Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2011 09:58 | Správy | Domáce správy

Zvrat v hlasovaní o dôvere vláde: SaS a Matovičovci odídu!

Hlasovanie o rozšírení eurovalu na pôde parlamentu sa spojí s hlasovaním o dôvere vláde. Existuje riziko, že vláda padne.

Po utorkovom rokovaní s predsedami koaličných strán to oznámila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). V praxi to znamená, že neprijatie záchranného mechanizmu povalí súčasný kabinet. Spojenie hlasovaní ešte musí odobriť vláda.

SaS a Matovičovci sa hlasovania zdržiaSaS podľa informácií Nového Času pri hlasovaní nebude v rokovacej miestnosti. V podstate sa teda zdržia hlasovania.

Zdroj z vlády Novému Času povedal, že strana nikdy nezahlasuje proti vláde Ivety Radičovej. "V žiadnom prípade nebudeme hlasovať proti premiérke," povedal dnes po rokovaní Republikovej rady SaS predseda liberálov Richard Sulík.

Spojenie hlasovaní o eurovale s dôverou vláde považuje Sulík za neprimeraný neprimeraný nátlak, ktorému liberáli nepodľahnú. "A za krok k návratu Roberta Fica k moci. Spojením sa zmarí možnosť, aby bol euroval schválený, lebo opozícia za dôveru vláde nezahlasuje," doplnil.

Štyria poslanci NR SR známi ako Obyčajní ľudia (OĽ), sa na hlasovaní o eurovale, ktoré bude spojené s hlasovaním o dôvere vláde, tiež nezúčastnia. Potvrdil to líder OĽ Igor Matovič. Ak by aj zvyšok koalície euroval podporil, 75 hlasov by na jeho schválenie nestačilo a vláda by padla.

"Mysleli sme si, že koaličné strany sú natoľko zodpovedné, že nájdu kompromis, no nestalo sa tak," odôvodnil Matovič svoj postoj.

Osud Radičovej je v rukách Smeru

Osud vlády Ivety Radičovej je teda v rukách opozičného Smeru-SD. Ak dnes tri koaličné strany budú hlasovať za euroval (EFSF) a poslanci Smeru-SD sa na hlasovaní zúčastnia, ale EFSF nepodporia, padne vláda. Výsledok vyplýva z parlamentnej matematiky a doterajších vyhlásení politikov.

Poslanci za Smer-SD však budú na hlasovaní o eurovale a dôvere vláde prítomní, zaprezentujú sa, ale nebudú hlasovať.

Radičová: Ide o dôveryhodnosť SlovenskaKoalícia podľa Radičovej ponúkla SaS právo veta na jednotlivé pôžičky pre zadlžené krajiny aj možnosť slobodnej zelenej karty na schválenie trvalého eurovalu (ESM). Túto ponuku prezentovala liberálom na Koaličnej rade aj v utorok ráno. Tí ju však opätovne odmietli. "Dopustiť izoláciu Slovenska je pre premiéra SR neprijateľné. Je mi ľúto, že koaličný partner neprijal ponuku na možný kompromis," zdôvodnila svoje rozhodnutie šéfka vládneho kabinetu.

Podľa premiérky dnes nemá zmysel hľadať vinníkov vzniknutej situácie, pretože "sú známi". Podstatná je schopnosť dokázať dôveryhodnosť Slovenska. "Nemôžeme sa tváriť, že dnes dokážeme my tu v srdci Európy, sami ako 'robinsoni', riešiť problémy, ktoré nás tu obklopujú," uviedla.

SaS svoje rozhodnutie nezmenilo

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nezmenila v otázke eurovalu svoj názor. Ako budú liberálni poslanci hlasovať napriek tomu nechcú ešte prezradiť. Minister kultúry Daniel Krajcer však pripustil, že pád vlády je reálny.

"Ak zapadnú všetky predpoklady, tak je to jedna z reálnych možností," povedal pred rokovaním Republikovej rady SaS v Liberálnom dome s tým, že sú však aj iné alternatívy. Spomenul aj možnosť opakovaného hlasovania po eurovalu. "Určite bude snaha hlasovanie opakovať," podotkol.

Vyslovenie nedôvery znamená pád vlády Ivety Radičovej

Vyslovenie nedôvery Ivety Radičovej by znamenalo koniec celého jej kabinetu. V prípade, že vláda dôveru Národnej rady SR stratí, prezident Slovenskej republiky ju odvolá. Súčasná vláda by však mala vykonávať svoje funkcie až do vymenovania novej vlády.

Prezident má právomoc vybrať si osobu, ktorá sa pokúsi zostaviť nový kabinet. „Závisí to od prezidenta,“ uviedol Dušan Nikodým z Ústavu štátu a práva SAV v reakcii na otázku, či by mal poveriť zostavením vlády víťaza posledných parlamentných volieb Roberta Fica.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
Dohliadať na bezpečnosť bude aj polícia.
Trnavu čaká rizikový futbalový zápas: Polícia aj mesto varuje! Pripravte sa na obmedzenia
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Čo robiť, keď vás uštipne hmyz?
Nebezpečný komár je na Slovensku: V tomto meste ho potvrdili PRVÝKRÁT!
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?