával aj medveď

Sulíkovci sa začali schádzať okolo 20. hodiny vo svojom Liberálnom dome. O pol hodiny neskôr prišla k nim premiérka Iveta Radičová a šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi vtisla do rúk červený balónik. „Červený je preto, lebo modrý mu uletel,“ narážala na známy výrok z volieb 2010: „Riško, drž balónik a čakaj.“ Balónik však čoskoro prepichol hudobník Marián Greksa.

Stovka členov strany si pochutnávala na jeleňom ragú, lazaniach či kapustnici v sprievode tónov dvojčlennej živej hudby. Postávali v kruhoch a debatovali. Po prvých predbežných výsledkoch, ktoré strane ukázali 7,1%, si straníci zatlieskali. Vo voľbách 2010 však SaS získala 12 % hlasov. „Áno, je to menej, ale som spokojný,“ reagoval spočiatku Sulík. Napokon dosiahli len 5,88 %. Šéf strany chvíľami v súkromí debatoval s poslancami na poschodí. Zo sídla strany sa vytratil po 3. hodine ráno. O pol piatej ráno zavítal do centrály aj maskot - medveď, ktorý rozosmial posledných vytrvalcov.

SDKÚ: Guláš bol dobrý, nálada mizerná

Guláš, chlebíčky a orechová štrúdľa. To bolo jediné, čo v centrále SDKÚ stálo v noci zo soboty na nedeľu za to. Dokonca ani víno nebolo na zahodenie, len keby ho nerozlievali do plastových pohárov. Inak bola atmosféra vo volebnom štábe kedysi najsilnejšej pravicovej strany pod bodom mrazu. Predstavitelia SDKÚ sa najprv zavreli na poschodí a ku schodisku sa postavili „gorily“, ktoré dôsledne dbali na to, aby sa hore nedostali nepovolané osoby.

Po niekoľkých hodinách vedenie strany zrejme usúdilo, že to aj tak nemá zmysel, a tak vyčlenený priestor sprístupnilo. Náladu to však nevylepšilo. Mikuláš Dzurinda síce niekoľko desiatok minút po zatvorení volebných miestností zvolal tlačovú konferenciu, neskôr poskytovali rozhovory aj vrcholoví predstavitelia strany, no sklamanie a smútok nedokázali zakryť. Pred treťou zavelili na ústup. V rozpätí niekoľkých minút sa vytratili Dzurinda, ale aj Mikloš a postupne aj ďalší straníci či ich sympatizanti. O piatej ráno to vzdali už aj poslední novinári.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!