Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.10.2011 06:39 | Správy | Peniaze

Radičová o našej podmienke: Európski lídri neboli prekvapení

Slovensku sa ako jedinej krajine podarilo vybaviť výnimku z účasti na navýšení pôžičky Grécku. Veritelia zároveň odpustili Grékom polovicu dlhu.

Pôžička bola po nočnom summite eurozóny navýšená z pôvodných 109 miliárd eur, dohodnutých v lete, na súčasných 130 miliárd eur. Slovensko sa však na doplácaní rozdielu vo výške 21 miliárd eur nezúčastní ani jediným centom, uviedla premiérka Iveta Radičová.

Podľa Radičovej Slovensko vďaka dohodnutej výnimke ušetrí niečo cez 200 miliónov eur. "Vláda v auguste 2010 prijala jasné podmienky, za ktorých je možná naša účasť v týchto mechanizmoch," vysvetlila na tlačovej konferencii v Bruseli trvanie na takejto požiadavke. Postoj Slovenska v tejto otázke je podľa premiérky konzistentný a známy už od augusta 2010 a ostatní partneri neboli týmto postojom prekvapení "ani na sekundu".

Šéfka slovenskej exekutívy odmietla tézu, že by SR nebola v eurozóne tímovým hráčom. "EÚ aj eurozóna sú stavané na demokratických princípoch a každá krajina má právo vstupovať svojimi návrhmi do predkladaných návrhov," zdôraznila. Podľa nej je potrebné pri rokovaniach neodmietať automaticky predkladané riešenia, ale prinášať vlastné návrhy, ktoré ich môžu vylepšiť.

Mikloš: Slovensko na výnimke neušetrí

Na výnimke pre Slovensko sa neušetrí. O čo menej dá totiž SR na pomoc pre Grécko, o to sa navýši jej participácia pre iných. Vysvetlil to šéf rezortu financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

"Rozdiel je v tom, že teraz bude náš podiel 1,06 % zo 109 miliárd eur, a nie zo 130 miliárd eur. Budeme tak vydávať garancie v menšej výške, ale táto čiastka bude zvýšená pri iných programoch, čiže celkovo neušetríme," podotkol.

Súkromní veritelia odpustia Grécku 50% dlhu

Súkromní veritelia Grécka akceptujú 50-% odpis gréckeho dlhu, vďaka čomu sa zadlženie krajiny zníži o 100 miliárd eur. Zároveň sa tak umožní spustenie novej oficiálnej pomoci Grécku v rovnakej výške. Po skončení rokovania lídrov eurozóny, ktoré trvalo od stredy (26.10.) večera do ranných hodín, to potvrdil stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Súčasťou dohody je aj to, že veriteľské štáty odpustia Grécku ďalších 30 miliárd eur. "Našim cieľom je znížiť do roku 2020 grécky dlh na úroveň 120 % HDP," priblížila Merkelová.

Zároveň avizovala, že Grécko bude v budúcnosti pod trvalým dohľadom, či si plní svoje záväzky. "Myslím si, že permanentná kontrola bude lepšia ako súčasný systém, keď inšpektori Trojky cestujú každé tri mesiace tam a späť," zdôraznila nemecká kancelárka.

Dosiahnutá dohoda podľa gréckeho premiéra Georgea Papandrea znamená, že dlh krajiny sa dostane na udržateľnú úroveň. Grécko sa zároveň zaviazalo, že od budúceho roka nebude vytvárať žiadne primárne deficity, teda rozpočet bez započítania splácania dlhu nebude v mínuse.

Francúzsky minister: Odvrátili sme kolaps eura

Dohoda na summite o riešení dlhovej krízy odvrátila kolaps eura, na blížiacom sa summite skupiny krajín G20 je ale potrebné uskutočniť ďalšie opatrenia, aby rozvinuté ekonomiky neupadli do recesie. Uviedol to francúzsky minister financií François Baroin.

Baroin uviedol, že dohoda je prvým krokom k obnoveniu dôvery. Dodal však, že lídri skupiny G20 musia na summite v Cannes prísť s ďalšími opatreniami. "G20 musí prijať konkrétne a podrobné opatrenia," vyhlásil.

Analytický server: Nová dohoda krízu nevyrieši

Dohoda krajín nebude podľa analytického serveru Eurointelligence stačiť na vyriešenie gréckej krízy. Ani odsúhlasený 50-percentný odpis dlhu verejné financie v Grécku nestabilizuje. Pre banky by navyše bolo výhodnejšie, pokiaľ by ich účasť na odpisoch bola nedobrovoľná, pretože sú pre taký prípad poistené.

"Je to komplexná dohoda? Samozrejme, že je. Urobili presne to, čo sa od nich očakávalo. A vyrieši to krízu? Samozrejme, že nie. Pravdepodobnosť, že sa podarí grécku dohodu naplniť, sa blíži nule," napísal Eurointelligence.

Server, ktorý sa zvyčajne prikláňa skôr k zástancom hlbšej európskej integrácie, takisto upozorňuje na nebezpečenstvo chystaného navýšenia eurovalu. Jeho úverová kapacita by mala vzrásť niekoľkonásobne, ale taký záväzok nie je presvedčivý, ak ho nesprevádza záväzok Európskej centrálnej banky, že je pripravená fungovať ako posledná nádej v prípade prehlbujúcich sa problémov.

Na dohodu zareagovali aj trhy

Na dohodu lídrov krajín eurozóny pozitívne zareagovali aj trhy. Kľúčový tokijský index vyskočil o 1,9 alebo takmer o 160 bodov. Čínsky Hang Seng si pripísal 2,1 %. Austrálsky All Ordinaries index vzrástol o 100 bodov alebo 2,5 %. Tesne po otvorení výrazne posilnili aj európske indexy. Nemecký Dax a Euro Stoxx 50 sa zvýšili oba o 3,5 % a viedenský ATX si v prvých minútach obchodovania pripísal vyše 4 %.

Pozitívna nálada investorov sa prejavila aj na raste kurzu eura, ktorého kurz vo štvrtok ráno vyskočil na 7-týždňové maximum 1,40 USD/EUR. Výrazne posilnila aj ropa - decembrový kontrakt na americkú ropu WTI zdražel viac než o 2 USD. Spoločne s ostatnými komoditami posilnilo aj zlato, ktorého ceny sa dostali na najvyššiu úroveň za viac než mesiac.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší
Pri nehode auta a kolobežky v Záhore sa zranili deti, vodička nafúkala.
Foto
Opitá vodička sa zrazila s kolobežkou: Pri nehode na východe Slovenska sa zranili tri deti!
Tankovanie bude čoraz drahšie.
Tankovali sme konečne lacnejšie? Pozrite sa na novinky zo štatistického úradu