Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2011 14:26 | Správy | Peniaze

Erste, majiteľka Slovenskej sporiteľne, priznáva obrie straty

Rakúska banková skupina Erste Group, ktorá je matkou Slovenskej sporiteľne, vykáže za tri štvrťroky stratu 920 až 970 miliónov eur!

Rakúska banková skupina Erste Group tento rok očakáva čistú stratu 700 až 800 miliónov eur v dôsledku odpisov v Maďarsku a Rumunsku. Bez tohto opatrenia by mala zisk približne 700 miliónov eur. Vedenie skupiny sa tiež rozhodlo prijať mimoriadne opatrenia a podstatne znižuje objem dlhopisov problematických štátov eurozóny vo svojom portfóliu. Akcie banky na pražskej burze po prvej reakcii spadli o viac ako 16 percent!

"Počas ostatných týždňov sme prestali dúfať, že sa čoskoro dočkáme riešenia dlhovej krízy v Európe. Predpokladáme, že to prinesie ďalšie dôsledky pre reálnu ekonomiku a ovplyvní náš región, hoci dôsledky budú menej dramatické. Prijali sme preto radikálne účtovné opatrenia v našej súvahe, aby sme pripravili Erste Group na ďalšie obdobie neistoty," oznámil Andreas Treichl, generálny riaditeľ Erste Group po rokovaní predstavenstva 10. októbra 2011.

"Prijaté opatrenia premenia náš zisk za prvé tri štvrťroky tohto roka vo výške približne 700 miliónov eur na stratu. Všetky kroky, ktoré sme podnikli, sú jednorazové, a pripravia našu bankovú skupinu na obdobie, ktoré je pred nami. Ukazovateľ kapitálovej primeranosti a silná likvidita, faktory, ktoré sú v týchto časoch kľúčové, zostanú nedotknuté. Vďaka silnému prevádzkovému zisku zostane ukazovateľ kapitálovej primeranosti na konci tohto roka rovnaký, ako na konci roku minulého," dodal Treichl.

Slovenskí sporitelia v ohrození nie sú"Dosahujeme v tomto roku vynikajúce hospodárske výsledky. Predpokladáme, že za celý rok 2011 dosiahneme historicky najvyšší zisk," zhodnotil situáciu Slovenskej sporiteľne pre portál tvnoviny.sk jej hovorca Štefan Frimmer.

"Naša kapitálová vybavenosť je vysoko nad úrovňou, ktorú požaduje Národná banka Slovenska a je najvyššia zo všetkých univerzálnych bánk na Slovensku," dodal pre portál Frimmer.

Banka štátnu pomoc predčasne nesplatíPredstavenstvo Erste Group dnes podľa generálneho riaditeľa Erste Group Treichla rozhodlo o prijatí súboru opatrení, ktoré sa týkajú prezentácie portfólia úverových swapov CDS, obchodov v Maďarsku a v Rumunsku, a jednotného uplatňovania metódy efektívnych úrokov v rámci celého koncernu.

Vzhľadom na výrazne zhoršený výhľad štátov eurozóny, ale aj ako preventívne opatrenie, odloží Erste Group predčasné splatenie štátnej pomoci vo výške 1,2 miliardy eur najmenej o jeden rok. Predstavenstvo Erste Group tiež navrhne valnému zhromaždeniu nevyplatiť za obchodný rok 2011 dividendu, riadne však vyplatí úroky z podielového kapitálu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom