Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2012 15:00 | Správy | Domáce správy

Gorila 2 bola riadne drsná: Výtržnosti, zranení, vodné delo!

Druhý protest Gorila sa stal najväčšou akciou občianskeho odporu od novembra 1989. Pôvodne pokojné zhromaždenie sa strhlo na výtržnosti a zrážky s políciou.

Občiansky protest Gorila síce neprekonal očakávania organizátorov, ale aj tak sa stal najmasovejšou občianskou akciou na Slovensku. Protest sa konal v Bratislave, Košiciach, Prešove, Žiline, Nitre, Trenčíne a Zvolene. Podľa odhadov sa na ňom zúčastnilo viac ako 25-tisíc ľudí.

Najviac demonštrantov sa zišlo, pochopiteľne, v hlavnom meste. Podľa predbežných odhadov svoj postoj ku kauze Gorila tu prišlo vyjadriť asi 15-tisíc ľudí. Pričom pri minulotýždňovom proteste sa počet účastníkov odhadoval najviac na 5-tisíc.

Požiadavky demonštrantov ostali nemenné: dôkladné vyšetrenie prípadu Gorila, potrestanie všetkých vinníkov, presun parlamentných volieb na september a okamžité odstúpenie Mikuláša Dzurindu, Ivana Mikloša a ďalších politikov.

Pôvodne protesty prebiehali pokojne. Vo všetkých mestách, okrem Bratislavy sa tak aj skončili. V metropole sa však zhromaždenie vymklo kontrole. Demonštrácia sa mala skončiť pri úrade vlády, rozvášnený dav ale ako keby čakal len na to, kedy sa dostane k sídlu kabinetu Ivety Radičovej a začne vystrájať. Do areálu vlády leteli petardy, svetlice, vajíčká a banány. Niekoľko ľudí sa snažilo vyliezť na plot alebo zlomiť bránu. Podarilo sa im urobiť dieru v kovaní, ale do areálu sa nedostali.

Odtiaľ sa dav presunul ku prezidentskému palácu, kde sa situácia opakovala. K väčším výtržnostiam však nedošlo. Neskôr sa demonštranti prešli pred sídlo Národnej rady a tu protesty vyvrcholili. Situácia sa čoraz viac vyostrovala a pokojné zhromaždenie sa zvrtlo na výtržnosti.

Napätie stupňovali najmä mladí fanúšikovia futbalových klubov Slovan Bratislava a Spartak Trnava, ktorí sa zamiešali do davu. Polícia bola tentokrát pripravená na protest oveľa lepšie. Pred parlamentom stálo množstvo ťažkoodencov, bolo prichystané aj vodné delo. Aj napriek tomu, že posledné hodiny demonštrácie neboli povolené, polícia proti ľuďom nezasahovala a správala sa maximálne korektne.

Nakoniec, keď výtržnosti neustávali, použila vodné delo. Posledné a zároveň najagresívnejšie skupiny demonštrantovpolícia vytlačila z hradného vršku na ulicu Palisady. Do policajtov lietali kamene, vajíčká a delobuchy. Muži zákona použili donucovacie prostriedky, niekoľko výtržníkov bolo zadržaných. Traja policajti utrpeli pri proteste zranenia. Jedného demonštranta tiež museli ošetriť zdravotníci.

Čas.sk priniesol z protesu ONLINE prenosOnline prenosy

O čo ide protestujúcim

Medzi základné požiadavky organizátorov protestu Gorila patria okamžité odvolanie Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) z postu šéfa diplomacie, Ivana Mikloša (SDKÚ- DS) z postu ministra fi nancií, Rudolfa Chmela (Most-Híd) z postu podpredsedu vlády, Juraja Miškova (SaS) z funkcie ministra hospodárstva a Ivana Uhliarika (KDH) z pozície šéfa rezortu zdravotníctva. Svoje miesta by mali opustiť aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH), podpredsedovia NR SR Béla Bugár (Most-Híd) a Robert Fico (SMER-SD).

Usporiadatelia demonštrácií ďalej žiadajú, aby sa presunuli voľby z marca na september, aby sa prešetrila celá kauza Gorila a aby bola zrušená priestupková imunita poslancov. Ak sa voľby nepresunú, veľký celoslovenský protest zorganizujú deň pred voľbami. Zároveň požadujú, aby ľudia, ktorí sa spomínajú v Gorile - Jaroslav Haščák, Anna Bubeníková, Roman Bubeník a Jirko Malchárek či spoločnosť Penta - nemohli nakladať so svojím majetkom.

187292:small:false:false:false

Zúčastnili ste sa protestov Gorila aj vy? Podeľte sa s nami o autentickú atmosféru protestu z ktoréhokoľvek mesta! Vaše videá a fotografie nám posielajte na tip@novycas.sk alebo 0918 620 001.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lucid skončila v nemocnici s veľkými bolesťami.
Foto
KOMÁR dokaličil známu Slovenku: Vnútorné krvácanie, extrémne BOLESTI a... PREBOHA!
(ilustračné foto)
Horor v meste! Útočník nožom pobodal ľudí: Hlásia obete aj zranených
(ilustračné foto)
Vyslať vojakov na Ukrajinu? Názor Poliakov vás prekvapí: Také výsledky nikto nečakal!
Ilustračné foto
Úmrtnosť vlani na Slovensku klesla: Toto bola najčastejšia príčina smrti!
Filipa aj Denisu napadla medvedica.
Foto
Obete zastrelenej medvedice majú stále strach: Denisa od incidentu nebola vonku! Poznačilo to aj Filipovho synčeka
Spoznávate tohto muža?
Foto
Krádež v obchodnom centre v Bratislave: Muža zachytili kamery! Spoznávate ho?
Nehoda autobusu na diaľnici A9 v Nemecku
Foto
Tragická nehoda v Nemecku: Šoférmi prevráteného autobusu boli Slovák a Čech! Nové informácie
Dusno na súde medzi Kollárom a Richterovou.
Foto
Dusno na súde! Kollár a Richterová po takmer 4 hodinách na pojednávaní: Prečo odchádzala s úsmevom?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Komplikácie na diaľnici smerom do Bratislavy: Na ceste sa nachádza... Vodiči, dávajte si pozor!
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Dobré správy z vesmíru: Modul na Mesiaci sa podarilo aktivovať! Aký je jeho význam?
Ilustračné foto
Rusko a KĽDR pritvrdzujú: Stretli sa a... Strasie vás, keď zistíte, o čom diskutovali!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
V košickej zoo to na jar ožíva: Na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť už počas sviatkov?