Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2012 19:33 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Zásah policajtov pri bitke v Zlatých Moravciach prešetrí inšpekcia

Policajný zásah pri silvestrovskej bitke medzi skupinou Rómov a okoloidúcich ľudí v Zlatých Moravciach už vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra.

Oznámil to minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý sa dnes stretol so zlatomoravským primátorom Petrom Lednárom. Ku konfliktu malo dôjsť počas silvestrovskej noci, kedy podľa niektorých svedkov skupina Rómov palicami a konármi zo stromov napadla iných občanov.

„Bol som informovaný, že štyri privolané hliadky nereagovali adekvátne razantne, neriešili útočníkov, nezdokumentovali riadne situáciu a dokonca malo dôjsť k stretu policajta s napadnutou osobou,“ uviedol minister po rozhovore s Lednárom. Aj na základe týchto informácií sa Lipšic rozhodol nechať prípad dôkladne vyšetriť. „Policajti v poriadkovej polícii sa nesmú báť fyzických stretov. Sú na to, aby chránili občanov pred výtržníkmi. Policajti musia vedieť rozlišovať medzi napadnutými a tými, ktorí sú útočníkmi. Ak policajt nevie rozlišovať medzi útočníkom a napadnutým, nemá čo robiť v policajnom zbore,“ skonštatoval Lipšic.

Situácia medzi Rómami a ostatnými je napätá už dlhšie

Podľa primátora Zlatých Moraviec je spolunažívanie rómskej komunity s ostatnými obyvateľmi napäté už dlhšiu dobu. Preto musel na situáciu v meste reagovať. „Začali po tom incidente za mnou chodiť ľudia, ktorí to nepovažujú za prvý prípad, že polícia nezasahovala tak, ako sa podľa ich mienky malo zasahovať. A boli to desiatky ľudí, ktorí ma zastavovali. Musel som reagovať a dovolil som si hneď osloviť ministra. Zareagoval perfektne a ozval sa mi a dnes sme spolu hovorili,“ uviedol Lednár.

Prvé výsledky vyšetrovania inšpekcie by mohli byť známe v priebehu niekoľkých dní. V prípade, že sa preukáže pochybenie zasahujúcich policajtov, budú voči nim vyvodené dôsledky. „Polícia musí vedieť garantovať bezpečnosť ľudí. Vždy, keď zlyhá, bude nasledovať vyšetrovanie. Nemôžeme ku každej ruvačke vysielať špeciálne jednotky. Musia to zvládnuť aj pohotovostné motorizované jednotky,“ skonštatoval Lipšic.

Ozvala sa aj Slovenská pospolitosť

Na napätú situáciu v meste už zareagovala aj Slovenská pospolitosť, ktorá na 14. januára zvolala do Zlatých Moraviec protestné zhromaždenie. „Zhováral som sa s nimi, nesúhlasím s tým. V ten deň máme v meste aj primátorskú zabíjačku. Aby som im však neuprel právo na zhromažďovanie, povolil som im stretnutie v mestskom amfiteátri, po ukončení mestského podujatia,“ uviedol Lednár.

Bitka medzi Rómami a okoloidúcimi ľuďmi sa odohrala na Robotníckej ulici. Slovná potýčka mala prerásť do otvoreného konfliktu, pri ktorom podľa svedkov Rómovia brutálne bili aj ženy. Privolaní policajti sa mali na konflikt iba prizerať a nezasiahli. Podľa informácií kolujúcich na internete sa dokonca pridali na stranu útočníkov a jedného z napadnutých ľudí kopali. Polícia to v oficiálnom stanovisku poprela. Podľa zástupcu krajského policajného riaditeľa Milana Kirscha policajné hliadky iba ukončili slovnú hádku medzi dvoma skupinami ľudí. „Mám ale podozrenie na nedostatočné postupy polície, preto sa začalo vyšetrovanie,“ dodal Kirsch.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!