Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.11.2011 00:00 | Správy | Domáce správy

Srdce, ktoré zachraňuje deťom život: Pridajte sa aj vy!

Srdce pre deti. Najväčšia charitatívna akcia v Európe. Na Slovensko tento projekt priniesol Nový Čas a „srdce“ pomohlo už vyše sto deťom.

Tento rok bude zbierku po prvýkrát sprevádzať televízny galavečer, ktorý podporia známe osobnosti. V Nemecku sa do akcie zapájajú také celebrity, ako princ Harry, Shakira či kapela Tokio Hotel. Osud detí nie je nikomu ľahostajný...

S myšlienkou prišiel nemecký novinár a zakladateľ momentálne najväčšej mediálnej spoločnosti v strednej a východnej Európe - Axel Springer. V lete roku 1978 sa v rádiu dopočul, že každoročne následkom dopravných nešťastí zahynie na cestách v Nemecku takmer 1 500 detí. Na väčšine miest totiž chýbali semafory či priechody pre chodcov. Vydavateľ Springer sa rozhodol, že to tak nenechá a do veci zaangažoval denník Bild. A ukázalo sa, že práve sila najväčšieho tlačeného média v Európe môže ľudí zmobilizovať pre dobrú vec.

Menej nehôd

Do akcie Bildu sa už na samotnom začiatku zapojilo viac ako milión motoristov. Springer dal vyrobiť červené nálepky, určené autám nemeckých vodičov s logom Srdce pre deti, ktoré mali symbolizovať väčšiu ohľaduplnosť na cestách. Organizátori projektu v Nemecku k tomu rozdali 775 000 kusov reflexných viest, na priechodoch v blízkosti škôl sa dokonca objavil policajný dozor. Vďaka kampani Srdce pre deti nehodovosť v Nemecku klesla o 34 percent a predišlo sa mnohým dopravným nehodám, pri ktorých išlo o život najmä deťom.

Po úspechu sa z pôvodne nemeckej zbierky postupne sformovala medzinárodná organizácia, ktorá prerozdeľuje vyzbierané príspevky medzi ohrozené deti a ich rodiny. ,,Garantujeme, že každý váš cent bude odovzdaný rodine dieťaťa, ktoré vašu pomoc momentálne potrebuje,“ tvrdí výkonná riaditeľka projektu Martina Krüger z Hamburgu. Len za posledné štyri roky vyzbieral projekt v Nemecku 53 miliónov eur! A s takouto sumou sa už deťom dá pomáhať.

Nová šanca

V súčasnosti pomáha Srdce pre deti všade tam, kde je to potrebné. Najväčšia charitatívna zbierka v Európe presadzuje aj zdravé stravovanie detí v školách. Vďaka vyzbieraným finančným darom postavila nadácia i niekoľko detských ihrísk, organizuje pre deti voľnočasové aktivity, čím sa snaží bojovať aj s rozrastajúcou sa obezitou. Tiež sa zapojila aj do prevencie proti sexuálnemu zneužívaniu maloletých, pomáha nájsť domov opusteným deťom, ktoré sa stali obeťami ničivých zemetrasení, vojny alebo boli inak vyhostené z vlastnej krajiny a ocitli sa v núdzi bez vlastného zavinenia.

Potrebná pomoc

Samozrejme, Srdce pre deti, to sú najmä príbehy tých, ktorým táto akcia pomohla.

V roku 1988 Nemci s dojatím sledovali príbeh Patricka Tölga (25), ktorý prišiel na svet ako nedonosené dieťa len v 23. týždni tehotenstva. Drobný novorodenec vážil sotva 570 gramov. Srdce pre deti umožnilo Patrickovi a jeho rodine vycestovať za najšpičkovejšími lekármi do USA, ktorí dieťaťu vo vážnom ohrození života pomohli a zachránili mu život. Matka dnes už dospelého pacienta, Sigrid Tölgová sa teší zo synovho zdravotného stavu. ,,Patrick rád športuje, obľubuje hudbu a vďaka projektu Srdce pre deti, ktorý nám pomohol jeho liečbu finančne zvládnuť, žije ako ostatné deti. Som veľmi šťastná...“ hovorí dojato.

V roku 2010 poprosili o finančnú pomoc i bezradní rodičia ťažko chorej Kyjevčanky Aliny (6), ktorí zažili po príchode z dovolenky obrovský šok. Doposiaľ zdravé a bezstarostné dievčatko pri hre na ihrisku so svojimi rovesníkmi nešťastne spadlo a poranilo si chrbticu. Sprievodné vyšetrenia odhalili nečakanú diagnózu. Alina má leukémiu! Šanca na prežitie je podľa lekárov len 50 percent. ,,Prosím, pomôžte nám zachrániť naše dieťa!“ požiadali o pomoc médiá. Rodine ihneď prisľúbila podporu nadácia Srdce pre deti. Vďaka verejnej zbierke bola chorej Aline umožnená liečba v Kolíne nad Rýnom a jej šanca na prežitie sa znásobila.

Nemecký Bild v rámci projektu Srdce pre deti úzko spolupracuje s televíziou ZDF. Do európskej verejnej zbierky sú zapojené i známe osobnosti, ktoré v priamom prenose často telefonujú s darcami. Vlani tak na slávnostný prenos prišiel aj britský princ Harry, akciu tiež podporili speváčka Shakira, boxer Vitalij Kličko, skupina Tokio Hotel, ale aj manželia Schumacherovci.

2007

11 862 712 €

2008 12 375 520 €
2009 15 601 553 €
2010 13 247 821 €

Pomoc na Slovensku

Na Slovensku pripravuje charitatívny galavečer Srdce pre deti denník Nový Čas a televízia JOJ. Na obrazovkách ho diváci môžu naživo sledovať 4. decembra. Každý cent z vášho príspevku pomôže! Prispievať môžete na spoločné konto pre deti, alebo si vybrať konkrétny projekt. Projekt Nového Času Srdce pre deti spravuje renomovaná Nadácia Pontis. Prispieť môžete bankovým prevodom cez www.srdcepredeti.sk alebo zaslaním darcovskej esemesky na číslo 871, pričom jej hodnota je 5 eur do všetkých sietí.

Nový Čas za päť rokov pomohol v rámci Srdca pre deti už vyše sto deťom. Jedným z nich je ťažko chorý Martinko Prešinský (4) z Trnovca nad Váhom, ktorý má detskú mozgovú obrnu, šelest na srdci a skoliózu chrbtice. Žije s mamou poberajúcou invalidný dôchodok v nepriaznivých sociálnych podmienkach bez tečúcej vody. Štvorčlenná invalidná rodina sníva o lepšom živote s kúpeľňou a prívodom pitnej vody.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo