Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.03.2012 14:28 | Správy | Domáce správy

Požiar na hrade Krásna Hôrka: Polícia pozná podozrivých

Požiar na hrade Krásna Hôrka je už pod kontrolou. Na mieste bol aj minister vnútra Daniel Lipšic s ministrom kultúry Danielom Krajcerom.

Požiar hradu Krásna Hôrka lokalizovali o 15.15 h. Informovala o tom Dana Šebestová, poverená riadením Kancelárie prezidenta Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Oficiálna príčina vzniku požiaru zatiaľ nie je podľa jej slov známa.

Prvé informácie o požiari hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava boli asi o 13.30 h. Miestni obyvatelia z obce Krásnohorské podhradie potvrdili, že požiar sa objavil "z ničoho nič". Niektorí vraveli, že požiar spôsobili deti z neďalekej rómskej osady. V priebehu desiatich minút bola celá strecha v plameňoch.

Polícia má okruch podozrivých

Príčinou požiaru hradu Krásna Hôrka bolo podľa ministra vnútra Daniela Lipšica vypaľovanie trávy. „Boli nasadené aj vrtuľníky letky ministerstva vnútra aj ministerstva obrany, neboli však použité, pretože by pravdepodobne spôsobili veľké škody objemom vody, ktorá by bola spustená,“ povedal minister vnútra.

„Polícia už má aj okruh podozrivých osôb, ktoré zapríčinili tento požiar,“ uviedol Lipšic na improvizovanej tlačovej konferencii v obci Krásnohorské Podhradie.

Minister kultúry Daniel Krajcer doplnil, že exponáty a zbierky, okrem tých ktoré boli v hornom gotickom paláci, sú zachované a nepoškodené. „Je veľká nádej, že v priebehu niekoľkých mesiacov sa podarí aspoň čiastočne obnoviť túto kultúrnu pamiatku,“ vyhlásil Krajcer. Zdôraznil, že hrad Krásna Hôrka, tak ako všetky nehnuteľnosti a zbierkové predmety v rámci rezortu kultúry je poistený.

Na mieste je aj vozidlo lekárskej záchrannej služby, ktoré ošetrilo drobné zranenie jedného hasiča. "V súčasnosti prebieha dokončovanie hasenia a lokalizácia drobných ohnísk. Strecha však zhorela celá, trámy našťastie vydržali," dodal Hochvart.

Okolie hradu zabezpečuje polícia, v hrade by sa údajne mohli nachádzať výbušné látky.

Zhoreli všetky strechy

Na hrad prišiel minister vnútra Daniel Lipšic a prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR a vybral sa sem aj minister kultúry Daniel Krajcer. „Je to strašná, neskutočná tragédia. Práve som sa vrátil z obhliadky hradu spolu s ministrom vnútra Danielom Lipšicom a Danielom Krajcerom. Zhoreli všetky strechy a interiér gotického paláca. Našťastie ostatné pamiatky sú len zadymené, ale sa zachovali a neboli poškodené ohňom,“ povedal starosta Krásnohorského Podhradia Peter Bollo.

Ako TASR informovalo Ministerstvo kultúry SR, rozsah poškodenia hradu Krásna Hôrka následkom požiaru je značný. Zhoreli všetky strechy, vrátane interiéru horného gotického hradu. Ostatné vnútorné časti hradného areálu sú zadymené a nie je ešte možné určiť definitívny rozsah škôd. Depozitár a väčšina zbierkových predmetov sú nepoškodené.

K udalosti sa prostredníctvom sociálnej siete Facebook vyjadril aj minister Krajcer. "Je to tragédia, horná časť hradu aj s exponátmi zhorela. Našťastie väčšina zbierkových predmetov a depozitár ostali nepoškodené. Verím ale, že dokážeme zabezpečiť, že do leta bude mať hrad novú strechu a bude sprístupnený pre verejnosť," uviedol.

"Je to hrozné. Nič podobné som v živote nevidela. Nespomínam si, že by niekto rozprával o takom požiari nášho hradu. Dúfam, že čo najviac z pamiatky zachránia. Hrad chodili obdivovať ľudia z celého sveta..." povedala pani (45) z obce Krásnohorské Podhradie, nad ktorou sa hrad týči.

Gotický palác na hrade Krásna Hôrka zrekonštruovali len nedávno. Po osemmesačnej renovácii ho otvorili koncom apríla 2011. Nakrúcala sa v ňom aj rozprávka Kráľ sokolov.

Na Krásnej Hôrke bude cez noc pomáhať 20 vojakov

Zvládnuť následky rozsiahleho požiaru hradu Krásna Hôrka pomáha aj 20 profesionálnych vojakov z Rožňavy. Príslušníkov útvaru Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) si na miesto nešťastia vyžiadal zriadený krízový štáb.

Ako informoval hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf, dvadsiati vojaci z pohotovostného oddielu budú počas celej noci až do ôsmej hodiny rána asistovať polícii pri zabezpečovaní objektu zhoreniska. "Všetci velitelia dostali rozkaz, aby boli maximálne nápomocní pri zvládnutí situácie," konštatovala premiérka Iveta Radičová, poverená riadením ministerstva obrany.

V Obci vyhlásili mimoriadnu situáciu, idú evakuovať kultúrne pamiatky.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili
(ilustračné foto)
Desivá havária pri anektovanom Kryme: Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora!
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Úsilie OSN stopol zásah Ruska: Krajiny Západu sa usilujú zaškrtiť Severnú Kóreu, tvrdí veľvyslanec
Maddison twins
Foto
Sexi dvojčatá sa delia úplne o všetko: Dokonca už aj o... Pikantné detaily!
Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Nad Ukrajinou sa zaťahujú mraky: Majú teroristický útok v Moskve na svedomí? Toto tvrdí Rusko!
Ďalekonosný raketový systém počas cvičenia (ilustračná fotografia).
USA odklepla veľkú zásielku: Pokročilé raketové systémy sa vyskytnú neďaleko od nás!
Pápež František
Zelený štvrtok pápeža Františka: V kázni nezabudol na výzvu pre kňazov! Tomuto sa majú vyhýbať
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?
Female legs in medical shoe covers in gynecological chair near colposcope. Woman waiting for gynecological examinations in modern medical center. Concept of gynecology, obstetrics and female health.
Hrozivá chyba v Česku: Žena po zámene pacientiek potratila v piatom mesiaci tehotenstva!
V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa
Desivá zrážka! Auto zrazilo na prechode mladé dievča: Chodkyňa skončila v nemocnici
Deti sa na školskú dochádzku najlepšie pripravia už v škôlke.
Zápisy do prvých ročníkov ZŠ sú už za rohom: Čo všetko by mali vedieť budúci prváčikovia?