Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2011 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Slovensko má po piatich rokoch povedať: Hedviga, prepáč!

Slovensko sa má prostredníctvom vlády Ivety Radičovej ospravedlniť Hedvige Žákovej-Malinovej. Podľa denníka Sme to v stredu tajne odhlasovala vláda.

Čo má v ospravedlnení byť, zainteresované strany taja. Hedviga tvrdí, že ju 25. augusta 2006 zbili dvaja muži za to, že rozprávala po maďarsky. Polícia však po dvoch týždňoch tento prípad uzavrela s tým, že sa skutok nestal tak, ako povedala a vtedajšia študentka si ho vymyslela. Malinová v súčasnosti čelí obvineniu z krivej výpovede, ktoré dodnes nie je uzavreté. Teraz jej ideme povedať - prepáčte!

Na tajnom rokovaní sa na ospravedlnení Hedvige mala vláda dohodnúť v stredu. Podľa dvoch zdrojov z prostredia vlády s iniciatívou ospravedlnenia prišiel ako prvý štát. Zmierenie podpísali hneď v stredu ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a advokát Malinovej Roman Kvasnica. Hedviga na revanš stiahne žalobu na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu a vzdá sa aj finančných náhrad od štátu. Malinová na súde Slovensko zažalovala pre chyby vo vyšetrovaní, ktoré jej nezaručovali férový proces.

Čo konkrétne má byť v ospravedlnení, obidve strany taja. Rezort spravodlivosti to nekomentuje. „Ide o dôverné rokovanie. Osoby týmto rokovaním dotknuté sa nemôžu vyjadrovať, kým nebudú rokovania uzavreté. Čudujem sa však politikom právnikom, ktorí to už aj napriek tomu komentujú a útočia na Hedvigu. Keď bude prípad vyčiarknutý zo zoznamu, potom sa vyjadrím,“ povedal včera pre Nový Čas Kvasnica.

Malinová je pritom stále na Slovensku stíhaná pre krivú výpoveď, z ktorej ju obvinili po tom, ako polícia zastavila trestné stíhanie lúpeže. Vyšetrovanie sa však ťahá už viac ako 4 roky. „Je neprijateľné, aby generálna prokuratúra riešila päť rokov vec, ktorá je kvalifikovaná ako krivá výpoveď. Či je niekto z trestného činu podozrivý, alebo poškodený, či hovorí pravdu, alebo klame, každý má právo, aby sa vec v rozumnom čase uzatvorila,“ povedal minister vnútra Da­niel Lipšic.

Zdá sa mu aj absurdné, aby po uzavretom rokovaní vlády, kde je jej 15 členov, každý vedel, o čom ten materiál je. Kauza je podľa Lipšica spolitizovaná. „Ak robíte vyšetrovanie tak, že na tlačovej konferencii listujete vyšetrovací spis, polemizujete o dôkazoch, tak to je najlepšia cesta, ako ho zmariť,“ zdôraznil.

„Je zvláštne, že vláda chce prijať takýto zmier v čase, keď je tá kauza na generálnej prokuratúre stále otvorená. Považujem za škandalózne ospravedlňovať sa človeku, ktorému sa nič nestalo a ktorý si to celé vymyslel, a tým poškodil aj celú Slovenskú republiku,“ povedal o zmieri exminister vnútra Kaliňák. Vidí v tom politický nátlak strany Most-Híd.

Generálna prokurátora zmier v živej kauze komentovať nechcela. „Je irelevantné, čo si o tom myslíme. Prokuratúra bude naďalej postupovať podľa Trestného poriadku a Trestného zákona. Pokiaľ viem, v trestnom konaní rozhodujú orgány činné v trestnom konaní a nebudú rozhodovať ani novinári, ani politici, pokiaľ budem prokurátorom. A tým ešte som,“ zdôraznil námestník generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka. Novinkou však je, že vyšetrovanie v prípade krivej výpovede je ukončené. „Obvinená s advokátom sa po dovypočutí znalca môžu oboznamovať so spisom, teda s výsledkami vyšetrovania,“ zdôraznil. Aké tie výsledky sú, však Trnka nepovedal.

Prípad Malinovej sa ťahá už päť rokov

Hedviga Malinová tvrdí, že ju 25. augusta 2006 cestou na skúšku v Nitre napadli dvaja holohlaví mladíci za to, že rozprávala po maďarsky. Študentku vtedy nafotili s krvavými stopami na tvári. Polícia 11. septembra trestné stíhanie zastavila s tým, že sa skutok nestal tak, ako ho študentka opísala. Na tlačovej konferencii vystúpil vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý hovoril o dôkazoch v spise. Vtedajší premiér Robert Fico uviedol, že prípad mal viesť k pádu jeho vlády. Malinovú v máji 2007 obvinili z krivej výpovede, dodnes však prípad nie je uzavretý. Stojí na generálnej prokuratúre pre znalecký posudok dekana Lekárskej fakulty UK Petra Labaša, ktorý spochybňuje, či Malinovú vôbec napadli. Malinová dvakrát úspešne prešla detektorom lži.


Ako prebieha zmier?

Zmierovacie konanie sa riadi článkom 39 Dohovoru o ochrane ľudských práv a slobôd. ESĽP totiž o dohode musí najprv rozhodnúť a následne sťažnosť vyčiarknuť. Na dokument si navyše ešte posvieti Výbor ministrov, ktorý dohliada na splnenie podmienok zmieru vymedzených v rozhodnutí. V druhom bode Dohovoru sa uvádza, že konanie o zmieri je dôverné.

1029894:gallery:false:false:true

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Babiš a Monika Babišová.
Historia vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!
Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom