Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.02.2012 20:20 | Správy | Politika

25 Strana slobodné slovo Nory Mojsejovej - volebný program

Nora Mojsejová sľubuje, že sa dobrovoľne vzdá poslaneckej imunity aj platu. Okrem toho chce lacnejšie zemiaky, chlieb či mlieko.

 

 

1. Znížená DPH na základné potraviny

Navrhujeme pri základných potravinách, ako sú chlieb, zemiaky, mlieko, zelenina, ryby, detská mliečna výživa a pri potravinách pre diabetikov a ľudí držiacich bezlepkovú diétu znížiť sadzbu DPH na 10%.  Nekvalitná strava sa z dlhodobého hľadiska odzrkadľuje na zdravotnom stave obyvateľstva, čo potom musíme zaplatiť my všetci, v podobe predraženej a často neefektívnej zdravotnej starostlivosti. Znížená sadzba u týchto základných a zároveň zdravých potravín môže mať v budúcnosti priaznivý vplyv na životosprávu a s ňou súvisiace nižšie náklady na zdravotníctvo. Navrhovaná úprava predstavuje reálny predpoklad ovplyvňovania životosprávy občanov SR prostredníctvom DPH. Z dlhodobého hľadiska sa týmto krokom ušetria verejné financie.

2. Zdravotníctvo

Najdôležitejšou úlohou v oblasti zdravotníctva je sprehľadniť finančné toky od platiteľa, poisťovne, lekára až po lekárne a nemocnice a nastaviť rovnaké pravidlá pre súkromné a štátne zdravotné zariadenia. Zákon na objednávku, ktorý platí v súčasnosti, neprirodzene deformuje prostredie. Umelo znevýhodňuje a zadlžuje štátne nemocnice a pomáha odčerpávať peniaze z poisťovní. Zdravotné poisťovne sa musia zreformovať a vrátiť zo súkromných rúk pod jednotnú správu bez možnosti vytvárať zisk pre majiteľov súkromných poisťovní. Je absurdné, aby súkromné spoločnosti parazitovali na neschopnosti štátu zodpovedne a efektívne spravovať naše prostriedky v zdravotných poisťovniach. Ak majú súkromné spoločnosti taký veľký záujem vstúpiť do zdravotníctva, nech si postavia svoje nemocnice a ambulancie. Nech cez skorumpovaných politikov neupravujú zákony a umelo nezadlžujú štátne nemocnice a ambulancie chystajúc sa na ich privatizáciu. Naši politici a súčasná korupcia na všetkých úrovniach naše zdravotníctvo úplne zničili a nikto z kompetentných nenesie žiadnu zodpovednosť za spôsobené škody. Musíme naštartovať  a podporiť opätovnú slovenskú farmaceutickú tradíciu a výrobu liekov, ktoré na Slovensku potrebujeme v rámci našej vnútornej spotreby, a nie dovážať nehorázne predražené lieky zo zahraničia. Je potrebné čo najpresnejšie spracovanie farmadát reálnej slovenskej spotreby liekov. Elektronizácia zdravotných záznamov – elektronické zdravotné karty, zefektívniť procesy riadenia, zamedziť farmaceutickým spoločnostiam, aby vzájomne spolupracovali s lekármi, predpisovať pacientom zbytočne predražené lieky, a tým odčerpávať zo systému  obrovské množstvo peňazí na účty zahraničných farmaceutických spoločností. O naše skrachované  farmaceutické spoločnosti prejavili záujem čínske  a indické spoločnosti, to musíme včas zastaviť a podporiť slovenské firmy, aby táto strategická výroba zostala v slovenských rukách. Nové pracovné miesta súvisiace s možnou výrobou liekov prispejú k zvýšeniu zamestnanosti v problémových regiónoch. Hľadať pre slovenské farmaceutické výrobky možné exportné trhy. Naše choré a neefektívne zdravotníctvo odčerpáva zo štátneho rozpočtu  neprimerane veľké množstvo peňazí, ktoré mohli byť použité na prospešné a zmysluplné účely.

3. Dôstojný život pre dôchodcov

Dôchodcovia tvoria veľkú a zanedbávanú skupinu občanov SR, ktorá je už pre súčasný systém nezaujímavá a bez perspektívy. Nezohľadňujú sa roky aktívnej produktivity a hodnôt, ktoré za svoj život vytvorili a na ktorých je založená aj súčasná ekonomika a hospodárstvo. Obranou ich záujmov nielen morálne oceníme ich doterajší život, ale vrátime im aj ten jeden groš zo známej ľudovej rozprávky. Najväčší problém, ktorý dôchodcovia majú, je strata bezpečia v tom najširšom ponímaní: bezpečnosť o obživu, istota domova, istota prežitia, dostupnosť kvalitnej zdravotnej a sociálnej starostlivosti. Musíme zabezpečiť domovy pre seniorov, aby boli dostupnejšie a za prijateľné ceny. Bežný dôchodca vie vyžiť z 350 EUR za mesiac, ale na život v dome pre seniorov to zďaleka nestačí. Ale prečo, keď napríklad all-inclusive dovolenka v zahraničí v 5* hoteli stojí menej ako naše domovy pre seniorov.
Naši seniori sú tí ľudia, ktorí vychovali nás a vytvorili hodnoty, z ktorých doteraz čerpá slovenské hospodárstvo aj ekonomika. Postavili cesty, vybudovali nemocnice, sídliská, elektrárne a vodovody, jednoducho nám umožnili svojou usilovnou prácou žiť náš život. Preto je našou povinnosťou zabezpečiť im dôstojný život.

 

Dôstojný život pre dôchodcov znamená:
•    valorizáciu dôchodkov podľa výšky inflácie,
•    zabezpečenie dôstojného dožitia dôchodcov s nízkym príjmom výstavbou  nekomerčných zariadení pre seniorov v pôsobnosti obcí a miest,
•    zabezpečiť vyššiu bezpečnosť dôchodcov a ich opätovné zaradenie do spoločnosti.

4. Podpora podnikateľského sektora

Podnikateľské prostredie na Slovensku je úplne zdeformované. Tento štát dotuje zahraničné spoločnosti z našich peňazí a vytvára slovenským firmám neprirodzenú konkurenciu. Toto sú úplne choré kroky ľudí, ktorí absolútne nerozumejú reálnemu podnikateľskému prostrediu a fungovaniu. Odvody, ktoré dnes podnikatelia musia platiť za zamestnancov, ich z existenčných dôvodov tlačia hľadať iné cesty, a to často na hrane zákona a na úkor pracujúceho. Potravinová a energetická závislosť slovenského obyvateľstva od zahraničia je v dnešných časoch najvyššia, aká tu kedy bola. V čase celosvetovej krízy je táto situácia obzvlášť nebezpečná a od našich politikov je to obrovská nezodpovednosť. Takto by sme mohli pokračovať v rôznych oblastiach, ako to takto funguje – nefunguje. Vyvážame drevo a dovážame nábytok, dovážame lieky zo zahraničia a nevyrábame si ich na Slovensku, predávame naše farmaceutické spoločnosti zahraničným firmám. Slovenskí výrobcovia potravín sú obchodnými reťazcami tlačení na likvidačnú úroveň a nedokážu cenami konkurovať zahraničným výrobkom, ktoré sú však často dotované, alebo ide o výrobky s nízkou kvalitou, ktoré sú v krajine pôvodu nepredajné. To isté platí aj o prvovýrobcoch a takto by sme mohli pokračovať ďalej. Prezieravosť nášho štátu je na takej zlej úrovni, že si to nevie a často nechce spočítať kvôli skrytým záujmom jednotlivcov (pritom tu máme akadémiu vied  a iné inštitúcie). Je v podstate veľmi jednoduché zničiť slovenskú výrobu potravín, ktorá je zároveň aj zdrojom príjmov pre slovenské spoločnosti a našich zamestnancov, zvyšuje sa nezamestnanosť, vzniká potravinová závislosť od zahraničia, reťazce dovážajú treťotriedne nekvalitné a dotované potraviny na Slovensko. Naše deti a naše obyvateľstvo konzumuje nekvalitné potraviny a to vedie z dlhodobého hľadiska k zhoršenému zdravotnému stavu, ktorý nám budú liečiť zahraničné farmaceutické spoločnosti, pretože tie naše slovenské sme si predali. Čo dodať? Je to jedna veľká komédia a ak to okamžite nezastavíme, tak bude mať tragický koniec. Navrhujeme okamžité systémové riešenie kontroly slovenskej vnútornej spotreby a dovozu. Zároveň navrhujeme pripraviť projekty s priamou podporou štátu pre slovenské spoločnosti, ktoré vedia zabezpečiť výrobu potrebného tovaru, ktorý sa v súčasnosti dováža.

5. Náprava zdeformovaného sociálneho systému

Prekontrolovať zdeformovaný sociálny systém a okamžite zastaviť odčerpávanie peňazí príživníkmi a darmožráčmi a umožniť našim skutočne nezamestnaným a dôchodcom dôstojne žiť. Z našich dôchodcov,  ktorí celý život pracovali, tu títo naši politici  za 20 rokov urobili žobrákov na posmech a na Vianoce im hodia kosť ako psom. Zastaviť rozhadzovanie peňazí pre dlhodobo nezamestnaných,  ktorí sa na miesto práce vyvaľujú  doma pri televízore a pozerajú si satelit. Pre týchto ľudí treba prácu nájsť aj v podobe verejnoprospešných prác a iných motivačných projektov. Sociálny systém je tak nejasný a tak zdeformovaný, že vytvoril skupinu obyvateľstva, ktorá je od tohto chorého systému existenčne závislá. Táto skupina však pre spoločnosť nič neprodukuje, len od systému dlhodobo odčerpáva obrovské množstvo peňazí, ktoré mali smerovať pre dôchodcov a našu budúcnosť, naše deti a školstvo. Zároveň tento chorý systém umelo núti túto skupinu ľudí zvyšovať svoju populáciu, ktorá im zabezpečuje príjem peňazí. Nikto z kompetentných si však neuvedomuje, že práve  tieto narodené deti sú obeťou chorého systému a v prostredí, v ktorom tieto deti v zlých podmienkach vyrastajú, je ich budúcnosť viac-menej totožná zo životným štýlom ich rodičov.

Strategické plánovanie

Strategické plánovanie predstavuje systematický spôsob, ako organizovať zmeny a vytvárať v celej spoločnosti široký konsenzus a spoločnú víziu pre rozvoj rôznych oblastí. Ide o tvorivý proces, ktorý určí problémové oblasti a nájde zhodu vo vzťahu k stanoveným cieľom a opatreniam, ktoré, ak budú naplnené, pomôžu riešiť situáciu v týchto problémových oblastiach.

Oblasti:
•    zrušenie potravinovej závislosti od zahraničia formou obnovenia domácej výroby, a tým aj zvýšenie zamestnanosti,
•    zrušenie farmaceutickej závislosti od zahraničia formou obnovenia domácej výroby, a tým aj zvýšenie zamestnanosti,
•    zabezpečenie energetickej nezávislosti,
•    investície do vzdelávania obyvateľstva,
•    výskum, vývoj a inovácie,
•    znížiť vysokú nezamestnanosť,
•    zvýšiť výkonnosť neefektívnej štátnej správy,
•    vysoká nadspotreba obyvateľstva,
•    vysoká zadlženosť obyvateľstva,
•    neefektívnosť výberu a kontroly DPH,
•    elektronický podpis,
•    nepresné štatistické informácie a nefunkčná aplikácia do systému riadenia je obzvlášť nebezpečný stav,
•    neprehľadnosť finančných tokov štátu,
•    zlý zdravotný stav obyvateľstva,
•    korupcia,
•    slabá vymožiteľnosť práva a nedostatky v súdnictve,
•    neexistujúci mechanizmus umožňujúci efektívne zapájanie sa obyvateľstva do riadenia štátu.

Elektronické voľby, referendá a prieskum verejnej mienky

Presadzujeme elektronizáciu a zavedenie elektronického podpisu pre každú osobu staršiu 18 rokov. Nami navrhované riešenie umožní v budúcnosti každému občanovi (aj v zahraničí) elektronicky voliť, vyjadrovať sa v elektronických referendách ako aj v prieskumoch verejnej mienky. Toto technické riešenie ušetrí štátu obrovské množstvo finančných prostriedkov, zefektívni kontakt verejnej sféry s občanom. Občan sa bude môcť aktívne zapájať do fungovania štátu vo forme elektronických referend a tým presadzovať svoj názor a svoje potreby. V súčasnosti sa môže občan slobodne vyjadriť len vo voľbách, ktoré sú tu len každé štyri roky, čo je podľa praxe nepostačujúce. Zároveň chceme upozorniť, že nami navrhované riešenie zabezpečí reálne a presné prieskumy verejnej mienky, ktoré nahradí  zastarané, neefektívne a nepresné prieskumy verejnej mienky,  ktoré tu máme v súčasnosti. Elektronizácia zabráni aj zmanipulovaniu informácií a možnej korupcie s tým súvisiacej.

  • Zavedenie elektronického podpisu pre každého voliča
  • Elektronické referenda na základe elektronického podpisu
  • Elektronické prieskumy verejnej mienky

Protikorupčný program

Politické elity už mnohokrát deklarovali snahu bojovať proti korupcii, ale akcie typu čisté ruky nepriniesli ku škode občanov SR požadované výsledky. Aj keď sa niekedy darí zistiť korupčné správanie, nikdy sa žiadny väčší korupčný prípad nedotiahol do konca a vinníci korupcie neboli potrestaní a odsúdení. Vďaka tomu sa rozkrádanie verejných financií stupňuje a naberá obludné rozmery / Gorila/.

Slovenská republika dostáva každoročne od Transparency International horšie a horšie hodnotenia aj keď dohoda OSN proti korupcii nadobudla účinnosť od 1.6.2006, výsledok v praxi je mizerný – Slovensko podľa najnovšieho vydania svetového rebríčka vnímania korupcie Transparency International skončilo na 66 mieste zo 183 hodnotených krajín, čo predstavuje 5 najhoršie umiestnenie z krajín EU, najčistejšie krajiny sú Dánsko, Fínsko a Nový Zéland, najskorumpovanejšie Somálsko a Severná Kórea. Korupcia prekvitá a prehlbuje sa – kým v r.2010 sme skončili na 59 mieste v r.2011 až na 66 mieste, neskutočný prepad.

Je to jeden z najaktuálnejších problémov súčasnosti, s ktorým sa musíme nevyhnutne zaoberať. Vyskytuje sa do určitej miery v každej spoločnosti. Ak sa však začne stávať prevládajúcim javom, znamená to, že medzi spoločnosťou a štátom niečo nie je v poriadku. Neskutočné prostriedky boli zo štátneho rozpočtu a z rôznych fondov vynaložené na boj proti korupcii, najnovšie len pre Ministerstvo spravodlivosti na boj proti korupcii pôjde takmer 3,1 milióna Eur zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu. Výsledok je veľmi smutný podľa odhadu odborníkov korupcia okráda každoročne štátny rozpočet o 120 miliárd Sk.

Strana slobodné slovo Nory Mojsejovej si plne uvedomuje, že korupcia úplatkárstvo, podivné zadávanie verejných zákaziek pod taktovkou neprehľadných výberových riadení, strety osobných a verejných záujmov a rôzne formy klientelizmu sú veľkým nebezpečím dnešnej spoločnosti a vyhlasujeme tvrdý boj proti takýmto praktikám. Naše maximálne úsilie bude zamerané na rapídne zníženie korupcie. Boj s korupciou je kľúčovou časťou nášho programu. Navrhujeme odborné a účinné opatrenia, ktoré zabezpečia väčšiu transparentnosť, profesionalitu, odbornosť a kvalitu v rozhodovaní na všetkých úrovniach verejnej správy.

Hlavné opatrenia
1.    Zákonom zabezpečená ochrana ohlasovateľa korupcie
2.    Novelizácia zákona o preukazovaní majetku – súčasná podoba je neúčinná a bezzubá
3.    Trestnoprávna a hmotnoprávna zodpovednosť verejných činiteľov a riadiacich článkov štátnych a verejných inštitúcii a organizácii

Podporné opatrenia
1. Testy korupčnej odolnosti politikov a štátnych úradníkov
2. Zamedziť účelovým reorganizáciám Polície SR
3. Stabilizácia odborníkov na kľúčových pozíciách bez ohľadu  na povolebné zmeny
4. Nulová tolerancia korupcie vo všetkých sférach spoločnosti s dôrazom na právnické
profesie a políciu
5. Zákaz zadávania zákaziek firmám s neznámou vlastníckou štruktúrou.
6. Maximálna podpora centrálnym nákupom a elektronickým aukciám s jasnou hmotnoprávnou a trestnoprávnou zodpovednosťou jednej osoby za konkrétne verejné zákazky
7. Novelizácia zákona o verejnom obstarávaní s jasnými a tvrdými požiadavkami na sankcie za jeho porušenie
8. Zamedziť možnosť úprav cien dodatkami k zmluvám
9. Odstrániť prostredníctvom novelizácie zákona o VO nezmyselné kvalifikačné požiadavky a výnimky, ktoré umožňujú prednosť vopred určenej firme a obmedzujú konkurenciu
10. Inventúra nemravných predajov štátneho majetku a vymáhanie škôd prostredníctvom Európskej komisie
11. Presadiť zverejňovanie informácii o prideľovaní grantov a dotácii, víťazné projekty vyvesiť na internet
12. Posilniť právomoci a pôsobnosť Najvyššieho kontrolného úradu aj na samosprávy – tresty a sankcie za chyby v hospodárení so zosobnením na konkrétnych riadiacich pracovníkov
13. Rozhodnutia NKÚ musia byť vymáhateľné a odporučenia záväzné
14. Vykonať protikorupčné audity na všetkých úrovniach štátnej správy v spolupráci s Transparency International SR, NKÚ a Políciou SR
15. Presadiť zmenu volebného zákona smerom k forme priamej demokracie
16. Sme za elektronické voľby a referendá, aby sa každá možná potreba obyvateľstva podľa hlasovania vedela v krátkom čase zapracovať do priamej štruktúry štátu s aplikovaním do Slovenskej legislatívy
17. Zaviesť možnosť odvolania poslancov v priebehu volebného obdobia za ústavou jasne daných podmienok podľa Fínskeho vzoru
18. Zrušenie imunity poslancov
19. Prijať jasný zákon o lobbingu podľa vzoru USA, alebo Európskeho parlamentu, povinnú registráciu lobbistou , pravidla pre organizovanie kampani a Etický kódex lobistu, vrátane prísnych sankcii pri jeho porušení

SSS-NM a jej tým odborníkov tieto opatrenia bude presadzovať od prvého dňa po vstupe na pôdu parlamentu NR SR!

Školstvo a vzdelávanie

Školstvo sme zaradili na koniec podľa motta „na koniec to najdôležitejšie“. Základom štátu je zdravie a vzdelanosť jeho obyvateľstva. Kvalita nášho vzdelania je na veľmi slabej úrovni a korupcia, v akej sa naše školstvo nachádza, je hrozivá. V systéme, kde je možné za peniaze si vzdelanie kúpiť,  je obrovský problém, ktorý našu spoločnosť dobehne a účet na zaplatenie príde už o pár rokov v podobe  nekvalifikovaných ľudí. Dlhodobé  strategické plánovanie, v  ktorom práve školstvo zohráva dôležitú úlohu, pretože má pripravovať  do pracovného sektoru vzdelaných, kompetentných a zrelých ľudí z rôznych  odvetví a oblastí, zlyháva, pretože školský systém chrlí do systému nepotrebné profesie. Títo ľudia sa po ukončení štúdia nevedia zamestnať  a uplatniť na pracovnom trhu ktorý je tiež bez strategického dlhodobého plánovania.

Ani jedna slovenská univerzita nefiguruje v medzinárodných rebríčkoch najlepších univerzít (v top 500). Najlepší študenti odchádzajú za lepším vzdelaním do zahraničia. Zamestnávatelia preferujú prax uchádzača pred jeho vzdelaním. Inflácia akademických titulov pokračuje. S výnimkou niekoľkých odborov priepastne zaostávame za svetovým výskumom. Aj podľa posledného hodnotenia ARRA výskumný potenciál slovenských univerzít skôr klesá.

Lepšie na tom nie je ani naše základné školstvo, nedocenení učitelia a podfinancovaný sektor sa odráža na slabšej kvalite vzdelávania. Nedostatočná vybavenosť škôl učebnými a školskými pomôckami a zaostávanie za projektmi elektronického učenia sa odrážajú na slabšej pripravenosti žiakov pre ďalšie stupne vzdelávania a pripravenosti pre život a pracovné uplatnenie.

Stredné školstvo má nevyváženú diverzifikáciu zameraní, produkuje nadmerné množstvo všeobecne zameraných mladých ľudí, pričom chýbajú odborníci a študenti s odbornou špecifikáciou na konkrétnu oblasť pokrývajúce reálne potreby pracovného trhu. Takto si produkujeme veľké množstvo gymnazistov, ktorý v budúcnosti nenájdu uplatnenie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
(ilustračné foto)
Havarovalo vzácne lietadlo, neprežil nik: Na svete ostalo takých strojov len pár
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!