Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2011 16:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Na mafiánskych zoznamoch je 321 mien! Aj vplyvní podnikatelia

Mafiánske zoznamy majú svoj druhý diel. Nový Čas získal dokument, kde sa nachádza menoslov ľudí patriacich do silných skupín slovenského podsvetia.

Prvé mafiánske zoznamy v roku 2005 vznikli na polícii. K týmto, ktoré sú aktualizované, sa zatiaľ nehlási. Oproti šesť rokov starým zoznamom do nich pribudli nové mená. Sú medzi nimi právnici, bývalí policajti, ale aj známi slovenskí podnikatelia.

Dokument získal denník Nový Čas z anonymného zdroja. Ide o desať hárkov papiera, kde sú názvy zločineckých či organizovaných skupín, mená ich členov, rodné čísla a presné adresy. K menám, ktoré boli na zoznamoch už v roku 2005, pribudli ďalšie. Objavili sa tu bývalí policajti, medzi nimi aj podplukovníčka, ktorá pôsobila na Úrade boja proti organizovanej kriminalite. Ku skupinám piťovci, jakšíkovci či takáčovci pribudlo aj niekoľko nových: záujmové skupiny na úseku moto (autičkári) či tzv. defektári.

Niektoré osoby sa podľa zoznamov presunuli z jednej skupiny do druhej, iné chýbajú. Dokument je podobne prepracovaný ako mafiánske zoznamy, ktoré sa na Slovensku objavili v roku 2005. Terajší policajný prezident Jaroslav Spišiak priznal, že boli z prostredia polície. K novým zoznamom, ktorými disponuje Nový Čas, sa nehlási. „V Policajnom zbore nebol vydaný interný pokyn ani rozkaz k tvorbe tzv. mafiánskych zoznamov zoradených podľa príslušnosti k určitej zločineckej skupine,“ reagoval policajný prezident Jaroslav Spišiak. „Policajný zbor tvorí registráciu záujmových osôb v inej forme a v inej štruktúre, ktorá je nevyhnutná na plnenie služobných úloh jednotlivých súčastí polície,“ dodal. Kto za ich autorstvom stojí teda nie je známe.

Podsvetie tvrdí, že niektoré osoby a ich zaradenie do skupín už nie sú aktuálne. „Nie sú správne kategorizované, niektorí ľudia sú už mimo Slovenska, iní dávno do skupín nepatria. Niektorí sa pohádali, iní začali robiť niečo iné,“ uviedol človek, ktorý sa pohybuje v prostredí bratislavského podsvetia.

Niektoré skupiny, ktoré operujú najmä v hlavnom meste a o ich existencii sa dlhodobo šepká, však chýbali už aj v roku 2005 a chýbajú aj teraz. Ide o partiu okolo bývalého príslušníka SIS, ktorý má na krku obvinenia zo závažných trestných činov. „Operatívna zložka polície nie je schopná zistiť, čo je pravdivé a čo nie,“ myslí si advokát, ktorý sa tiež na zoznamoch objavil u piťovcov a v minulosti zastupoval ľudí, ktorých polícia spája s podsvetím. „To tam nabudúce môže byť lekár, ktorý takéto osoby ošetruje,“ dodal. Bývalý šéf SIS Vladimír Mitro novým zoznamom význam neprikladá. „Kým to nie je oficiálne s pečiatkou, tak to môže byť aj vymyslené,“ povedal.

Piťovci

1030587:fullwidth:false:false:false

Medzi skupinou piťovcov je 44 mien. Nechýba tam ani Juraj Ondrejčák, alias Piťo, podľa ktorého skupina dostala meno. „Aj ja by som mal niekedy v pláne ísť si zajazdiť na motorke na route 66 tak ako Kaliňák a Fico. Ale takto som skončil. Keď si to prečíta niekto na americkej ambasáde, vrátia ma z letiska,“ povedal Ondrejčák. Jeho meno už bolo aj na prvých mafiánskych zoznamoch. „Títo ľudia, čo dali dokopy tieto zoznamy, spravili to, že nie sme slobodní, aj keď nám to zaručuje ústava,“ zdôraznil.

Do skupiny je zaradený aj známy podnikateľ Marián Kočner. „Viem o tých zoznamoch. Predtým som bol na takom zozname zaradený medzi sýkorovcami a teraz medzi piťovcami. Bojím sa o život, pretože jedna skupina môže odo mňa chcieť „výučné“ a druhá „prískočné“. Preto chodím na opancierovanom aute a s ochrankou. Ak by však niekto robil zoznam bielych golierov a zlodejov počas všetkých doterajších vlád na Slovensku, môžem zopár mien dodať,“ povedal Kočner. Nad ním je v zozname aj meno podnikateľa, ktorý po Bratislave jazdí na jednom z najdrahších áut na svete.

 

Takáčovci

1030586:fullwidth:false:false:false

Medzi 25 menami sú aj dvaja muži obžalovaní z vraždy. Na zozname je aj muž z Komárna, ktorého spolu so štyrmi takáčovcami obvinili zo založenia zločineckej skupiny a z ekonomickej trestnej činnosti vrátane prania špinavých peňazí. Podľa polície cez esbéesky uzavreli približne so stovkou podnikov zmluvy o fyzickej ochrane, ale podniky v skutočnosti nechránili. To je podľa policajtov protizákonné.

 

Sýkorovci

1030591:fullwidth:false:false:false

„Sýkorovci skončili, keď vo februári 1997 zavraždili Mira Sýkoru,“ povedal František Borbély, ktorý je tiež na zozname. „Takéto veci ma nezaujímajú, ja normálne podnikám,“ dodal. Medzi ľuďmi na zozname je aj partia mužov, ktorá má na krku obvinenie z prípravy vraždy jedného zo svojich členov. A aj ľudia, ktorí sú obžalovaní zo 16 skutkov. Ide o vydieračský únos, vyberanie výpalného, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy. Na hárkoch nechýba ani meno mladíka, ktorý pred časom spáchal vo väzbe samovraždu.

 

Defektári

1030590:fullwidth:false:false:false

Medzi nich sú zaradení 26 muži s albánskymi menami. Ide o Albáncov - podľa mien - väčšinou z Kosova, ktorí sa na Slovensko dostali po rozpade bývalej Juhoslávie. Mnohí majú falošné pasy a ich skutočné mená sú iné. Tie poznajú iba ich najbližší príbuzní. Defektári sa im hovorí preto, že často v blízkosti bánk prepichujú pneumatiky podnikateľom a pri výmene kolesa ich okradnú o tašku, v ktorej sú často veľké sumy. Defektári majú prenajaté byty vo všetkých častiach Bratislavy. „Snažia sa byť nenápadní a vychádzajú z bytov väčšinou iba do akcie. Pracujú v skupinkách, ktorých zloženie sa často mení,“ povedal bratislavský policajt, ktorý nechce byť menovaný. Jedným z defektárov bol v auguste v Bratislave zavraždený kosovský Albánec. „Nikdy v živote som okrem pokuty za dopravný priestupok nič zlé neurobil. Nebol som nikdy ani len ako svedok vypovedať na polícii. Naopak, moja mama sa pred približne ôsmimi rokmi stala obeťou defektárov, keď jej v Bratislave na benzínke prepichli pneumatiku a potom ju okradli o vyše 800 eur,“ povedal muž, ktorý je na zozname.

 

Jakšíkovci

1030572:fullwidth:false:false:false

Polícia na jar obvinila ôsmich členov z vydierania, majetkovej trestnej činnosti a z legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Za šéfa tejto skupiny je považovaný muž, ktorý v 90. rokoch pôsobil na polícii a neskoršie spolu s bratom vlastnili sieť nočných barov. Skupina operovala najprv v bratislavskej Dúbravke. V niektorých aktivitách v minulosti spolupracovala aj so zavraždeným bosom bratislavského podsvetia a podnikateľom Jozefom Svobodom. Väčšina členov je z Bratislavy. V zozname sme však našli aj vysokoškoláka z dediny v okrese Poprad. „Je športovec, venuje sa bojovým umeniam, chodí s vyholenou hlavou. Či je mafián, alebo s takými ľuďmi spolupracuje, to neviem posúdiť. Je synom panej, ktorá pracuje na zodpovednom mieste v obecnej samospráve,“ povedal človek z dediny, ktorý mladíka pozná.

 

Autičkári

1030589:fullwidth:false:false:false

Na hárkoch sú aj mená troch mužov z Chorvátskeho Grobu. Starosta obce Miroslav Marinčák má už dlhší čas informáciu od občanov, že v obci sa nejaká partia takouto činnosťou zaoberá. „Ľudia, ktorí ma o takomto vyčíňaní informovali, sa však boja povedať o koho ide. Nemal by som problém podozrenia z podieľania sa na nezákonnej činnosti oznámiť polícii,“ povedal.

Zoznamy môžu byť aj trestným činom

Podľa odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej údaje zverejnené v zoznamoch môžu napĺňať skutkovú podstatu trestného činu ohovárania a trestného činu poškodzovania cudzích práv. Nie je to však situácia, keď by mali orgány činné v trestnom konaní začať konať samy od seba. Niektorá z osôb na zozname by mohla dať podnet. „V prípade ohovárania by bolo potrebné dokázať, že zverejnený údaj je nepravdivý a poškodil so značnou mierou vážnosť u spoluobčanov, v podnikaní či narušil rodinné vzťahy,“ vysvetlila právnička s tým, že dokazovanie by muselo svedčiť o tom, že niečo také sa stalo. Čo sa týka poškodzovania cudzích práv, bolo by potrebné dokázať vážnu ujmu na právach a to, že bol niekto uvedený do omylu. „O neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi by išlo vtedy, ak osoba, ktorá má prístup k takým údajom zo zákona, využije svoje postavenie a poskytne ich neoprávnene iným,“ dodala Kurilovská.

Spišiak: Zoznamy z roku 2005 som vymyslel ja!

Mafiánske zoznamy sa objavili na verejnosti prvýkrát v roku 2005. Ich pravosť polícia dlho nechcela potvrdiť, pred časom však policajný prezident Jaroslav Spišiak vyhlásil, že mafiánske zoznamy vtedy vymyslel on. „Zoznamy boli rozkladné opatrenie. Zákonným spôsobom boli zhromažďované údaje. Vedel som, že to policajti vyzradia novinárom, dal som do rúk argument novinárom, aby mohli písať, že je na tom zozname. Lebo novinári si netrúfli o nikom nič napísať, maximálne keď bol po smrti, označili ho za mafiána. Tak som im dal do rúk takýto argument,“ vyhlásil v januári pre denník SME.

Rovnako ako v roku 2005 aj teraz má rezort vnútra pod palcom KDH. Bezpečnostný analytik, ktorý chce zostať v anonymite, v tom nevidí náhodu. Súčasný minister vnútra Daniel Lipšic to komentovať nechcel.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci