Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2011 10:00 | Správy | Domáce správy

Megaškandál: Trestné oznámenie je dôkaz, že novinárov napichli!

Megaškandál s odpočúvaním riaditeľa TA 3 Gučíka a niektorých novinárov na Slovensku naberá na obrátkach.

Minister obrany Ľubomír Galko sa vyhýba priamej odpovedi, či Vojenské obranné spravodajstvo napichlo žurnalistov na Slovensku. Na včerajšom rýchlom brífingu len uviedol, že podľa neho ide o politickú hru, ktorá môže súvisieť s trestným oznámením pre podozrenie z podvodu v súvislosti s armádnym systémom Mokys. Prečo vojenskí tajní odpočúvali novinárov, sa nevyjadril. Po brífingu nedal priestor na otázky a spred fotoobjektívov a kamier ušiel. To, že o odpočúvaní vedel, však v rozhovore pre Nový Čas odmietol.

Ministra obrany Ľubomíra Galka Nový Čas kontaktoval hneď po tom, ako získal dokumenty, ktoré naznačujú, že Vojenské obranné spravodajstvo odpočúvalo riaditeľa televízie TA 3 Michala Gučíka a ďalších novinárov na Slovensku. Odpovediam na otázky sa však vyhýbal, odpovedal až včera podvečer.

Po tom, čo sa o megaškandál začali zaujímať všetky médiá na Slovensku, ministerstvo obrany odpočúvanie odmietlo s tým, že na to nemá technické vybavenie. Krátko popoludní už Galko sedel „na koberčeku“ u premiérky Ivety Radičovej, po ktorom zvolal krátky brífing. Na ňom však hovoril viac o tom, aký bol rezort obrany pod jeho vedením transparentný. Celú kauzu označil za politickú hru, ktorá môže súvisieť s trestným oznámením pre podozrenie z podvodu v súvislosti a armádnym systémom Mokys, kde sa Slovenská republika zaviazala splatiť niekoľko miliárd slovenských korún.

Minister obrany na otázky novinárov nedal priestor. „Vojenská kontrarozvietka nerealizuje odpočúvanie. Každé odpočúvanie sa deje so súhlasom sudcu a prostredníctvom Policajného zboru. Toto je pre mňa rozhodujúce,“ povedal Galko s tým, že chce podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia dôvernej skutočnosti a neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi. Týmto potvrdil, že VOS, ktoré spadá priamo pod ministra obrany, naozaj žurnalistov odpočúvalo. „Všetko bude v rukách vyšetrovacích orgánov, ktorým dôverujem,“ dodal Galko a z tlačovky odišiel.

Prípadom sa bude už dnes zaoberať parlamentný výbor pre kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a zasadať bude aj Bezpečnostná rada štátu. V kauze odpočúvania novinárov začali včera konať aj generálna prokuratúra aj Úrad boja proti korupcii. „Prokurátor preverí všetky dostupné skutočnosti a rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. V prípade koná aj polícia. „V tejto súvislosti Úrad boja proti korupcii prijal aj žiadosť predsedníčky vlády Slovenskej republiky o preverenie, či medializované aktivity Vojenského spravodajstva nezasiahli do práv a právom chránených záujmov v trestno-právnej rovine,“ povedal hovorca Policajného prezídia Michal Slivka.

Sudca nemusel vedieť, že dal súhlas na odpočúvanie novinára

Nový Čas a denník Pravda získali dokumenty, z ktorých vyplýva, že Vojenské obranné spravodajstvo odpočúvalo riaditeľa televízie TA 3 Michala Gučíka a novinárov denníka Pravda. Na dokumentoch s hlavičkou Vojenského obranného spravodajstva boli prepisy súkromných rozhovorov s rodinnými príslušníkmi. Podľa informácií, ktoré získal denník Nový Čas, príkaz na odpočúvanie vydal Krajský súd v Trenčíne. Súd v zmysle zákona nesmie zverejniť a informovať o rozhodnutiach, či dali, alebo nedali súhlas na odpočúvanie.

Nový Čas včera získal ďalší dokument. Ide o dvojstranovú žiadosť VOS s podpisom riaditeľa na odpočúvanie redaktora Pravdy Petra Kováča. V celom dokumente, na základe ktorého dal sudca povolenie na odpočúvanie, nie je ani raz spomenuté, že ide o novinára! Práve preto sudca o tom nemusel vedieť, pokiaľ vec zobral rutinne. Vojenské obranné spravodajstvo využíva rovnaký odpočúvací systém ako Policajný zbor. „Policajný zbor zabezpečuje odpočúvanie pre iné bezpečnostné zložky len po technickej stránke a vždy na základe rozhodnutia súdu,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu
Začínala ako 13-ročné dievčatko v seriáli Na parket!
Foto
Z detskej hviezdičky prerástla k najlepšie plateným herečkám! Žne jeden úspech za druhým
Ilustračné foto
5 JEDNODUCHÝCH trikov, ktoré udržia váš domov čistý a voňavý! Zaberú minimum času
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Pozvú Putina na summit G20 do Brazílie? Macron pripustil aj túto možnosť
(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!