Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.03.2012 14:00 | Správy | Domáce správy

SPOVEDÁME POLITIKOV: Sprivatizované podniky by mali zoštátniť, tvrdí Slota

Aj napriek nepriaznivým preferenciám je šéf SNS Ján Slota presvedčený, že sa do parlamentu dostane.

Pred voľbami sľubuje, že dôchodcom s nízkymi penziami pridá každý mesiac 100 €. Ako ich chce získať? Akým spôsobom chce zaplátať dieru, ktorá by ostala v rozpočte po zavedení 16-percentnej rovnej dane, o ktorej jeho strana hovorí?

V programe máte, že v prípade nutnosti začnete iniciovať vystúpenie Slovenska z EÚ a ukončenie používania eura. Vaša strana však nijako zásadne neodmietala prijatie eura. Prečo teda ten obrat?

- My sme neprotestovali a súhlasili sme s jeho prijatím. Keď SNS presadzovala vstup Slovenska do EÚ a aj do eurozóny, nemali sme dostatok informácií o tom, aká je skutočná situácia v eurozóne. Gréci, Taliani, Španieli, Portugalci a Íri klamali v štatistikách. Museli sme sa riadiť len podľa toho, aké boli oficiálne výstupy z Bruselu. Zobudili sme sa pod studenou sprchou, keď doháral oheň rozhadzovania peňazí, ktoré neboli kryté ľudskou prácou. Kvôli čomu sa posiela 130 mld. € do Grécka? No kvôli nemeckým a francúzskym bankám, aby na tom ešte niečo „trhli“.

Vy ste však mali pred zavedením eura štátneho tajomníka na ministerstve financií. To ani on nevedel, v akej situácii je eurozóna?

- Veď o tom nevedeli ani úradníci v Bruseli.

Sľubujete, že pridáte dôchodcom 100 €. Netvrdíme, že dôchodcovia si nezaslúžia vyššie penzie. Ale odkiaľ?

- Sto eur pridať k dôchodku tým, ktorí majú 150- až 200-eurové penzie, to nie je o tom, či ich nájdeme, alebo nenájdeme. To je nutnosť. 40 rokov človek pracoval a teraz má zomrieť od hladu. Tie veci, ktoré sa vybudovali za jeho života, sme odpredali za úplnú facku. Predali sme Slovenské elektrárne, ktoré mali nominálnu hodnotu minimálne 120 mld. korún za 33,6 mld. korún.

Ale rovnako pod cenu sa odpredali aj VSŽ ši Slovnaft.

- Aj VSŽ, aj Slovnaft. Súhlasím. Ale ani Rezeš, ani Hatina určite neboli nominantmi SNS.

Ale SNS bola vtedy vo vláde.

- Áno, ale čo som mal vtedy robiť? Zobrať samopal a zastreliť celú vládu, lebo som s tým nesúhlasil?

Napríklad vystúpiť z vlády.

- Chcel som to urobiť. Mečiarovi sme tresli dverami a už tam čakali nastúpené všetky tri maďarské politické subjekty. Nechceli sme, aby vstupovali do vlády. Ale aby som sa vrátil k tým dôchodkom. To nie je tak, či dáme, alebo nedáme. My im musíme dať tých 100 €. Elektrárne za rok vyprodukujú 18 až 20 miliárd korún zisku. Suma, za ktorú ich zahraničná firma kúpila, sa im za dva roky vrátila, a teraz už hrabú do vlastného vrecka a v podstate nič nezostáva Slovensku.

Čiže aby bolo na zvýšenie dôchodkov, mali by sa znárodniť sprivatizované podniky?

- Nepovedal by som, že znárodniť. Zoštátniť. Aj v Belgicku sa zoštátňuje, aj vo Veľkej Británii sa zoštátňuje.

Čo okrem Slovenských elektrární by sa teda malo zoštátniť?

- Môžeme to prehodnotiť, ale Slovnaft určite. Ten sa predal za miliardu korún.

Hovoríte o 16-percentnej rovnej dani, ktorú sľubujete...

- Áno, hovorme o tom, odkiaľ zobrať.

Tak odkiaľ zobrať?

- Na Slovensku máme prebyrokratizovaný úradnícky systém. Je nám treba trojstupňové riadenie - štát, kraj a obce? Vyššie územné celky môžu absolútne vypadnúť. Bola to totálna zbytočnosť, totálna chyba. Je to len ďalšie vyhadzovanie peňazí von oknom. Trváme na tom, aby sa znížili počty krajov.

No ale o cesty, ktoré majú VÚC vo svojej pôsobnosti, sa starať treba, rovnako aj školy, ktoré majú pod palcom samosprávne kraje, treba financovať. Čiže úspora na platoch úradníkov je v porovnaní s tým zanedbateľná.

- Ale ja nie som za to, aby bola zrušená Slovenská správa ciest. Som za to, aby tam nebolo milión úradníkov. Na platy úradníkov verejnej správy sa ročne vynakladajú možno 3, možno až 5 mld. €. Dajme ich dôchodcom.

Ale väčšie náklady pri VÚC sú určite na chod, údržbu a prevádzku škôl, ciest a na realizovanie ďalších kompetencií, ktoré VÚC majú. A tie by sa len preniesli na štát a ten by ich stále musel financovať.

- Ale budú ich obhospodarovať možno traja, štyria ľudia na ministerstve, nie ako teraz, keď sú tridsiati na VÚC. Navyše Slovensku by stačilo možno len sedem ministerstiev, znížiť o jednu tretinu počet zamestnancov na ministerstvách, zrušiť trojstupňové riadenie. Nehovorím, že sa ušetria bilióny. Ale treba šetriť všade. Treba prehodnotiť sociálnu politiku.

O sociálnych dávkach hovorí vždy každý a nik s tým nič nerobí.

- Ale ja by som to spravil. A zdravotníctvo. Máme tri zdravotné poisťovne a všetky majú zisky. Prečo nie je jedna nezisková štátna? Podstatne by sa zjednodušil proces nalievania peňazí do zdravotníctva a zefektívnil. Dajte nám podporu a urobíme veľa zásadných zmien.

Jedna vec je nalievanie, ale druhá vec je všadeprítomné plytvanie.

- Jednoznačne treba niektoré nemocnice zrušiť. Tie, ktoré majú zostať, nech zostanú a nech kvalitne poskytujú kvalitné zdravotné služby. Alebo školstvo. Prečo máme 26 vysokých škôl a univerzít? Produkujeme profesie, ktoré sú absolútne nepotrebné a potom sa čudujeme, že mladí ľudia sú nezamestnaní.

Ako to chcete vyriešiť?

- Vytvorí sa komisia zo zamestnávateľov, štátu, z cirkví, zo škôl, z odborov a urobí sa štatistika, čo tento štát potrebuje. Za veľké peniaze štát vychováva ľudí, ktorých odbornosť nepotrebujeme.

Nebolo by v takom prípade vhodné uvažovať o čiastočnom spoplatnení vysokého školstva?

- O čiastočnom určite áno. Trval by som na tom, aby si štúdium profesií, ktoré nie sú pre štát potrebné, človek zaplatil.

Kto by rozhodol, ktorá profesia už nie je pre štát potrebná?

- Štatisticky sa to dá veľmi rýchlo vyhodnotiť. Myslím si, že tá komisia by za mesiac mala vyhodnotené všetko. Už za Mikolaja sme to začali vyhodnocovať. Rozprávame sa o tom, kde ušetriť. Zoberme si napríklad banky. Za minulý rok mali možno 600 - 700 miliónov € zisku. Všetky tie peniaze odchádzajú preč. Prečo by sme ich nezdanili?

Teraz sa začne pri bankách, a kde sa skončí? Po čase sa zistí, že aj ten má, zoberme aj jemu.

- Mal som stretnutie s podnikateľmi, kde boli aj bankári. Oni sa tomu nebránia. Keby ste mali 20-tisícový zárobok, nebudete sa brániť, keď vám znížia na 15-tisíc € s tým, že vám nezoberú peniaze.

Chcete zaviesť 35-hodinový pracovný týždeň. Vo Francúzsku ho pred časom zaviedli a jeden z následkov sme pocítili aj u nás. Nerobíme si ilúzie, že automobilka PSA Peugeot Citroën prišla do Trnavy preto, že sú u nás super skvelí pracovníci. Prišla k nám preto, že vo Francúzku zaviedli 35-hodinový pracovný týždeň, kým u nás ostal 40-hodinový. Nie je to dvojsečná zbraň?

- Netvrdím, že teraz je to aktuálne. Aktuálne by to bolo, keby sme sa z krízy dostali. Je to program na 4 roky. Pamätám si, keď sa za socializmu znižoval pracovný týždeň zo šiestich na päť dní. Drvivá väčšina ľudí si to vtedy možno nevedela predstaviť. A vidíte. Funguje to. Možno raz príde doba, keď budeme pracovať tri dni v týždni. Preto si myslím, že 35-hodinový pracovný týždeň má v dnešnej high-tech dobe svoje opodstatnenie.

Myslíte si, že sa dostanete do parlamentu?

- Som hlboko presvedčený, že sa do parlamentu dostaneme a výsledok odhadujem od 6,5 % do 11,5 %.

Viete si predstaviť po voľbách spoluprácu s Robertom Ficom?

- V parlamentnej demokracii musí človek všetko odvádzať od parlamentných počtov. Nevylučujeme nijakú slovenskú politickú stranu.

Takže ste Ficovi už odpustili slová, že aj Jano Slota sa v politike „nabalil“?

- Nie je podstatné, či som odpustil, alebo nie. Jednak to nie je pravda. Keby sme hovorili o tom nabalení, tak niektorí jeho blízki ľudia sú možno „najnabalenejší“ v tomto štáte.

Koho máte na mysli?

- To tiež nie je podstatné. Podstatné je to, aby slovenská štátnosť bola zachovaná. Aby slovenský národ prežil a aby nehladoval.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí