Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2012 15:00 | Správy | Servis

Veterinári začali kontrolu: Nájdu cestnú soľ aj v potravinách na Slovensku?

Mäso, údeniny, pečivo! Mnohé poľské potravinárske výrobky s obľubou nakupujú a konzumujú aj Slováci najmä z pohraničných oblastí.

A určite im ani na um neprišlo, že si možno pochutnávajú na soli určenej na posýpanie ciest. Už niekoľko dní Poľskom otriasa soľný škandál. Veľkovýrobcom mäsových výrobkov, mliekarniam či firmám na spracovanie rýb predávali namiesto jedlej soli takú, ktorá je určená na posýpanie ciest počas mrazov.

Podnikavci predávali lacnú soľ na posyp ciest pravdepodobne celých desať rokov. Na každej tone tak podľa poľských médií zarobili zhruba 270 zlotých (65,50 €). Polícia už zadržala päť ľudí a obvinila ich z toho, že na trhu s potravinami obchodovali s látkou nebezpečnou pre zdravie. Naše ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že zatiaľ nemajú informácie o tom, že by mohli byť ohrození aj slovenskí spotrebitelia. „Nie je dôvod na paniku, poľská strana nás cez výstražný systém neinformovala,“ povedal Juraj Kadáš, hovorca ministerstva pôdohospodárstva.

Podľa neho pracovníci veterinárnej inšpekcie však monitorujú obchodné prevádzky a prípadné možné ohrozenia našich spotrebiteľov. Poľské úrady zatiaľ neinformovali o tom, ktorým výrobcom potravín firmy predávali cestnú soľ, nie sú preto známe ani konkrétne výrobky, kde by sa mala nachádzať. Tá by pri zvýšenej konzumácii mohla ohroziť zdravie ľudí.

Takýto prípad by sa nemal stávať, používanie priemyselnej soli namiesto kuchynskej nie je maličkosťou, práve Poľsko patrí ku krajinám, z ktorých dovážame veľké množstvo výrobkov,“ povedal Stanislav Nemec, hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory. „Spotrebiteľom odporúčame, aby dávali prednosť našim produktom, tak minimalizujú možné riziká,“ dodal.

Cestná soľ a jej škodlivosť

„Cestná soľ sa nemôže využívať ako potravinárska, ale ak ju nejeme po lyžiciach, nevyvoláva zdravotné ťažkosti. Až 10 dag takejto soli by mohlo vyvolať bolesti brucha alebo vracanie,“ povedal doktor Piotr Burda z poľského ústavu klinickej toxikológie. Ako dodal, človek s hmotnosťou 50 kg sa môže otráviť po požití dvoch lyžičiek priemyselnej soli. Nadmerná konzumácia môže spôsobiť kómu až smrť.

Účinky priemyselnej soli:Vdychovanie - môže spôsobiť slabé podráždenie slizníc dýchacích ciest.

Pokožka - pri kontakte môže prísť k podráždeniu.

Oči - môže spôsobiť bolesť, začervenanie, slzenie.

Konzumácia - veľké dávky môžu spôsobiť dávenie, hnačky, nakoniec v dôsledku nedostatočnej činnosti kardiovaskulárneho systému alebo poškodenia nervovej sústavy smrť. Predpokladaná toxická dávka je 0,5 až 1,0 g na kilogram hmotnosti človeka.

Prvá pomoc - piť čo najviac vody a poradiť sa s lekárom.
V poľských potravinách našli    posypovú soľ
Škodlivé výrobky sa mohli dostať aj na stoly Slovákov

Ľudia z Oravy sú v šoku: Je to svinstvo!Ľubica Pavlova (60), dôchodkyňa, Dolný Kubín:
- Mala by sa na to viac zamerať kontrola. Nechce sa mi tomu veriť, ale ak je to pravda, tak je to svinstvo!

Anna (32), úradníčka, Dolný Kubín:
- Mali by potraviny viac kontrolovať. My netušíme, čo do nich výrobca dáva. Ako mohlo dôjsť k takému zlyhaniu, veď máme európske normy?! Myslím, že to bolo len za účelom zisku, niekto chcel ušetriť náklady. Je to nemorálne, nemalo by sa to robiť.

M. Pavlov (39), údržbár, Dolný Kubín:
- Technická soľ a potravinárska soľ majú ten istý vzorec, ničím sa nelíšia. Neviem, ako by sa do technickej soli dostali dusičnany.

Silvia Žáková (29), Trstená, na materskej:
- Do Poľska kupovať nechodíme a po tomto tam určite ani nikdy nakupovať nepôjdeme. Ich výrobkom sa vyhýbam aj pre takéto veci.

Marta Podobová (65), Dolný Kubín, dôchodkyňa:
- Je to zahrávanie so životom ľudí, už sa ani nedivím, že sa robia takéto veci. Solí sa kdečo a nielen v Poľsku, ale aj u nás, len tam sa to teraz prevalilo.

Veterinári kontrolujú výrobky na Slovensku

Naše kontrolné orány, ktoré strážia bezpečnosť potravín zatiaľ neodstali od poľských kolegov žiadne stanovisko. "Informácia o nebezpečných potravinách, ktoré obsahujú namiesto jódovej soli posypovú(technickú), zatiaľ nie je v Rýchlom výstražnom systéme," vyjadrila sa Paulína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Ako dodala aj napriek tomu správa prostredníctvom inšpektorov začala dnešným dňom vykonávať špeciálne kontroly vo výrobe. "Vzorky budú odoberať inšpektori v prevádzkach zo soli, ktorá má krajinu pôvodu Poľskú republiky, keďže nemáme presné informácie v akých výrobkoch a kde presne by sa takáto soľ mohla nachádzať," dodala Komarová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny