Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2011 14:44 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Kauza Hedviga: Znalec Labáš vypovedal 3 hodiny na prokuratúre

Dekan Lekárskej fakulty UK Labáš, ktorý je autorom posudku v kauze Hedvigy Malinovej-Žákovej, vypovedal viac ako tri hodiny na Generálnej prokuratúre.

Potvrdil to advokát Roman Kvasnica, ktorý sa na výsluchu zúčastnil ako obhajca bývalej študentky, obvinenej z krivej výpovede v súvislosti s jej tvrdeniami o tom, že na ňu v Nitre počas cesty na skúšku zaútočila dvojica mužov, lebo hovorila po maďarsky. V spomínanom posudku boli spochybnené pôvodné závery lekárov, ktorí vyšetrovali študentku hneď po tom, ako ju podľa jej tvrdenia napadli. Posudok obsahuje závery, že zranenia si mohla Malinová-Žáková spôsobiť sama. Kvasnica nechcel hovoriť o tom, či sa mu dnes podarilo spochybniť posudok. Na Labáša mal pripravených asi 200 otázok. "Zatiaľ na rad otázok odpovedal veľmi všeobecne a myslím si, že je tam zopár z ich strany mimoriadne komplikovaných problémov, ktoré nebudú vedieť odstrániť," povedal po Labášovom výsluchu Kvasnica.

602475:gallery:false:false:true

Obhajobu Hedvigy Malinovej-Žákovej bude zaujímať predovšetkým to, čo a kto z odborníkov lekárskej fakulty v spomínanom posudku robil. "Pretože tomu sa všetci vyhýbajú," dodal Kvasnica. Zatiaľ vie len o jedinej osobe, ktorá jasne a zrozumiteľne hovorí, že áno, ja som vypracoval znalecký posudok, a to je Peter Labáš. "Nás zaujímajú tie ostatné osoby, tie by sem mali prísť a povedať, aké boli ich závery, čo videli z vyšetrovacieho spisu a čo si o celej veci myslia," uviedol Kvasnica. Niektorí lekári, ktorí sa mali na posudku podieľať, v minulosti pre médiá uviedli, že s nimi Labáš iba konzultoval a niektoré závery v posudku označili za nešťastné.

Obhajca Kvasnica teraz kladie otázky, kto je vlastne v tomto prípade znaleckým ústavom alebo kto vlastne vypracoval znalecký posudok, aké je miesto prof. Labáša a ostatných osôb, "z ktorých mnohé povedali, že vôbec nevypracovávali ten znalecký posudok." Podľa jeho slov Labáš povedal, že všetky osoby, ktoré v minulosti uviedol do znaleckého posudku, naozaj robili znalecký posudok. "Bude ich treba vypočuť," tvrdí Kvasnica. Labáš dnes na výsluchu povedal len jedno meno odborníka, ktorý vypracoval niektoré čiastkové otázky posudku. "Odmieta sa vyjadrovať konkrétne," konštatoval Kvasnica. Chce vedieť, ktorú vetu posudku ktorá konkrétna osoba koncipovala. "Aby sme vedeli, kto za to prípadne trestnoprávne zodpovedá," dodal.

1033185:gallery:false:false:true

Labáš o dnešnom výsluchu nechcel hovoriť. "Ja vám nepoviem nič, opýtajte sa doktora Kvasnicu, ten vám povie všetko, odo mňa nedostanete ani slovo," uviedol Labáš s tým, že ako súdny znalec nepovie nič. K výsluchu sa nevyjadrila ani Generálna prokuratúra. "GP SR v súčasnosti nebude k tejto trestnej veci poskytovať informácie," uviedla hovorkyňa Jana Tökölyová.

Kvasnica si myslí, že v tomto prípade ide o veľkú hru. "Teraz sa rozhodli pokračovať, tak pokračujú," povedal na margo dnešného výsluchu na prokuratúre a dodal, že je prekvapený, že "za posledných 30 mesiacov sa v tejto veci nič nerobilo a za 30 mesiacov to mohlo byť dávno skončené". Na druhej strane však jednu vec na súčasnom postupe ocenil. "Príjemne som prekvapený, že po troch rokoch našich návrhov je ochotný prokurátor vypočuť aj ošetrujúcich psychiatrov, ktorí sa starali o Hedvigu Malinovú po lúpežnom prepadnutí z 25. augusta 2006".

993396:gallery:false:false:true

Podľa Kvasnicu mala byť táto vec dávno ukončená. "Je hanbou slovenskej justície a je to vlastne výsledkom politického obchodovania pár ľudí na Generálnej prokuratúre. Myslím si, že je to nezákonné, čo robia," vyhlásil Kvasnica. Zaujíma ho celé pozadie prípadu a prečo za päť rokov nebolo rozhodnuté v tomto prípade a podľa neho sa porušujú základné ľudské práva a slobody jeho klientky. "My navrhujeme už tri roky - asi päťkrát sme navrhli - vypočuť všetky osoby, ktoré pracovali v kritickom čase, v čase, keď bolo podané trestné oznámenie na Hedvigu Malinovú, u poslanca Gaburu, odkiaľ jeden z jeho asistentov alebo poradcov, alebo neviem aký bol jeho štatút, podával trestné oznámenie, na základe ktorého bola neskôr stíhaná Hedviga Malinová. S tým, že sme navrhli vypočuť všetky osoby, ktoré tam pracovali, medzi iným aj pani manželku bývalého generálneho prokurátora, ktorá tam tiež pracovala," uviedol Kvasnica.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?