Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2012 00:00 | Šport | Hokej

Na Zedníka s deťmi sa rútil strop: Musel som ich odhadzovať z ľadu!

Na novom hokejovom štadióne na Orave sa zrútilo vnútorné opláštenie, o incidente prehovoril aj hokejista Richard Zedník (36).

Na ľade v tom čase spolu s deťmi v rámci predvolebnej kampane trénoval hokejista Richard Zedník. Keď videli, že strop haly začal praskať, okamžite z plochy odišli. A to im pravdepodobne zachránilo život. Krátko nato sa opláštenie z celej haly roztrúsilo na ľad. Len zázrakom sa nikomu nič nestalo. Hala pri Oravskej priehrade nebola skolaudovaná.


V čase pádu izolácie a mate­riálu tvoriaceho podhľad stropu mohlo byť v hale asi dvesto ľudí. Na ľadovej ploche korčuľovalo asi tridsať detí.

„Vracal som sa z WC, keď som videl, ako zo strechy začala naraz padať námraza na ľad. Pozrel som sa na Zedníka, ako sa tiež pozerá hore. Myslel som, že padne len trocha, ale potom sa začala hrôza,“ opisuje mimoriadnu situáciu kameraman TV Oravia Juraj Bernát, ktorý celé nešťastie aj nakrútil.

Vypukla tam panika, otvorený bol iba jeden východ, bál som sa, že to zasype deti, niektoré sa nevedeli dostať z ľadovej plochy,“ dodal. Celé to trvalo asi 30 sekúnd. „Všetci sa rozutekali, rodičia kričali, kde majú svoje deti,“ hovorí redaktor oravskej televízie Tomáš Brna. Keď videl prvé puknutie stropu, nebolo mu všetko jedno. Zedník bol s deťmi, ktoré boli slabší korčuliari.

„Nestratil duchaprítomnosť a pomáhal, deti prehadzoval cez mantinel,“ povedala Jolana Čajková (33), ktorá slovenského hokejistu na akcii v rámci predvolebnej kampane sprevádzala. „Vonkajšia konštrukcia vydržala a stojí ďalej, spadli len izolácia, podhľady a na nich nainštalované osvetlenie,“ zdôraznil Brna. Podľa záberov zostali v hale priechodné len časti okolo mantinelov.

Hotel Altis, v ktorom sa ľadová plocha nachádza, patrí pod katastrálne územie mesta Trstená. Primátor Jozef Ďubjak potvrdil, že stavba nebola pred užívaním skolaudovaná.

„Majitelia hotela oň požiadali ešte v októbri. Pretože nedoručili všetky potrebné dokumenty, nie je doposiaľ kolaudačné rozhodnutie vydané.“ Predpokladali, že rozhodnutie dostanú do konca januára. Štadión otvorili za účasti prezidenta Ivana Gašparoviča v novembri, ľadovú plochu pritom využíval mládežnícky hokejový klub.

„Vlastníci stavby ju užívali na základe vlastného rozhodnutia. Nariadil som vykonanie štátneho stavebného dohľadu, podľa výsledkov spravíme závery,“ dodal Ďubjak. Majiteľ objektu je na pracovnej ceste v Kanade. „Včera sa mi s nimi podarilo spojiť. Dohodli sme si na stredu stretnutie, kde túto závažnú vec preberieme,“ zdôraznil.

Prípadom sa už zaoberá polícia. „Začali sme trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia napriek tomu, že v tomto prípade ešte nikto nepodal trestné oznámenie. Konať sme začali bezodkladne z úradnej povinnosti,“ povedala žilinská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

Zedník: Musel som ich prehadzovať cez mantinel!

Hala plná strachu a paniky. Tak to podľa hokejistu Richarda Zedníka vyzeralo po tom, čo sa na plochu zrútila časť stropu. V tom čase bol Rišo na ľade aj s nádejnými malými hokejistami.

Ako ste videli tú mimoriadnu situáciu?

- Bol to horor. Na ľade boli desiatky detí z hokejových škôl. Bola tam dobrá zábava a potom nás čakala autogramiáda.

Ako sa to všetko začalo?

- Všimol som si, že na plochu začali padať sneh a ľad. Najskôr som si myslel, že ho len niekto odpratáva zo strechy. Potom to všetko spadlo. Trvalo to približne 30 sekúnd.

Čo nasledovalo potom?

- Panika. Rodičia, ako aj deti boli v šoku. Keď to začalo padať, snažili sme sa dostať čo najrýchlejšie z ľadu. Deti som prehadzoval cez mantinel a potom sme utekali von.

A vaše pocity?

- Samozrejme, že tam bol strach. Keď začne padať štadión nad vašou hlavou, je to veľmi nepríjemné.

Najznámejšie pády striech

Január 2006: Pod návalom snehu sa v bavorskom meste Bad Reichenhall zrútila strecha športového komplexu, kam sa miestni chodili korčuľovať, plávať aj hrať tenis. Správca budovy posledných korčuliarov vyháňal z ľadu niekoľko sekúnd pred zrútením strechy, keď hlasno vŕzgala konštrukcia. Zomrelo 15 ľudí. Tri roky po nešťastí súd odsúdil zodpovedného statika na 18 mesiacov za zlý výpočet statiky konštrukcie strechy a za zabitie z nedbanlivosti.

Január 2006: Poľská prokuratúra obvinila v júli 2008 12 ľudí v súvislosti so zrútením strechy počas medzinárodného veľtrhu holubov v Katoviciach. Nešťastie sa stalo v januári 2006 a vyžiadalo si 65 obetí. Nehodu podľa vyšetrovateľov spôsobili pochybenia v stavebnom návrhu i samotnej konštrukcii haly, ktorej strecha nevydržala nápor snehu. Dvom architektom hrozí až dvanásť rokov väzenia, ak ich súd uzná za vinných. Ďalšími obžalovanými sú inšpektor budovy a členovia jej správnej rady.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov