Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2011 11:30 | Správy | Peniaze

Gréci šokovali EÚ referendom, bude to ich koniec v eurozóne?

Prvé referendum od roku 1974 by sa malo uskutočniť začiatkom budúceho roka. Celá Európa je z rozhodnutia Grécka šokovaná.

Referendum v Grécku o novom záchrannom balíku bude hlasovaním o zotrvaní krajiny v eurozóne, zareagoval na nečakané rozhodnutie gréckeho premiéra Jorgosa Papandrea nechať uskutočniť v krajine referendum o nedávno dohodnutej pomoci fínsky minister pre európske záležitosti a zahraničný obchod Alexander Stubb.

Papandreu v pondelok (31.10.) večer šokoval európskych politikov aj trhy, keď oznámil, že Grécko vyhlási o záchrannom balíku, ktorého súčasťou je napríklad odpísanie 50 % gréckeho dlhu bankami, referendum. Ako dôvod uviedol nevyhnutnosť širšej podpory pre fiškálne opatrenia a štrukturálne reformy. Väčšina Grékov ale s dohodou nesúhlasí, takže hrozí jej odmietnutie. To by mohlo podľa viacerých analytikov vyvolať novú finančnú krízu v eurozóne.

Pre európske krajiny je to prekvapenie, keďže dohoda je podľa nich pre Grécko veľmi výhodná (okrem odpisov počíta aj s úvermi za 130 miliárd eur), a navyše, je veľmi dôležitá aj pre stabilitu európskych trhov. "Situácia je taká napätá, že to prakticky bude znamenať hlasovanie o zotrvaní v eurozóne," povedal Stubb v rozhovore pre fínsku televíziu MTV3. Navyše, Gréci podľa neho sľúbili na summite, že podmienky dohody dodržia. "Atény prisľúbili plnenie nového programu, ktorý vyžaduje štrukturálne reformy. Ak by teraz ľudia hlasovali proti reformám, bude to Grécko, ktoré dohodu poruší," dodal s tým, že krajina nedostane žiadnu finančnú pomoc, ak nebude požadované reformy plniť.

Zlé pre Úniu, horšie pre Grékov

Bývalý nemecký minister hospodárstva Rainer Brüderle uviedol, že ho oznámenie gréckeho premiéra "rozčúlilo". "Jediné, čo sa teraz dá urobiť, je pripraviť sa na prípadný štátny bankrot Grécka. Ak krajina dohodu plniť nebude, peniaze nedostane," dodal Brüderle. Oficiálne však Berlín oznámil, že Európska únia ďalej pracuje na tom, aby bol druhý záchranný balík pre Grécko pripravený do konca tohto roka a oznámenie o referende komentovať nechcel.

Cyperský ekonóm a nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu Christopher Pissarides poukazuje na opätovný rast neistoty v Európe. "Je veľmi ťažké odhadnúť, čo sa bude v Grécku diať, ak by v referende dohodu ľudia odmietli. Určite to bude vážne pre Európsku úniu, najmä pre eurozónu, no podstatne horšie pre Grécko," povedal ekonóm s tým, že ak Gréci povedia nie, prakticky okamžite bude nasledovať vyhlásenie bankrotu štátu. "Nepredpokladám, že by krajina mohla ostať súčasťou eurozóny," dodal.

Premiér potvrdil, že je tu riziko možného odmietnutia dohody. Ako však dodal pre televíziu Antenna, "Gréci si musia byť vedomí všetkých dôsledkov, ktoré takéto rozhodnutie so sebou ponesie".

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut