Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.12.2011 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Legendy z Perinbaby: Čo robí dnes Jakub, Alžbetka a Zubatá?

Nesmrteľná Perinbaba bude patriť aj k týmto Vianociam. Aké boli osudy hercov, ktorí stvárnili hlavné postavy? Ako si spomínajú na nakrúcanie?

Film, ktorý nakrútil režisér Juraj Jakubisko a mal premiéru v roku 1985, stále dokáže očariť malých aj veľkých divákov. Aké osudy stretli hercov, ktorí v ňom účinkovali?

Nezabudnuteľná Perinbaba - Giulietta Masina († 73)

1101176:article:false:false:true

Talianska herečka Giulietta Masina zomrela na rakovinu pľúc v marci 1994, a to len päť mesiacov po smrti svojho slávneho manžela režiséra Federica Felliniho, o ktorého sa starala do poslednej chvíle. Dvojica sa zosobášila v roku 1943, keď Giulietta otehotnela. O dieťa však prišla po páde zo schodov. O dva roky na to sa im narodil vytúžený syn Pierfederico, ktorý však žil iba mesiac. Ďalšie dieťa Masina a Fellini už nemali. Masina, ktorá sa preslávila v roku 1954 v oscarovom fi lme svojho manžela La Strada (Cesta), v postave naivného dievčatka Gelsominy zanechala svoju stopu aj na Slovensku. „Stretnutie s ňou bolo jedným z najsilnejších zážitkov, ktorý som si z nakrúcania Perinbaby odniesla,“ vraví Petra Kolevská, ktorá si zahrala Alžbetku. „V tých časoch nebolo bežné stretávať sa pracovne s umelcami zo Západu či s hviezdami svetového mena,“ pokračuje. „A úplne nepredstaviteľné bolo povedať, že si s niektorou z nich aj ľudsky rozumiete, že má záujem rozprávať a deliť sa s vami o profesionálne skúsenosti. Navyše, že ani po nakrúcaní na vás nezabudne a váš vzťah ešte nejaký čas pretrvá.“

Nežná Alžbetka – Petra Kolevská-Vančíková (45)

1136233:article:false:false:true

Počas nakrúcania Perinbaby mala len 18 rokov. Odvtedy sa mnohé zmenilo. „Vydala som sa, mám manžela, dve dcéry, psa a už viac ako 15 rokov pracujem ako televízna a fi lmová producentka,“ hovorí Petra. Perinbaba jej dala mnoho zážitkov. „Či už išlo o nebezpečné scény, pri ktorých sme s Tobiasom Hoeslom lietali 30 metrov nad zemou na prapodivnej kovovej konštrukcii, alebo o prechádzku v nočnej košieľke po Demänovskej ľadovej jaskyni, či gúľanie snehových gulí pri teplote -35 °C,“ spomína.

Z Jakuba zloduch – Tobias Hoesl (50)

1136226:article:false:false:true

Juraj Jakubisko vytiahol na výslnie aj mladučkého nemeckého herca Tobiasa Hoesla. Ako si nažíva dnes? „Už desať rokov žijem vo vzťahu podobnom manželstvu a v kruhu svojej rodiny som práve oslávil 50. narodeniny,“ priznáva Tobias. „Ale nakrúcanie Perinbaby zostane navždy v mojich spomienkach.“ Čo si pamätá zo vtedy socialistického Československa? „Bol som ubytov a n ý v mládežníckom hoteli Sputnik mimo Bratislavy a tam sa vždy niečo dialo. Predovšetkým si spomínam, že mladí ľudia pili kokakolu s červeným vínom, čo som dovtedy nepoznal. Teraz sa to pije už aj u nás, hlavne v Berlíne,“ hovorí Tobias. Rozprávkam a princom dal už dávno zbohom a dlhé obdobie hrával zloduchov. „Poskytujú mi možnosť vlastného stvárnenia, ale našťastie som sa nikdy nezameral len na jediný špecifi cký typ roly,“ tvrdí Hoesl. „Momentálne pripravujem fi lm pre deti. S mladistvými hrdinami mi to už nevychádza. Naposledy mi ponúkli rolu skorumpovaného manažéra, ale ozajstný zloduch to tiež nie je,“ smeje sa. Tobias od nakrúcania Perinbaby ešte u nás nebol. „Ale dúfam, že čoskoro opäť navštívim Slovensko,“ uzatvára nemecký herec.

