Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2012 10:01 | Správy | Domáce správy

Kočner: Sulíkovci dostali 5 miliónov korún v igelitke od spoločníka Penty

Podnikateľ Marián Kočner, ktorý je spájaný s Richardom Sulíkom, obvinil šéfa strany SaS, že o ich stretnutiach klamal.

Kočner sa priznal, že pôvodne nechcel reagovať na videá, ktoré ho zachytávajú v rozhovoroch s Richardom Sulíkom. Podľa neho však Sulík vo svojich vyjadreniach ku kauze Sasanka často klamal, preto sa rozhodol reagovať na jeho slová.

Sulík obvinil Kočnera pred časom z toho, že mu odmietol dať súhlas so zverejnením ich komunikácie. Kočner však tvrdí, že mu ten súhlas dal, a to dokonca písomne. Asistentka Richarda Sulíka mala vyzdvihnúť toto potvrdenie od Kočnera. Súhlas ukázal Kočner aj na svojej tlačovke. Súhlas mal podpísať aj Richard Sulík a poslať ho podnikateľovi späť, ale Kočner tvrdí, že ho naspäť podpísaný nedostal. "Môžete sa ho opýtať, prečo klame, prečo tvrdí, že som mu ten súhlas nedal," vyzval Kočner novinárov.


Ako sa Sulík a Kočner spoznaliPodľa Kočnera nie je pravda, že ich zoznámenie inicioval bývalý minister financií Počiatek. Kočner priznal, že sa so Sulíkom stretol trikrát pred voľbami na primátora mesta Bratislavy (kandidoval v roku 2006 pozn. red.). To mali byť ich prvé stretnutia.

"Nezačali sme sa stretávať až po voľbách, ako včera tvrdil pán Sulík. Bolo to ešte pred voľbami, ..., ešte pred tým, ako SaS začala vytvárať kandidátku do parlamentu," tvrdil Kočner. Priznáva však, že nemôže s istotou tvrdiť, kto koho kontaktoval ako prvý.

"Začali sme sa stretávať častejšie a pravidelne - v aute, na Kolibe, potajomky, potom aj v byte," potvrdil Kočner.

"Pre pána Sulíka som robil ešte jednu vec - poprosil ma, či by som cez svoje zdroje preveril mu niektorých ľudí, ktorých chce dať na kandidátku strany SaS, o ktorých nevie. A nie je si istý, či tí ľudia sú čistí," prezradil podnikateľ. Podľa vlastných slov to pre neho urobil a informoval ho o veciach, ktoré zistil. Zrejme aj na základe jeho informácií sa niektoré mená na kandidátku nedostali, jeden taký človek tam však podľa Kočnera dostal.

Kočner počas tlačovky priznal, že viaceré názory Richarda Sulíka ako podnikateľa, ale aj ako politika mu boli sympatické. Ale neskôr mal vďaka svojim informáciám zistiť, že nie všetko, čo Sulík povedal, bola aj pravda.

Po voľbách sa začali stretávať už len u Kočnera doma. Kočner poprel aj informáciu o tom, že mal ísť letecky na večeru so Sulíkom a Miškovom do Salzburgu. Podľa Kočnera to mal byť podnikateľ Ján Sabol, ktorý spoluzakladal aj strany SOP a ANO a podľa neho robí to isté aj so stranou SaS.

Keď za ním prišiel Sulík s materiálom Gorila, Kočner mu povedal, že ten materiál už koluje medzi ľuďmi dlho. Mal sľúbiť, že s ľuďmi, o ktorých sa v dokumente píše, si nikdy nesadne do vlády. Sulík sa bál diskreditácie, ak by vyšiel so spisom Gorila.

Sulík má podľa Kočnera veľmi dobrého priateľa a spoločníka, ktorého rodina v čase vzniku Gorily bola vo vrcholnom predstavenstve SIS.

Kočner tiež tvrdí, že sa určite stretli viackrát ako sedem. To číslo uviedol Sulík v súvislosti s počtom stretnutí s podnikateľom.

Kočner mal pre Sulíka zisťovať aj informácie o tom, že Juraj Droba mal pre ministerstvo zdravotníctva vystavovať vysoké faktúry. Kočner na tlačovke ukázal niekoľko dokumentov, ktoré podľa jeho slov obsahovali informácie o tejto záležitosti.

Cieľom strany SaS je privatizácia SPP"Cieľom ľudí, ktorí stoja za stranou SaS a ktorí su jej členmi, je privatizácia SPP," tvrdil na tlačovke Kočner. Prekážkou však bola podľa Kočnera premiérka Radičová, ktorá by nikdy takúto privatizáciu nedopustila. Aj to mohol byť dôvod, prečo sa jej bolo treba zbaviť.

Podľa jeho slov mala strana dostať peniaze aj od spoločníka Penty Jozefa Špirka dostali päť miliónov korún v igelitovej taške s logom Tesco na predvolebnú kampaň v roku 2010. "Pýtal som sa Sulíka, či od jedného zo spoločníkov Penty nedostali finančný príspevok na kampaň, ktorý ale nie je uvedený na webe medzi príspevkami. Tak sa ma spýtal, odkiaľ to viem a že on od Jozefa Špirka žiadne peniaze nezobral. Je to pravda, doniesol ich pokladník strany SaS Kolárik, ktorý ich od Špirka dostal v bielej Tesco igelitke," povedal Kočner. Končer je o tom presvedčený, hoci si je vedomý toho, že to nemôže dokázať. Veľmi sa mu páčila myšlienka Matoviča o teste na detektore lži. Je ochotný to dokonca zaplatiť.

Kočner vyzval Sulíka, aby prezradil meno toho, kto sa s ním bavil o tom, že sa bude nahrádzať premiérka, pretože podľa podnikateľa, od neho nezisťoval, kto sú zradcovia, ale či o nich vie.

Kto nakrútil videá Kočnera so Sulíkom?Podľa Kočnera bol jeho monitoring spôsobený záujmom o osobu Richarda Sulíka a nie jeho samotného. Spomenul pritom informačnú službu aj VOS, ktoré sa od týchto nahrávok dištancovali. No podľa podnikateľa to mohol byť aj niekto úplne cudzí.

Tvrdí, že dať do jeho domu plošticu bolo úplne jednoduché, pretože pred jeho stretnutiami so Sulíkom prešiel jeho dom kompletnou rekonštrukciou. Podľa uhla kamery zistil, kde bola. Len jedna vec ostala na svojom pôvodom mieste - termostat a ovládanie domového kúrenia. V tejto veci sa podľa neho ukrývala táto video ploštica. Je presvedčený, že v tom ovládači, ktorý ale medzičasom vyhodil, bola ukrytá kamera.

Podnikateľ ponúka 300-tisíc eur tomu, kto mu prinesie informácie o tom, kto mu tam tú kameru nainštaloval.

Podľa Kočnera má Nový Čas pravdu v tom, ako fungovalo odpočúvanie na Slovensku. Podľa neho Galko porušoval zákon.

SDKÚ som dal niekoľko tisíc na organizovanie snemu

Kočner tvrdil, že požičal 80- alebo 90-tisíc cez spoločného priateľa, ktorého má s predsedom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom na snem tejto strany. Bol to snem, na ktorom Dzurindu znova zvolili za predsedu strany. Podľa neho to ale nebol vlastne sponzoring, lebo tie peniaze sa mu vrátili.

Kočner zároveň povedal, že Dzurinda dal Janišovi príkaz navrhnúť za generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. SDKÚ však s týmto vyhlásením nesúhlasí. „Mikuláš Dzurinda poslancovi Stanislavovi Janišovi príkaz, aby navrhol Dobroslava Trnku na post generálneho prokurátora, nedal. Zároveň vyhlasujeme, že SDKÚ-DS od pána Kočnera nikdy nijaké peniaze neprijala,“ uvádza sa vo vyhlásení SDKÚ-DS, ktoré poskytol hovorca strany Michal Lukáč.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?