Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.02.2012 07:00 | Správy | Peniaze

Ministerstvo pôdohospodárstva: Rozmrazené pečivo sa bude označovať!

Nie je čerstvé ako čerstvé! Ministerstvo pôdohospodárstva navrhlo zmeny v označovaní pekárenských výrobkov.

Pomenovanie čerstvé bude môcť mať iba výrobok, ktorý je do 24 hodín od upečenia na pulte predajne. Ak úpravu schvália v Bruseli, začne platiť od júna tohto roku a za nedodržanie označovania bude hroziť pokuta až do výšky 100 000 eur.

Dnes môžete v obchodoch nájsť pečivo, ktoré síce nesie označenie „čerstvé“, v skutočnosti však dlhý čas strávilo v mrazáku. Ministerstvo pôdohospodárstva chce označovanie zmeniť. „Jediný cieľ je, aby sa 10-ročná zmrazená sviňa nepredávala ako čerstvý bôčik,“ zhodnotil účel zmeny Zsolt Simon. Podľa neho sa u nás rozmáha nový fenomén s pekárňami, ktoré ani pekárňami nie sú.

V prípade, že vyhláška bude schválená v Bruseli, čerstvým pekárenským výrobkom sa bude môcť označovať len výrobok, ktorý je umiestnený na trh do 24 hodín po jeho výrobe,“ povedal minister. Tie pekárenské produkty, ktoré túto podmienku nesplnia, sa budú označovať dopečené, prípadne rozmrazené. Ministerstvo chce takto zlepšiť ochranu a informovanosť zákazníkov, ktorí tak budú vedieť, za čo dávajú svoje peniaze. V prípade, že Európska únia vyhlášku odobrí, predpokladá sa jej účinnosť od júna 2012.

V prípade nedodržiavania označovania bude môcť prevádzkovateľ dostať pokutu za zavádzanie spotrebiteľa až do výšky 100 000 eur. „Potravinárska komora Slovenska považuje za správne, aby bol spotrebiteľ informovaný, či je pečivo upečené, alebo vyrobené bez medzitechnologického stupňa zmrazenia. Z môjho pohľadu to ani nie je otázka prídavných látok, pretože výrobok konzervuje nízka teplota, ale je to otázka správneho informovania spotrebiteľa,“ uviedla Jarmila Halgašová, riaditeľka PKS.

Nevýhody polotovarov

Mrazené a dopečené polotovary obsahujú veľké množstvo prídavných látok a konzervantov. Problémom týchto výrobkov je predovšetkým ich krátka trvanlivosť, pri skutočne čerstvých výrobkoch bez obsahu prídavných látok je trvanlivosť dvoj- až trojnásobná.

Nové značenie pečiva

Čerstvé

- výrobky boli umiestnené na trh do 24 hodín po ich výrobe

Dopečené

- výrobky boli zmrazené a v obchode následne dopečené

Rozmrazené

- výrobky boli upečené, následne zmrazené a pred vyložením na pult predajne rozmrazené

Čo na navrhovanú zmenu hovoria obchodné reťazce

Tesco STORES

„Budeme predávať aj také aj také výrobky a označovať ich v súlade s platnou legislatívou, s akýmkoľvek dovetkom si pán minister bude želať. Dôležité je, či sú výrobky kvalitné a za dobrú cenu a nie ako sa volajú,“ uviedol člen predstavenstva Tesco STORES Michal Dyttert.

Hypernova & Albert

Nakoľko nepoznáme presný obsah vyhlášky, k téme sa nebudeme vyjadrovať. Ak budeme podrobne oboznámení so záväzným znením vyhlášky, k danej problematike zaujmeme stanovisko,“ povedala Hedviga Horváthová.

BILLA

„Pokiaľ vstúpi do platnosti vyhláška, podľa ktorej budeme musieť označovať pečivo dopekané na predajni, budeme ju rešpektovať. Pekárne na predajniach máme preto, že si naši zákazníci žiadajú i teplé, voňajúce, čerstvo dopečené pečivo,“ uviedol operatívny riaditeľ Billa Slovensko Jiří Králiček.

LIDL

"Zákazníci očakávajú kvalitné a voňavé pečivo, preto sa domnievame, že označenie na tom nič nezmení. Naša spoločnosť pritom vždy postupuje v zmysle platnej legislatívy. Naším zákazníkom ponúkame pestrý sortiment pekárenských výrobkov ako z vlastnej pekárne, tak od našich dodávateľov," povedala Jana Čupková.

Problém riešili aj v Británií

1188716:gallery:false:false:false

Zohrievaním predpečeného pečiva sa zaoberali aj vo Veľkej Británii. Ako uviedol v minulosti denník Daily Mail, ukázalo sa, že čerstvý chlieb na pultoch často nie je tým, čo si zákazníci myslia. Je hotový už dni ba až týždne pred tým, ako sa dostane do obchodu.

Mrazený produkt potom len v pekárni obchodu ohrejú. Ako uvádza denník, priemyselný chlieb nemá ani zďaleka takú nutričnú hodnotu ako domáci, do ktorého viete, čo dávate. Celá príprava je podľa britských kolegov zrýchlená. Normálne príprava chleba trvá až 16 hodín. Teraz sa to zvládne za pár minút. Výrobcovia vraj taja, aké enzýmy používajú.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?