Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2012 10:29 | Správy | Domáce správy

Slovensko bičuje orkán: V okolí Bystrice odporúčajú nevychádzať

Väčšinu územia Slovenska dnes zasiahol silný vietor, v Tatrách môže jeho rýchlosť dosiahnuť až neuveriteľných 150 km/h!

Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu 3. stupňa, ktorá platí dnes do 16:00 pre regióny Orava, Kysuce, Liptov, Turiec a Horehronie. Na Spiši platí najvyšší stupeň výstrahy až do 18:00. "Na hrebeňoch Tatier je v súčasnosti víchrica, nárazy vetra dosahujú 120 až 150 kilometrov za hodinu," informoval hovorca ústavu Ivan Garčár.

Čo napáchala víchrica u vás? Pošlite nám fotografie alebo video na tip@novycas.sk alebo MMS na číslo 0918/620001.

Strecha odletela na Spišskom divadle aj v NámestoveSilný vietor v Spišskej Novej Vsi odtrhol dnes časť strechy na Spišskom divadle. Operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Spišskej Novej Vsi Martin Pentak uviedol, že strecha sa odtrhla krátko pred 11. hodinou.

"Naši príslušníci tam momentálne ešte stále zasahujú, pomocou výškovej techniky sa snažia odtrhnutú časť strechy upevniť," priblížil situáciu Pentak. Okrem tohto zásahu hasiči zatiaľ na východe Slovenska nemali vážnejšie výjazdy súvisiace so silným vetrom a snežením.

Hasiči zo Spišskej Novej Vsi museli odstraňovať padnutý strom v obci Kluknava v okrese Spišská Nová Ves a tiež v Hnilčíku, v časti Grajnár. Oba padli na cestu a bránili v jazde vozidlám.

Na budove spoločnosti Makyta v Námestove odniesol silný vietor plechovú strechu. "Veľmi tu fúka, hlavne okolo Námestova smerom od priehrady," povedal pre Čas.sk čitateľ z Námestova.

V banskobystrickom kraji radšej nevychádzajte z domu

Horský priechod Šturec je uzavretý pre všetku dopravu, Čertovica ostáva prejazdná, avšak len s reťazami.

Horský priechod Donovaly, ktorý bol niekoľko hodín úplne uzavretý, pre osobné autá už otvorili. Priechod bude prejazdný, pokiaľ nenastanú problémy.

Ako uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Vašková, kritická situácia je na cestách v celom Banskobystrickom kraji a pokiaľ ľudia nemusia, nech ani necestujú. Ak sa vydajú na cesty, mali by byť maximálne opatrní. Niektoré úseky ciest sú neprejazdné.


V Tatrách bude víchrica

Na severe Slovenska platí pre silný vietor aj naďalej najvyššia výstraha SHMÚ. "Na hrebeňoch Tatier je v súčasnosti víchrica, nárazy vetra dosahujú 120 až 150 kilometrov za hodinu," informoval hovorca ústavu Ivan Garčár.

Podľa slov meteorológov vo štvrtok dosiahne priemerná rýchlosť vetra na hrebeňoch Tatier silu víchrice až silnej víchrice, teda 75 až 100 kilometrov za hodinu, v nárazoch môže rýchlosť vetra dosiahnuť až 160 kilometrov za hodinu. "Večer a v noci vietor zoslabne na búrlivý vietor (60 až 70 km/h), v nárazoch môže dosiahnuť ešte 80 až 100 km/h. V piatok sa na horách očakáva silný až prudký vietor (40 až 60 km/h), v nárazoch okolo 70 km/h," priblížil Garčár.

Na horách hrozia lavíny

Silnejúci vietor a sneženie zvyšujú trvajúce mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informoval Filip Kyzek, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Uvoľnenie lavín naďalej hrozí najmä po veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky strmých svahov s nafúkaným väčším množstvom nového snehu. Pokračujúce sneženie zvyšuje aj pravdepodobnosť samovoľných zosuvov malých lavín a snehových úplazov.

Horské priechody sú neprejazdné

Sneh spôsobuje dnes v okresoch Banská Bystrica a Žiar nad Hronom komplikácie zatiaľ najmä na troch horských priechodoch, a to Veľké Pole, Kremnické Bane a Donovaly. Kremnické Bane sú uzavreté pre všetky vozidlá. Donovaly sú od rána uzavreté pre vozidlá dlhšie ako desať metrov, pre kamióny uzavreli aj Veľké Pole.

Na Európu sa valí orkán AndreaSilný vietor a sneženie má zasiahnuť celú Európu. Západnými štátmi sa už jeden orkán prehnal. V Nemecku vietor prevrátil kočiar s malým dieťaťom do kanála, okrem toho hlásia z Anglicka dokonca aj dvoch mŕtvych.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo