Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2012 12:30 | Správy | Domáce správy

Nicholson pre Nový Čas: Zakázanú knihu o Gorile vydám aj tak!

Bratislavský okresný súd vydal minulý týždeň predbežné opatrenie, ktorým zakázal vydať knihu novinára Toma Nicholsona o kauze Gorila.

Ten počas piatkovej demonštrácie vyhlásil, že sa pokúsi nájsť spôsob, ako ju vydať. V rozhovore pre Nový Čas priznal, že chcel iba opísať, ako funguje politika na Slovensku. Podľa neho sa všetci politici na dokument Gorila vykašlali, až kým nebol zverejnený na internete.

Ako dlho ste zháňali podklady pre knihu, ktorú súd zakázal vydať?

- Tri a pol roka.

Koľko to bolo strán dokumentov?

- Keďže súd možno bude tieto dokumenty chcieť odo mňa, nepoviem, koľko ich bolo, či vôbec boli, alebo či ešte nejaké existujú. Navyše, mám silnú predtuchu, že takéto veci už mohli zmiznúť.

Kde zmizli?

- Mohli zhorieť v momente, keď súd údajne zakázal vydanie knihy. Lebo odtiaľto fúkal nejaký vietor, viete.

Čomu konkrétne ste sa v knihe venovali?

- Je pre mňa záhada, prečo súd vydal predbežný zákaz, ak ho vôbec vydal. Keď som pripravoval túto knihu, zameriaval som sa skôr na kontext než na samotný spis Gorila. Ako vznikol, akú úlohu zohrali politici a polícia. Čo sa týka Penty, samotné zverejnenie dokumentu Gorila im uškodilo viac ako kniha, ktorú pripravujem. Nechápem teda, o čo im (Pente, ktorej spolumajiteľ dal návrh na súd, pozn. red.) ide. Ja som chcel priniesť kontext a vysvetliť ľuďom, čo je za tým. Nie sa sústrediť len na obsah spisu. V knihe málokedy spomínam konkrétne mená. Ale opakujem. Žiadna kniha zatiaľ neexistuje. Pohybujeme sa len v teoretickej rovine.

Čo teda súd zakázal, keď kniha neexistuje?

- Zrejme konal preventívne. Keď však neviete, o čom hovoríte, ťažko viete, čo zakazujete.

Tvrdíte, že v knihe málokedy menujete politikov. Ako sa však dá napísať, že ten a ten majú „za ušami“ a pritom ich nemenovať?

- Nie je to úplne tak. Kniha stále nie je na svete. Je v štádiu editovania a posudzovania právnikmi. Snažil som sa byť pri písaní konzervatívny. Vravel som si, že to bude ľahký terč, ak by som spomenul niektoré mená bez dôvodu. Neviem, ako bude vyzerať posledná verzia. Nepísal som ju s tým, že prstom ukážem „vy, vy a vy ste vinní“. Spis Gorila je skôr o tom, ako funguje politika na Slovensku. Mne je jedno, či ide sedieť nejaký Haščák, alebo Bubeník, alebo niekto iný. Chcel som len ľuďom ukázať poslednú časť puzzle, aby vedeli, ako funguje táto krajina.

Sú teda v pripravovanej knihe spomínané nejaké mená?

- Je tam napríklad moje meno. (smiech) Moja predstava je takáto. Predstavme si, že žiješ v slobodnej krajine a že vydáš knihu. Ak v nej niekoho protiprávne obviníš alebo pošpiníš, budeš jednoducho pykať. Právnici ju teraz študujú a pýtajú sa - máš dôkaz? Preto budem teraz zbytočne hovoriť, či tam sú nejaké mená, alebo nie. Tá kniha ešte neexistuje. Ak to právnik pustí, bude to na základe toho, že je to právne v poriadku. Ak to nie je, budem za to niesť právne dôsledky.

Ale zatiaľ vás nemajú za čo súdiť, keďže kniha nemôže vyjsť.

- Vyhrážajú sa žalobami aj za moje vyjadrenia pre médiá. To, že nejaká skupina má peniaze a vplyv na justičný systém, je jedna vec. Ak kvôli tomu, že hovorím pravdu, mám ísť do basy alebo platiť pokutu, rád to urobím. Keby sa tak nakoniec aj stalo, Slovensko bude vyzerať ako banánová republika v područí finančných skupín. Ľudia hovoria, že to je najlepšia reklama na knihu. Ja hovorím, že je to ešte lepšia reklama na to, čo sa tu deje.

Vy ste ministrovi vnútra pred tromi rokmi ukazovali spis Gorila. Je Gorila na internete rovnaká ako tá, ktorú ste ukazovali Danielovi Lipšicovi?

-Jediný rozdiel je asi 5 strán, ktoré niekto „našil“ ako úvod a nazýva sa "Vývoj". Ide o polofiktívnu históriu toho, čo sa dialo za éry Jozefa Magalu, riaditeľa SIS za Roberta Fica.

Nie je zvláštne, že politici sa Gorily chytili až teraz?

- Nie. Politici sú súčasťou toho systému. Lipšic môže hovoriť, že nevedel potvrdiť autenticitu Gorily. Tak ako Vladimír Palko, ktorý chce presvedčiť, že Nicholson mu neukazoval Gorilu. Nemám dôkazy, že som im hovoril o Gorile. Ale zároveň viem, že som im hovoril o Gorile a viem, čo som im hovoril. No záujem bol nulový.

Z koho strany?

- Aj zo strany Palka, aj zo strany Lipšica, Dzurindu, Mikloša, Radičovej! Všade, kam som s tým išiel!


Rozprávali ste sa o tom aj s Ivetou Radičovou?

- Rozprával som sa s ňou o tom v roku 2010. Bola možno 6 mesiacov vo funkcii. Nepamätám si presne, čo som jej povedal. Bolo mi však naznačené, že nejaké stanovisko mi bude dať vedieť po Vianociach. Keď som zavolal, tak jej hovorca Rado Baťo ma odbil s tým, že premiérka o tom nič nevie a nechce sa k tomu vyjadrovať. Pritom Richard Sulík mi hovoril, že Radičová si dokument prečítala a myslí si o mne, že som agent MI6 (britská tajná služba, pozn. red.). Juraj Miškov na kapustnici o Gorile familiárne hovoril ako o „opici“. Celá politická špička sa k tomu postavila rovnako. Niektorí o tom vedeli viac, niektorí menej, ale všetci do jedného sa na to vykašlali!

Prečo to ignorovali?

- Každý v podvedomí rozumel, že následky budú zlé. Nikto nechcel byť ten, kto to spustí. Navyše, boli hlboko nepripravení a nechápali, že to spôsobí až taký veľký rozruch. Oni totiž fungujú v tom systéme. Oni to neberú ako niečo extra. Oni sú politici a dennodenne sú s tým v kontakte. Vedia o tom, že to tak funguje. Pre nich to je bežné. Ľudia na námestiach však boli dlho v tom, že tá politika nemôže byť až taká skorumpovaná. Možno jednotlivci, ale nie celá.

Funguje to tak len na Slovensku?

- Určite nie. V Česku, v Maďarsku, v Poľsku...

Aj u vás doma, v Kanade?

- Možno. Ale ja som z Kanady odišiel, keď som mal 25 - 26 rokov, takže to neviem dosť dobre posúdiť. Ale neverím, že je to v Kanade až také hlboko skorumpované. My sme neprešli privatizáciou a možnosti na kradnutie neboli také veľké ako tu. Príležitosť na kradnutie bola v Kanade možno pred 200 rokmi, keď sme okradli Indiánov a teraz sú už všetci slušnými občanmi. Slováci nie sú geneticky iní ako ostatné národy. To, čo sa tu teraz deje, je len ich smola, že sa nachádzajú v tejto etape.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Withdraw cash from an ATM.
Technická porucha: Z bankomatov sa ťahali obrovské množstvá peňazí! Spoločnosť ich zúfalo žiada späť
Konstantin a Aryna prežíval radostné spoločné chvíle.
Foto
Obrovský smútok svetovej dvojky: Prišla o životnú lásku († 42), zomrel hokejový reprezentant
ilustračné foto
Napätie na mori narastá: USA však nepoľavuje, svojho spojenca bude brániť!
Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek.
Foto
Kim Čong-un sa zúčastnil veľkého cvičenia: Svetu zovrie krv v žilách! Hrozivé manévre
Foto
Bývalí tréneri o Čavričovom odmietnutí repre: Nech si uvedomí, prečo dostal občianstvo!
Horehronské múzeum v Brezne.
Váš Tip
Sviatky jari v Horehronskom múzeu naladia ľudí na veľkonočnú atmosféru: Toto návštevníkov na podujatí čaká!
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel
Čaputová po schôdzke s českým prezidentom: Dôležitý odkaz oboch hláv štátu!
Ilustračné foto
Hrozí Európe kolaps?! Meteorológ vydal desivé varovanie: TOTO je mapa mŕtvych zón
Foto
Legendy Košíc Lukáč a Slovana Rusnák sa stavili: O čo ide?!
Americký prezident a prezidentská kandidát Joe Biden
USA sa pripravujú: Bidena čaká dôležité stretnutie! Aha, kto navštívi ich krajinu
Marec. Teraz je most v havarijnom stave, preto sa ho rozhodli vymeniť.
Najvyťaženejší most v Prešove vymenia: Pripravte si pevné nervy! Bude to stáť riadny balík
Ilustračné foto
Matka nechala svoje batoľa († 16 mes.) zomierať krutou smrťou! Mrazivé detaily prípadu