Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2011 15:38 | Správy | Domáce správy

Lekári vyhlásili štrajkovú pohotovosť, hrozí núdzový stav?!

Lekárske odborové združenie (LOZ) vyhlásilo štrajkovú pohotovosť až do splnenia všetkých požiadaviek z memoranda dohodnutého s vládou.

Na tlačovej besede to uviedol šéf LOZ Marian Kollár. Ako uviedol, memorandum je zo strany vládnych politikov a niektorých poslancov flagrantne spochybňované. "Sme tu preto, aby sme dôrazne vyzvali vládu a parlament, aby si svoje záväzky voči lekárom a pacientom podpísané v memorande naplnili bezo zvyšku a neodkladne," zdôraznil Kollár. LOZ zostáva podľa neho ostražité a v prípade nesplnenia niektorých požiadaviek je pripravené "opätovne a okamžite konať". Zároveň skonštatoval, že vyhlásená štrajková pohotovosť je určitý druh pohotovosti lekárov a nebude sa týkať pacientov.

"To, čo dnes prezentuje predsedníčka vlády spolu s ministrom si nemožno vysvetliť inak ako absolútna strana dôveryhodnosti," zdôraznil šéf LOZ. Splnenie všetkých požiadaviek je podľa neho pre LOZ rovnako dôležité. "Upozorňujeme, že zrušenie transformácie nemocníc má pre nás rovnakú prioritu ako ostatné tri požiadavky," uviedol Kollár. LOZ si podľa neho všetky svoje záväzky vyplývajúce z memoranda bezodkladne plní. "Čakáme na rovnako zodpovednú odpoveď aj z druhej strany," povedal Kollár. Aktuálna situácia podľa neho vykresľuje, ktorá strana sporu chce reálne upokojiť a normalizovať situáciu a kto o nej iba hovorí.

Vláda mala v stredu schváliť skrátenie legislatívneho konania pri zákone o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Podľa pôvodných informácií mal byť dôvodom fakt, že práve cez tento zákon chcel kabinet riešiť aj zvýšenie miezd lekárov. Napokon však bolo rokovanie o tom bode prerušené. Podľa premiérky Ivety Radičovej je zabezpečenie tejto zmeny ako aj zrušenie transformácie aktuálne len a len v rukách poslancov. To bol aj dôvod prerušenia rokovania. "Spôsob, ako vláda pripraví alebo umožní skrátené legislatívne konanie záleží od toho, v akej podobne a akým spôsobom poslanci predložia tieto návrhy, či ako samostatné zákony poslanecké alebo ako pozmeňujúce návrhy k zákonu," skonštatovala. Vláda je podľa nej pripravená reagovať okamžite. Ona sama napríklad predpokladá, že zrušenie transformácie predloží opozičný Smer-SD.

Parlamentný zdravotnícky výbor si vo štvrtok osvojil návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a ďalších zákonov, ktorým sa majú podľa dohody s lekárskymi odbormi upraviť mzdy lekárov v roku 2012 a tiež zakotvuje úpravy požadované lekármi. Napriek tomuto kroku sa však napokon všetky body memoranda naplniť nemusí podariť. Návrh totiž neobsahuje zastavenie transformácie nemocníc, ktoré bolo taktiež súčasťou memoranda. Poslanci si túto časť dohody neosvojili a viacerí hovoria, že zrušenie transformácie ochotní podporiť nie sú. „Za vypustenie ustanovení týkajúcich sa transformácie hlasovať nebudem v Národnej rade SR a nikto ma neprinúti. Ja mám slobodný mandát, ktorý mi vyplýva z ústavy. Mňa sem poslali občania tejto krajiny, nie pán Kollár,“ povedal po štvrtok šéf zdravotníckeho výboru Viliam

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
Janka navštívila Sivú Bradu, vzácne miesto neďaleko Spišského Podhradia.
FotoVáš Tip
Jedno z najohrozenejších miest na Slovensku: Poznáte TENTO skrytý poklad Východu? Turistom zaplesajú srdcia!
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu