Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.01.2012 12:00 | Správy | Domáce správy

Ťažko postihnutí Viktor a Martinko: Splnili sme im sen o kúpeľni

Zdravotne ťažko postihnutým chlapcom Martinkovi Prešinskému (4) z Trnovca nad Váhom a Viktorovi Keménymu (15) z Nových Zámkov sme splnili sen.

Vďaka charitatívnemu programu Nového Času Srdce pre deti sme obom chlapcom prestavali kúpeľne do takej podoby, aby v nich čo najmenej vnímali svoj hendikep. Do domu Martinka bolo ešte predtým potrebné zaviesť tečúcu vodu, ktorú si dovtedy prácne nosili zo vzdialenej studne.

Viktor (15): Už sa netlačíme ako barbiny

Telesne postihnutého športovca Viktora Keményho (15) nová kúpeľňa so sprchovacím kútom veľmi potešila. „Sníval som o sprchovacom kúte vo väčšej kúpeľni, lebo tá naša bola ako pre barbiny,“ poznamenal so šibalským úsmevom Viktor, ktorý len s kýptikmi rúk preplával jazero Balaton.

Tento statočný chlapec sa naučil plávať v siedmich rokoch a už v trinástich pokoril najznámejšie maďarské jazero! V súčasnosti sa jeho myšlienky uberajú najmä smerom k paralympijským hrám v Londýne, na ktorých by sa chcel zúčastniť. Limit pre štart na 100 m prsia už splnil. Jeho mama Beáta (45) je naňho právom hrdá.

Veľmi ju teší, že sme jej synovi novou kúpeľňou významne uľahčili život. „Je to najkrajší dar, aký sme kedy dostali,“ neskrývala radosť. Kúpeľňa je krásna. Teším sa, že mám samostatný sprchovací kút aj špeciálny záchod,“ dodal šťastný Viktor. „Teraz je nielen väčšia, ale je v nej aj opravená elektrina a znížený strop. Ďakujeme, že ste nám pomohli“ povedala na záver Beáta Keményová.

Mamička Martinka (4): Náš život sa obrátil o 180 stupňov!

Martinko Prešinský (4) z Trnovca nad Váhom (okr. Šaľa) sa z novej kúpeľne teší spolu s mamou Veronikou (32), so sestričkou Natálkou (12) a s babkou. Zo štvorčlennej rodiny sú až traja vážne zdravotne postihnutí. Martinko (4) má detskú mozgovú obrnu a je mierne mentálne postihnutý. Pohybovať sa dokáže len lozením po štyroch, pričom stále musí používať plienky. Jedinou zdravou v rodine je jeho sestrička Natálka (12).

Toaletu mali predtým na dvore a po pitnú vodu si museli chodiť až pol kilometra. Veľmi túžili po tom, aby mohli žiť ako iní ľudia. Z celkového príjmu 400 € mesačne si to však nemohli dovoliť. „Sme veľmi šťastní, že sme sa na záver roka mohli tešiť z vecí, po ktorých sme tak moc túžili,“ so slzami v očiach ďakovala Martinkova mamička Veronika. „Konečne máme do domu zavedenú vodu, kanalizáciu, zateplenú kúpeľňu s novým obkladom, plastovým oknom a opravenou elektrinou. Veľmi by sme sa chceli poďakovať všetkým, ktorí nám pomohli. Náš život sa obrátil o 180 stupňov k lepšiemu,“ dodala dojatá matka.

Poznáte dieťa, ktoré potrebuje pomoc?

Nový Čas pokračuje v pomoci chorým a trpiacim deťom na Slovensku! Ak poznáte dieťa vo vašom okolí, ktoré potrebuje nutne pomoc, napíšte o jeho ťažkom životnom osude na e-mail nadácie Pontis srdcepredeti@nadaciapontis.sk. Tá v spolupráci s Novým Časom bude po celý rok pomáhať tým, ktorí to najviac potrebujú.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času