Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2012 16:40 | Správy | Domáce správy

Divoký protest Gorila: Policajti použili na demonštrantov slzný plyn!

Protest Gorila sa vyostril, keď demonštranti zamierili pred parlament. Do policajtov hádzali vajcia a dlažobné kocky, tí proti nim použili slzotvorný plyn.

Keď sa protest Gorila v piatok večer presunul pred parlament, atmosféra sa vyostrila. Pred hradom zadržali demonštrantov policajti a nechceli ich pustiť ďalej. Protestujúci tak do nich začali hádzať vajcia a nakoniec aj dlažobné kocky. Keď ťažkoodencom došla trpezlivosť, vyzvali demonštrantov, aby sa stiahli, inak proti nim použijú vodné delá. Tí ich neposlúchli, a tak proti nim ťažkoodenci vytiahli slzotvorný plyn. Na oplátku začali protestujúci hádzať aj delobuchy. Postupne ich začali vytláčať, no viacerí skončili v rukách kukláčov. Policajti zadržali aj jednu z organizátoriek protestu, Luciu Gallovú. Protestujúcich napokon rozohnali.

Podľa bratislavskej krajskej policajnej hovorkyne Tatiany Kurucovej bolo počas zhromaždenia predvedených 19 osôb. Počas zákroku boli zranení dvaja ľudia, ktorým na mieste poskytli lekársku pomoc a previezli ich na ďalšie ošetrenie do nemocnice. Zranenie jedného policajta si tiež vyžiadalo lekársky zásah.

Na proteste sa zúčastnili aj mladší ľudia vo veku 13 -14 rokov, ale i starší. Kukláči však pri zásahu slzotvorným plynom a následnom rozháňaní davu na nich podľa očitých svedkov vôbec nebrali ohľad. Podľa redaktora Čas.sk, ktorý bol na mieste protestu, boli medzi zadržanými aj viacerí zranení, ktorých odviezli sanitky.

Protest na námestí prebehol pokojnePiatkový protest Gorila sa v Bratislave začal o 16.00 h. na Námestí Slobody za účasti viac ako tristo ľudí. Protest má sprevádzať zber podpisov pod petíciu a referendum, ktoré zostavili organizátori mítingu. V oboch dokumentoch sa venujú trom rovnakým témam. Ide o zrušenie trestnoprávnej imunity, žiadosť o prijatie balíka protikorupčných opatrení a požiadavku o sfunkčnenie referenda. "Náš cieľ je ten istý ako doteraz, to znamená poukázať na rozsah korupcie, nemorálnosť volieb a povzbudiť občanov, aby sa viac začali zaujímať sami o seba," komentoval dnešný protest jeden z jeho organizátorov Peter Pčolinský.

Zámer predstaviteľov politických strán, ktorí na dnešnom proteste Gorila chceli prehovoriť pred zhromaždenými ľuďmi, veľmi nevyšiel. Nahnevaný dav začal pískať a skandovať "nechceme kampaň" hneď po tom, ako sa na pódiu objavil prvý z politikov, poslanec NR SR a kandidát strany SaS Martin Poliačik. Hoci Poliačikov prejav prehlušili výkriky protestujúcich a poslanca takmer zasiahlo niekoľko banánových šupiek, odvahu predstúpiť pred zhromaždených našli aj kandidáti za KSS a 99% - občiansky hlas. Na proteste sa objavil aj jeden zo šéfov hnutia 99% Ivan Weiss, ktorý však pred dav nepredstúpil. Ani oni však neuspeli a po intenzívnom piskote sa z pódia porúčali. Nahnevaní ľudia boli ochotní vypočuť si len lídra strany SOSka Petra Marčeka, ktorý sa vo svojej reči odvolával na športovcov Richarda Zedníka či Filipa Šeba.

Počas pochodu Bratislavou hádzali demonštrujúci na plagáty politických strán vajíčka a strhávali ich. Dokonca sa im podarilo zablokovať niekoľko policajných áut tak, že sa pred ne postavili.

V Košiciach bol protest komornýV komornej atmosfére a takmer bez zvyčajných emócií sa niesol dnešný protest Gorila v Košiciach na Hlavnej ulici pri Immaculate. Hŕstka prítomných si vypočula príhovory organizátorov, ktorí opätovne spomenuli hlavné požiadavky, pričom priznali, že si uvedomujú, že niektoré z nich sú už deň pred predčasnými parlamentnými voľbami nereálne. Hlavnú požiadavku, dôkladné vyšetrenie skutočností zo spisu Gorila, však podporili všetci prítomní.

V Poprade protestovalo len 150 ľudí

Deň pred parlamentnými voľbami sa do protestu Gorila v Poprade zapojilo okolo 150 ľudí. To je omnoho menej ako v priebehu prvých protestov, keď do tzv. medzikostolia prišlo svoju nespokojnosť vyjadriť cez 1000 ľudí. Hlavného organizátora popradských protestov Zbyňa Džadoňa to sklamalo, avšak zároveň neprekvapilo.

"Príčin je podľa mňa viac, jednou z nich je aj tá, že mnoho z ľudí si myslelo, že stačí raz - dvakrát prísť do ulíc, zakričať, prejaviť hnev a že niečo sa radikálne zmení. Tejto našej aktivite ešte niečo chýba, nemáme niečo konkrétne, čo by sme dali, ale nemali sme na to dostatok času," konštatoval Džadoň. Organizátorom podľa neho chýbajú malé víťazstvá, a to znamená, že ľudia nie sú motivovaní vyjsť do ulíc.

V Nitre sa zišlo len 20 ľudíPribližne 20 ľudí dnes prišlo na druhý protest Gorila v Nitre. Organizátori na Svätoplukovom námestí rečnili zhruba hodinu, potom odznela štátna hymna a na záver hodili do rieky Nitry Morenu s tvárami politikov. Nízka účasť organizátorov protestu neprekvapila. „Vôbec sa nečudujem, že je nižšia účasť, pretože v Bratislave je organizátor islandskej revolúcie Hördur Torfason, čiže je to veľký ťahák, hlásili sa autobusy aj z Vrábeľ či Levíc, že idú do Bratislavy. My sme spokojní aj s tou účasťou, ktorá tu je,“ povedal organizátor Peter Meňhart. Protesty Gorila budú podľa neho pokračovať aj po voľbách, a to aj vtedy, keď na ne príde jeden človek.

V Trenčíne chcú v protestoch pokračovať aj po voľbáchDnešný protest proti korupcii spojený so sviečkovým pochodom od sochy Ľudovíta Štúra ku soche Milana Rastislava Štefánika v Trenčíne prilákal okolo 150 účastníkov.  "Cieľom protestu bolo upozorniť obyvateľov na to, že protesty proti korupcii neutíchajú. Chceme ísť ďalej, chceme zmenu systému. Veľa ľudí si myslí, že toto je len politická akcia pred voľbami, no nie je to pravda. Pokiaľ naše požiadavky nebudú splnené, budeme pokračovať v protestoch aj po voľbách. Či už tu v Trenčíne, alebo aj inde," povedal jeden z organizátorov protestu Peter Čačko.

V Trnave kritizovali všetkých


Kritika všetkých politických garnitúr od roku 1989 až doteraz zaznievala na proteste Gorila v Trnave, na ktorom sa zúčastnilo asi 250 ľudí vrátane asi päťdesiatich priaznivcov Ľudovej strany Naše Slovensko. Členov politických strán, ktoré na Slovensku doteraz vládli, označil jeden z organizátorov protestu Mojmír Kovář za zločincov.

Polícia monitorovala presun priaznivcov strany Mariána Kotlebu zo železničnej stanice na Trojičné námestie a späť, nemala však žiadny dôvod zasiahnuť.

Do Žiliny prišlo asi 200 ľudíProti Gorile dnes prišli na Námestie Andreja Hlinku v Žiline protestovať približne dve stovky ľudí. Slabšiu odozvu na sociálnej sieti kompenzovali organizátori podľa Zdena Múčku podporou masívnejšej letákovej kampane, transparentov a výzvami z auta. "Čiže, ľudia sa mohli dozvedieť o proteste týmto spôsobom. Najpodstatnejšou zmenou oproti predošlému protestu je zbieranie podpisov za vyhlásenie referenda s tromi medializovanými požiadavkami," povedal Múčka.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Poliaci si posvietili na proruskú iniciatívu: Rázne kroky! Pomoc prišla aj od našich susedov
Kate si prechádza najťažším obdobím.
Kate priznala rakovinu, teraz prišla ďalšia rana: TOTO chorej princeznej len priťaží!
Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
Foto
Požiar na Václavskom námestí! Dym bolo vidieť z celej Prahy: Jeden muž skončil v nemocnici
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko u seba zadržiava amerického novinára: Čo s ním bude? Peskov o detailoch mlčí ako hrob!
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Markizáčka Zelinová sa rozhodla pre nový účes, muži ju skritizovali pod čiernu zem: Uf, čo naň hovoríte vy?
(ilustračné foto)
Znepokojivé dianie v Aténach: Metropolu zahalil prach, lekári varujú! Toxická zmes
Foto
Slafkovský má životnú formu! Čo na jeho fazónu hovorí šéf zväzu Šatan?
jadrová elektráreň
V USA sa chystá niečo veľké: Bude to prvýkrát v histórii! Čo je za tým?
(ilustračné foto)
S veľkonočnými sviatkami sa otvára aj otázka ekológie: TIPY, ako sa dá oslavovať šetrne! Pozor na bežné chyby
Prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívila pri príležitosti 20. výročia vstupu SR do Severoatlantickej aliancie Styčný tím pre integráciu síl NATO
AktualizovanéFoto
Slovensko je členom NATO už 20 rokov: Čaputová otvorene prehovorila! Bol vstup do aliancie dobrý krok?
Foto
Český tréner je hitom internetu: Pripomenul legendárneho Standu Řezáča!
Univerzita sľubuje modernizáciu študentských internátov
Slovenská univerzita láme rekordy: Najväčší projekt v dejinách Slovenska! Na toto išli fondy