Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.03.2012 21:56 | Správy | Domáce správy

Kauza odpočúvanie: Falšovalo VOS pred sudcom dôvody?

Vojenské obranné spravodajstvo falšovalo pred sudcom dôvody, pre ktoré žiadalo odpočúvať novinárov, podnikateľov, ale aj zamestnancov ministerstva.

Informuje o tom denník Sme na svojom internetovom portáli s odvolaním sa na uznesenie o obvinení jeho piatich zamestnancov.

Generálna prokuratúra má podľa denníka zatiaľ osemnásť prípadov, keď mali sudcu oklamať. Medzi odpočúvanými neboli len redaktori denníka Pravda, ale aj terajší riaditeľ VOS Róbert Tibenský. Toho do funkcie vymenovala premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) po tom, čo odvolala ministra Ľubomíra Galka zo SaS a riaditeľa VOS Pavla Brychtu. VOS žiadalo odpočúvať Tibenského, lebo sa naňho "viažu aktivity cudzích spravodajských služieb". Prokuratúra podľa Sme tvrdí, že išlo o "vykonštruované skutočnosti".

Odpočúvali aj Galkovu sekretárkuGalko tak, ako aj v ostatných osemnástich prípadoch uviedol, že o odpočúvaní Tibenského nevedel. "Bol v Izraeli ako vojenský pridelenec, veľmi dobre sme spolu vychádzali, je to pre mňa novinka," reagoval pre denník. K svojmu odpočúvaniu sa odmietol vyjadriť Tibenský a nekomentovala ho ani premiérka s tým, že ide o utajované skutočnosti. Odpočúvať ho začali po návrate z Izraela.

Denník tiež informuje, že odpočúvaná bola aj Galkova sekretárka Zdenka Kováčová. Nechcela sa k tomu vyjadrovať, no keď ju prokuratúra predvolala na výsluch, bola nepríjemne prekvapená. Aj o nej Galko tvrdí, že nič nevedel. Odpočúvaní boli aj ďalší zamestnanci ministerstva.

Sabola odpočúvali pre vzťahy s politikmiMedzi odpočúvanými bol aj podnikateľ Ján Sabol, o ktorom predseda SaS Richard Sulík povedal, že sú blízki známi. VOS najprv súhlas na jeho odpočúvanie zo súdu nedostalo, potom však podľa Sme sudcovi napísalo, že je podozrivý z poškodzovania vojensko­hospodárskych záujmov Slovenska, pričom v skutočnosti bolo jeho odpočúvanie zamerané na "monitorovanie vzťahu k politikom, s ktorými komunikoval na tému zvolenia riaditeľa NBÚ". Šéfa tohto úradu mala podľa dohody v koalícii nominovať SaS. Mala niekoľkých kandidátov, nepresadila ani toho posledného, poslanca Kamila Krnáča. Vo funkcii tak stále zostáva nominant ĽS-HZDS František Blanárik. Sabol nechcel povedať, či a prečo riešil vymenovanie šéfa NBÚ. "Vzhľadom na to, že nemám žiadnu oficiálnu informáciu, nebudem túto záležitosť komentovať," napísal Sme Sabol.

Prokuratúra v kauze obvinila päť príslušníkov VOS vrátane bývalého riaditeľa Brychtu. A hoci už vypočula aj Roberta Kaliňáka zo Smeru-SD, Brychtu ešte nie. Už teraz niektorí príslušníci VOS vypovedajú, že v prípade odpočúvania bývalého riaditeľa TA3 Michala Gučíka aj redaktorov Pravdy konali na Galkov pokyn. On to odmieta.

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine