Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2011 08:41 | Správy | Zahraničné správy

Obávaný satelit skončil na Zemi, padajúce trosky hlásia v Kanade

Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý sa snaží určiť miesto a čas vstupu satelitu do atmosféry.

Šesťtonový nefunkčný satelit americkej NASA dnes v skorých ranných hodinách vstúpil do atmosféry Zeme, rozpadol sa na kusy a trosky zrejme rozhádzalo po území Kanady. Informoval o tom Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).

Na internetovej sociálnej sieti Twitter sa objavili správy, že na mesto Okotoks južne od Calgary v západnej Kanade padali trosky, a s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o zvyšky satelitu Upper Atmosphere Research Satellite (UARS). Ten bol na obežnej dráhe 20 rokov.

NASA ešte v piatok večer miestneho času oznámila, že zúžila na jednu hodinu časový interval, kedy satelit podľa očakávania spadne na Zem - a uviedla, že k tomu dôjde v sobotu medzi 05.45 h SELČ a 06.45 h SELČ. Počas tejto hodiny satelit preletel ponad Kanadu a Afriku, ako aj ponad obrovské oblasti Tichého, Atlantického a ďalších oceánov.

Keďže priamo pod trasou letu satelitu pokrýva väčšinu našej planéty voda a obrovské neobývané púšte či územia, pravdepodobnosť, že padajúce trosky niekoho zasiahnu, je podľa NASA 1 k 3200.  "Hrozba pre bezpečnosť verejnosti je veľmi vzdialená," uviedla NASA. Satelit preletel ponad väčšinu našej planéty a "cestoval" v pásme medzi 57 stupňom severnej a 57 stupňom južnej zemepisnej šírky.

Podľa očakávania odborníkov mala väčšina 20-ročnej družice zhorieť počas vstupu do atmosféry. Vedci vopred upozorňovali, že "prežiť" môže 26 trosiek družice Upper Atmosphere Research Satellite (UARS) s celkovou hmotnosťou kolo 540 kilogramov. UARS bola vypustená v roku 1991 a jej úlohou bolo sledovanie chemických látok v atmosfére. Postupne však strácala výšku a jej činnosť bola ukončená v roku 2005.

Družica UARS je oveľa menšia ako 123-tonová ruská orbitálna stanica Mir, ktorá zhorela v atmosfére v roku 2001, pričom jej pád nespôsobil žiadne škody. Okolo Zeme stále obieha približne 20.000 kusov vesmírneho odpadu. Objekt vo veľkosti UARS sa vracia späť do atmosféry približne raz za rok.

UARS bol vypustený v roku 1991 a jeho úlohou bolo sledovanie chemických látok v atmosfére. Postupne však strácal výšku a jeho činnosť bola ukončená v roku 2005. Aktualizované informácie zverejňuje NASA na stránke http://www.nasa.gov/uars.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(Ilustračné foto)
Váš Tip
Študenti z Oravy natočili reportážne video o zemiakoch: Sily si zmerajú s víťaznými príspevkami zo 43 krajín!
Na podujatí v Bardejove sa žiakom ZŠ Ľ. Podjavorinskej darilo. Dosiahli niekoľko prvých miest.
Foto
Dvaja telocvikári vychovávajú na Luníku IX víťazov súťaží: Ich slová hovoria za všetko
Nora začínala ako redaktorka spravodajstva v TV Markíza, dnes robí reportáže pre Smotánku.
Foto
Nora Krchňáková: Aká svetová hviezda ju ŠKRTILA?! Pohľad do zákulisia šoubiznisu
Váš horoskop od veštkyne a liečiteľky ZANY.
HOROSKOP vie, čo vás čaká: KONFLIKT so šéfom aj vážne ochorenie! Kto sa dozvie prekvapujúcu novinku?
Prababička Jana (72), babka Janka (50) a mama Veronika (31), Bzince pod Javorinou (okr. Nové Mesto nad Váhom). Tri ženy spolu držia celý život v dobrom aj v zlom. Na nedeľu nepripravujú nič výnimočné, no vždy si na seba spomenú. Ich láska je nekonečná.
Sviatok najdôležitejších žien v našich životoch: Zmenilo sa materstvo v priebehu času?
Jednoduchá činnosť je základom zdravia.
6 krokov, ako si správne umyť ruky: Postup, ktorý musíte naučiť deti!
Predseda Európskej rady Charles Michel
Šéf Európskej rady sa ohradil voči krokom izraelskej vlády: Toto je neprijateľné!
Raketa je vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste.
Pomsta ukrajinskej armády, ruský Belgorod mali zasiahnuť desiatky rakiet: Strašné následky
Americký exprezident Donald Trump
Trump prezradil viac o potenciálnom viceprezidentovi: Túto osobu by ste po jeho boku hľadali márne
Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok ráno pricestovala do Kyjeva na rozlúčkovú návštevu Ukrajiny.
Čaputová navštívila na Ukrajine ďalšie miesta: Našu pomoc si nesmierne vážia! Nádherné slová miestnych
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) oceňuje vojakov počas návštevy ukrajinskej 110. mechanizovanej brigády v Avdijivke na Ukrajine 29. decembra 2023.
Ruská ofenzíva je v plnom prúde! Zelenskyj odhalil prioritu číslo jeden: Situácia je mimoriadne napätá
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na opozičnom proteste proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu v gruzínskej metropole Tbilisi.
Gruzínska vláda sa opätovne pokúša presadiť kontroverzný zákon: Ľudia sa búria, prirovnávajú ho k…