Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2011 13:36 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Súd o smrti lekára Faglica (†57): Vodička za nehodu nie je vinná

Okresný súd v Banskej Bystrici vyhlásil rozsudok v prípade nehody sanitky v Banskej Bystrici, pri ktorej zahynul 57-ročný lekár - záchranár Andrej Faglic.

 

Prokurátor zo zrážky vinil 45-ročnú vodičku Citroënu Janku D. z Banskej Bystrice, ale súd ju spod obžaloby oslobodil, pretože sa nepreukázalo, že skutok spáchala.

Pri nehode došlo k zrážke troch vozidiel – osobného auta, sanitky a autobusu. V jej dôsledku zahynuli dvaja ľudia. Nehoda sa stala 14. októbra 2010 na banskobystrickej Ďumbierskej ulici na trojramennej križovatke.

 

Podľa súdu väčšina svedkov potvrdila, že sanitka, ktorá išla na zásah, nemala zapnutý výstražný zvukový signál, iba svetelný. „Keďže nebol pustený zvukový signál, vodič sanitky mal ísť predpísanou rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu a nie rýchlosťou 110 kilometrov, akou išiel podľa znalcov. Vodička pri výjazde na hlavnú cestu dodržala všetky ustanovenia a neporušila žiadne predpisy,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie sudca. Priateľka lekára Andreja Faglica, ktorý sa stal známym najmä účinkovaním v relácii 112, sa po vynesení tohto rozsudku rozplakala.

 

Janka D. sa k oslobodzujúcemu rozsudku nevyjadrila. Pred jeho vynesením však vyjadrila svoju ľútosť: „Celú vec vnímam tragicky a je mi to ľúto. Viem, ako sa na to pozerajú verejnosť i pozostalí a stále na to budem myslieť. Až do konca života. Nie som si vedomá svojej viny, ale ospravedlňujem sa všetkým.“

 

Tragická nehoda sa stala pred rokom na banskobystrickom sídlisku Sásová. Janka D. nedala podľa obžaloby prednosť sanitke pri vychádzaní z vedľajšej cesty na hlavnú. Záchranárske vozidlo sa jej citroënu snažilo vyhnúť, ale narazilo pritom do linkového autobusu a následne ho odhodilo do betónového múra pri ceste. Na mieste nehody zomrel lekár Andrej Faglic, ktorý sa staral o svoju postihnutú dcérku Evku. Vodič sanitky Jozef Šárik skonal o pár dní neskôr v nemocnici. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, lebo prokurátor sa proti nemu odvolal.

 

V prípade už okresný súd raz rozhodol, a to 15. augusta. Ako vtedy uviedla hovorkyňa Krajského súdu Banská Bystrica Nina Spurná, súd v skrátenom konaní "na základe skutkového stavu spoľahlivo preukázaného vykonaným dokazovaním v prípravnom konaní vydal dňa 1. augusta 2011 trestný rozkaz, ktorým uznal vinnou obvinenú Janku D. z prečinu usmrtenia".

Ako uviedol vzápätí obhajca Janky D. Rastislav Urbáni, v ten deň podali odpor, čím sa trestný rozkaz ruší a bude sa konať hlavné pojednávanie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...