Pekná Zubatá – Eva Horká (44)

1136231:article:false:false:true

V Perinbabe sa objavuje aj postava Zubatej, ktorá má dve tváre. Tú mladú a krásnu stvárnila Eva Horká, ktorá mala v čase nakrúcania sladkých sedemnásť. „Dnes žijem vcelku pekný život. Mala som viacej vzťahov, ale stále som slobodná. Nemám deti, ale mám veľa žiakov, ktorých pripravujem na herectvo,“ priznáva herečka, ktorá žije v Prahe. Na Perinbabu nezabúda. „Mám ju veľmi rada a môžem povedať, že je to jedna z mojich najobľúbenejších rozprávok, ktoré boli nakrútené. Postava Zubatej nebola veľká úloha, ale zato významná. Režisér Jakubisko bazíroval na tom, aby smrť bola krásna, mladá, ale zároveň aj trochu nebe zpe čná . Som svetlá brunetka, preto mi dávali ryšavú parochňu a blyštiace sa zuby. Čiže mi vyrobili ešte aj protézu na zuby,“ smeje sa Horká. Druhú, staršiu Zubatú, si s Evou Horkou zahrala herečka Valerie Kaplanová († 81), ktorá zomrela v roku 1999 a divákom utkvela v pamäti ako stará babička vo filme Slunce, seno a pár facek.

Lietajúci principál – Karel Effa († 71)

1136232:article:false:false:true

Jeho svojský humor a vtip dodávali postavám šmrnc a arómu. Narodil sa v roku 1922 ako Effenberger a keďže bol nemanželským dieťaťom, vyrastal v Brezových Horách pri Příbrame, kam ho dali z Prahy na výchovu. Napriek svojmu neistému pôvodu vyštudoval obchodnú akadémiu a už ako 18-ročný bojoval v armáde v Taliansku. Nakoniec sa ocitol vo vojenskom kabarete. Neskôr si zahral v kultových fi lmoch Limonádový Joe, Kto chce zabiť Jessi?, v rozprávke Pyšná princezná a ďalších snímkach. Potom prišla na rad Perinbaba a pred koncom jeho životnej púte aj seriál Arabela sa vracia. Vtedy už Effa bojoval s ťažkou chorobou a diváci si všimli, že vinou podávaných liekov si už nebol veľmi podobný. Zomrel v lete v roku 1993.

Macochy sa nebáli – Soňa Valentová (65)

1128592:article:false:false:true

Soňa Valentová bola v čase nakrúcania Perinbaby takmer zrelá štyridsiatnička. „Bola som veľmi rada, že ma režisér Jakubisko vybral, jeho filmy sú obrazovo veľmi zaujímavé a magické. Keď sme s ňou išli na festival do Benátok, myslela som si, že to nemôže ako rozprávka bodovať. Nemohla, ale mala veľký úspech a my sme sa tam klaňali, ako keby ho bol nakrútil priamo Federico Fellini,“ smeje sa herečka, ktorá si v Perinbabe zahrala macochu. „Myslela som si, že ma deti nebudú mať rady, keďže som hrala macochu, ale našťastie sa tak nestalo. Vždy sa ma vypytovali, ako sa mi vysypali peniaze a či som sa nebála, že zletíme nad dedinu,“ opisuje. „Žeriavom nás vytiahli s balónom nad strechu kostola, takže to nebol žiadny trik a poriadne som sa bála. Napriek tomu to boli krásne zážitky a Perinbabu si opäť rada pozriem.“

Láskavý richtár – Pavol Mikulík († 63)

487718:article:false:false:true

Pavol Mikulík odišiel z tohto sveta pred štyrmi rokmi, na sklonku života to nemal ľahké. Po mozgovej príhode v roku 1993 sa už domov k manželke, s ktorou sa po 26 rokoch rozviedol, vrátiť nechcel. Pobral sa do starobinca, odkiaľ ho vytiahol herec Ľubo Roman. Vo svojom penzióne mu poskytol všetko potrebné, aby mohol dožiť dôstojne aj bez nohy, ktorú mu lekári amputovali. Zomrel v r. 2007 na zlyhanie srdca.

Dora píše rozprávky – Mili Poupě-Kupková (47)

1136261:article:false:false:true

Ak spomínať na nakrúcanie Perinbaby, tak určite nemožno obísť Miladu Poupě-Kupkovú, ktorá si zahrala Dorotu. Žije vo Vrbovom s akademickým maliarom Dušanom Blažekom, píše a ilustruje knihy, nakrúca animované fi lmy. Má dve deti, syn Milan vyštudoval scenáristiku a staršia dcéra Klaudia strednú hotelovú školu. Mili si s deťmi Perinbabu niekoľkokrát pozreli. „Časom však na ňu dostali averziu, pretože sa im spolužiaci vysmievali, že ich mama tam hrá zlú Dorotku,“ hovorí herečka, ktorej sa vždy pri spomienkach na kultovú rozprávku vynoria nezabudnuteľné scény. „Kvôli Perinbabe som sa naučila jazdiť na koni. Raz tréner plesol koňa bičom cez oko. Muselo ho to zabolieť, pretože sa vzoprel na zadné a ja som vyletela zo sedla. Noha sa mi zakliesnila v strmeni a splašený kôň cválal a vliekol ma krížom cez zmrznuté pole. Cestou som zamdlela,“ spomína. „Navyše som bola tehotná s Klaudiou,“ dodáva herečka, ktorá z toho vyviazla s naštiepeným stavcom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
(ilustračná fotografia).
Súd vyniesol ortieľ nad zakladateľom známej kryptoburzy: Zaskočí vás, koľko rokov strávi za mrežami
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!