Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.01.2012 11:43 | Správy | Domáce správy

Protest Gorila sa skončil: Organizátori hneď ohlásili ďalší

Asi 20 minút po tom, ako sa mal o 18-tej oficiálne skončiť protest Gorila, sa demonštranti začali rozchádzať. Pred parlamentom ostali len malé skupinky ľudí.
Protest by sa mal podľa plánu začať o 15.00 h na Námestí SNP a jeho účastníci sa postupne presunú k budove Národnej rady SR. Pred sympatizantmi by mal napríklad vystúpiť investigatívny novinár Tom Nicholson, bývalý riaditeľ Amnesty International Slovensko Peter Weisenbacher, ale aj niektorí občianski aktivisti. Organizátori nevylúčili, že sa na zhromaždení objavia aj predstavitelia mimoparlamentných politických strán, sami však vopred odmietli svoju spätosť s akýmkoľvek politickým subjektom.
Aktivisti svoje požiadavky zhrnuli v desiatich bodoch. Okrem iného očakávajú okamžité zbavenie mlčanlivosti všetkých zodpovedných, ktorí by mohli pomôcť pri objasňovaní kauzy Gorila, ale aj odstúpenie osôb figurujúcich v spisoch. Navyše vyzývajú na presun predčasných parlamentných volieb z marca na september 2012.
Na bezpečnosť počas podujatia bude v uliciach Bratislavy dohliadať niekoľko desiatok policajtov. "Do opatrení sú vyčlenení policajti z viacerých útvarov. V tejto súvislosti neplánujeme žiadne dopravné obmedzenia, v prípade potreby sme však pripravení riešiť situáciu v doprave priamo na mieste," uviedla hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Tatiana Kurucová.
Hovorca Starého Mesta Tomáš Halán pre TASR potvrdil, že mestská časť vydala povolenie na zhromaždenie medzi 15.00 a 18.00 h. Vzhľadom na narastajúci trend vystupovania v maskách Guya Fawkesa súčasne účastníkov upozornil, že na základe výzvy policajtov sú zo zákona povinní dať si pri preukazovaní totožnosti masku dole.
Protestné zhromaždenie údajne plánujú podporiť aj slovenskí hackeri z hnutia Anonymous. Cieľom ich útoku by sa mohli stať internetové stránky investičnej skupiny Penta či Prima banky. "Pre nás to nie je prvýkrát, kedy sme boli konfrontovaní s nejakými vyhrážkami so strany hackerov... Prijali sme isté opatrenia, ktoré sa týkajú našej bezpečnosti, ochrany dát a našej webovej stránky," povedal pre TASR hovorca Penty Martin Danko. Približne o 11.00 h boli stránky investičnej skupiny aj banky funkčné.
Organizátori podujatia reagujú na medializovanú kauzu Gorila pomenovanú podľa zverejnených spisov, ktoré mala údajne v rokoch 2005 až 2006 vyrobiť Slovenská informačná služba (SIS). Hoci pravosť spisov zverejnených na webe dodnes nikto nepotvrdil, minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) pred časom informoval, že akcia s takýmto názvom skutočne existovala. Pravdivosť niektorých častí spisu potvrdili aj rôzne médiá a niektorí z jeho aktérov. Vláda pre podozrenia v spise rozhodla o odvolaní šéfky Výkonného výboru Fondu národného majetku Anny Bubeníkovej.

V Bratislave sa odohral jeden z najvážnejších politických protestov za posledné roky. Podľa odhadov organizátorov na pochod Gorila prišlo viac ako 5000 ľudí. Z námestia SNP demonštranti prešli k prezidentskému palácu a odtiaľ k budove Národnej rady.

Pôvodne pokojný protest sa po čase zmenil na vášnivú demonštráciu. Situácia začala naberať na obrátkach už pred sídlom hlavy štátu. Demonštranti hádzali banány a petardy."Vyjdi von!" kričali na prezidenta. Ten však k nikomu nevyšiel.

Svoje vyvrcholenie protest dosiahol pred budovou Národnej rady. Demonštranti prelomili policajné zátarasy a dostali sa až ku dverám parlamentu. Kukláčov, ktorí prišli na pomoc málopočetnej skupine mestských policajtov, vyzývali, aby ich pustili dnu alebo vydali im zlodejov. Situácia sa vyhrocovala, došlo k strkancom s políciou. Dvere budovy zahádzali banánmi a vajíčkami. Krátko po 18:00 sa však protest pokojne skončil.

Aktivisti svoje požiadavky zhrnuli v desiatich bodoch. Okrem iného očakávajú okamžité zbavenie mlčanlivosti všetkých zodpovedných, ktorí by mohli pomôcť pri objasňovaní kauzy Gorila, ale aj odstúpenie osôb figurujúcich v spisoch. Navyše vyzývajú na presun predčasných parlamentných volieb z marca na september 2012.

Aktivisti avizovali ďalší protest Gorila na 3. februára v Žiline.

Z piatkového protestu priniesol Čas.sk ONLINE reportáž:

Online prenosy

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Vodič na Pezinskej Babe prekročil rýchlosť o 67 kilometrov za hodinu
Foto
Vodič išiel na Pezinskej babe ako šialený! Príde vám zle, akú rýchlosť mu namerali