Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2012 09:50 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Milenec Karin Haydu: Na slobode urobil pár krokov a hneď ho zadržali

Životný partner herečky Karin Haydu (34) Martin Rác (36) sa po ôsmich mesiacoch dostal z basy na slobodu. Stihol však urobiť len pár krokov.

Minútu nato mal už na rukách putá. Pred väznicou ho totiž zbalili policajti. Šťastné chvíle si teda so svojimi blízkymi tak skoro neužije. Zarážajúci na prípade je najmä dôvod Rácovho prepustenia. Sudca okresného súdu zrejme neskoro predložil spis na odvolací, krajský súd. Ide o toho istého muža v talári, ktorého chybou sa na slobodu dostal Karol Mello (41).


„Krajský súd v Bratislave rozhodol tak, že prepustil obvineného z väzby na slobodu. Odvolací konštatoval, že uplynula základná lehota trvania väzby, v ktorej nebolo právoplatne rozhodnuté o jej predĺžení, a to v dôsledku oneskoreného predloženia veci súdom 1. stupňa,“ vysvetlil hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Martin Rác včera minútu pred treťou hodinou popoludní vyšiel z brány bratislavskej väznice. Urobil len pár krokov. Pred ústavom na výkon väzby ho okrem obhajcu Ladislava Kuruca čakali aj policajti. Tí ho opäť zbalili. Príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite osobu zadržali pre podozrenie z ďalšej trestnej činnosti. V súčasnosti prebiehajú procesné úkony,“ povedal hovorca Policajného prezídia Michal Slivka s tým, že polícia bude verejnosť informovať, len čo to situácia dovolí. „Myslím si, že súd klienta prepustil, lebo neboli väzobné dôvody. Nemám však ešte písomné rozhodnutie súdu, preto sa neviem bližšie vyjadriť. Pokiaľ ho chcú znova zobrať do väzby, je otázkou, či na neho majú nejaký nový skutok a či jeho konanie zakladá väzobný dôvod. Teraz sa budú robiť úkony, počkám si, ako sa vyvinie situácia,“ reagoval Ladislav Kuruc, Rácov obhajca.

Martin Rác, životný partner herečky Karin Haydu, sedel vo väzbe od mája minulého roka. Policajti ho vtedy obvinili v kauze organizovanej skupiny tzv. jakšíkovcov pre machinácie s autami. Jeho meno figuruje aj v mafiánskych zoznamoch, ktoré nedávno unikli z polície. Rácova partnerka Karin Haydu na otázky do uzávierky nereagovala. Za mrežami priateľa pravidelne navštevovala a stála pri ňom. Keď sa jeho meno objavilo na mafiánskych zoznamoch, uviedla: „Môj partner tam nepatrí, takisto ako tam nepatrí množstvo iných ľudí.“ Okrem svojej dcérky Vanessky vychováva aj jeho dcérku Charlottku.

Prečo sa dostal na slobodu

22. novembra 2011

  • Prokurátor požiadal o predĺženie väzby pre Ráca.

9. decembra 2011

  • Sudca Okresného súdu Bratislava 1 Stanislav Dutko rozhodol, že Rác ostane za mrežami. Rác ani jeho obhajca sa na rozhodovaní nezúčastnili.

12. decembra 2011

  • Sudca poslal poštou Rácovmu obhajcovi uznesenie.
  • Sudca ustanovil náhradného obhajcu na doručenie uznesenia a poslal za ním súdneho doručovateľa aj s uznesením. (Ustanovenie náhradného obhajcu na doručovanie trestný poriadok nepripúšťa. Prečo sudca nevyužil súdneho kuriéra na doručenie uznesenia obhajcovi, ktorého si Rác zvolil, ostáva záhadou.)
  • Sudca spis predložil na Krajský súd v Bratislave.

16. decembra 2011

  • Rácov zvolený obhajca prevzal uznesenie.

19. decembra 2011

  • Rácov zvolený obhajca poslal na súd sťažnosť. (V zákonnej lehote, takže z jeho strany to nebola žiadna obštrukcia.)

24. decembra 2011

  • Rácovi sa končila lehota väzby. Podľa trestného poriadku spis aj s prípadnou sťažnosť musí byť na nadriadený súd, v tomto prípade Krajský súd Bratislava, doručený do 5 pracovných dní pred koncom väzby.

10. januára 2012

  • Krajský súd rozhodol o Rácovom prepustení z väzby.

Ten istý sudca dostal za Mella trest

Disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR v novembri rozhodol, že sudca Stanislav Dutko, ktorého chyba prispela k prepusteniu Karola Mella na slobodu, je vinný z disciplinárneho previnenia. Potrestal ho znížením funkčného platu o 50 % počas šiestich mesiacov. Rozhodnutie nie je právoplatné, sudca sa proti nemu odvolal. Návrh na disciplinárne stíhanie podalo ministerstvo spravodlivosti. Zároveň Dutku disciplinárny súd uznal za vinného aj v ďalšom skutku, ktorý sa tiež týkal nesprávnych procesných úkonov. Návrh na toto konanie prišiel od bývalej predsedníčky súdu, kde Dutko pôsobí.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí