Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2011 13:00 | Správy | Domáce správy

Chorý Timurko bojoval o život: Nemocnicu má v obývačke!

Za celý svoj krátky život bol Timurko zdravý len pár dní. Narodil sa 1. januára 2007 a o 13 dní neskôr už bojoval o život.

Zrazu zmodrel, začal chrčať a evidentne sa dusil. Čo sa stalo, rodičia nevedia, no vtedy sa im zmenil celý život. Malý smejko je z najhoršieho vonku aj vďaka tomu, že nemusí ležať v nemocnici, ale býva so svojou rodinou, ktorá z neho nespúšťa oči. V obývačke košického bytu mu zriadili „malú nemocnicu“ a raz mesačne ho príde skontrolovať lekár. Z jeho napredovania sú všetci nadšení.

Timur má niekoľko vážnych diagnóz, život mu komplikuje najmä nedostatočné dýchanie a prehĺtanie, ale rodičia preňho robia možné i nemožné. „Bez prístrojov, ktoré máme doma, by Timurko nemohol žiť - jedine v nemocnici, no kvalita jeho života by bola výrazne nižšia. Zrejme by sa nedožil vysokého veku,“ hovorí Timurkova mama Renáta (41). To najhoršie so synom už prežila a teraz sa celá rodina s nádejou pozerá do budúcnosti. Vo všetkom jej veľmi pomáha aj Timurkov otec a dve staršie dcéry.

Na Timurkovi naozaj vidieť, že mu domáce prostredie prospieva. „Po pravidelnej rehabilitácii sa normálne vyvíja. Sám sedí, chodí držiac sa za ruky a lozí. Samozrejme, vníma okolie a reaguje. Pozná písmená, ovláda abecedu, tvary, farby. Hoci kvôli nevyhnutnej tracheostómii by nemal ani rozprávať, povie jedno i viacslovné vety. Rozhodne napreduje,“ teší sa jeho mama, ktorá sa prvé mesiace po Timurkovom narodení neprestajne strachovala o jeho život.

„Po jeho ochorení sme takmer vôbec nespali. Ustavične prestával dýchať. Lekári mi povedali, že nečakali až takú príjemnú zmenu,“ pokračuje Renáta. Celá rodina aj s Timurkom chcú však oveľa viac - úplné vyzdravenie. „Liečba doma má svoje úskalia, ale rozhodne ju odporúčam všetkým. Synček mi pred očami robí nesmiernu radosť,“ s potešením skonštatovala mamina Renáta. Pridal sa aj Vladimír Filka, košický detský anestéziológ, ktorý prehliadol chlapčeka počas pravidelnej vizity. "Naozaj urobil obrovský pokrok!“ povedal lekár Filka.

Prístrojové vybavenie zapožičala rodine zdravotná poisťovňa. Okrem Timurka majú na domácej pľúcnej ventilácii ešte jednu osobu. „Pacienti majú väčší pokoj, sú bez stresu a nehrozia im rôzne infekcie,“ vysvetlil doktor V. Filka.

Krvácal do mozgu

Hlavná príčina chlapcových ťažkostí podľa lekárov nie je známa, postihlo ho krvácanie do mozgu a oblasti miechy. Spôsobilo to ťažkosti s dýchaním, čo mu uľahčuje podporná ventilácia prístroja. Podstúpil aj tracheostómiu, čiže má otvor v krku a pre nedokonalé prehĺtanie stravu prijíma len sondou. Celkovo mal až desať vážnych diagnóz, z ktorých niektoré sú už, našťastie, minulosťou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Fenin si obliekal aj dres pražskej Slavie.
Tvrdý pád českej futbalovej hviezdy: Skončil na protialkoholickom liečení!
(ilustračné foto).
Čo sa stane ak člen NATO vyšle vojakov na Ukrajinu? Vysvetlenie odborníkov: Toto to bude znamenať pre členské štáty
Eva Pavláková
Foto
Eva Pavlíková otvorene: Okrem manžela je roky verná ešte jednej veci! Neuveríte, o čo ide
(ilustračné foto).
Varovanie od Islamského štátu: Útočiť bude na židov a kresťanov po celom svete!
(ilustračné foto)
Hrob v Nemecku ukrýval desivé tajomstvo: Rituálna obeta?! Strasie vás, čo objavili
Plánuje Putin napadnúť Česko? Fiala mu nedôveruje!
(ilustračné foto)
V Nemecku došlo k ďalšej havárii: Autobus sa na diaľnici prevrátil na bok!
Juraj Slafkovský a brankár Cayden Primeau.
Luxusná gólová prihrávka: Slafkovský vylepšil dva vlastné rekordy
Za symbol jari a symbol jari platíme o 88 % viac ako minulý rok
Veľkonočný KVÍZ: Poznáte odpovede na všetky sviatočné otázky? Otestujte sa!
Na instagrame patrí k najsledovanejším Slovákom.
Foto
Čo všetko ukázala Plačková zo svojho súkromia: Sledujte, ako sa zabávala! Najkrajší čas je pre ňu...
(ilustračné foto)
Naliehavé varovanie vedcov: Situácia je zlá! Strašné, čo odhalili pri najnovšom prieskume
Syndróm nesúrodných vlasov
Foto
Dievčatko má na hlave rozkošný výbuch: Uvidíte jej vlásky, roztopíte sa! Ide o vzácnu chorobu