Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2011 13:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Kollár sa buchol po vrecku: Kúpil najvzácnejšiu známku na svete!

Podnikateľ Boris Kollár (46) zainvestoval ako pravý milionár. Nový Čas zistil, že kúpil najznámejšiu a najcennejšiu poštovú známku na svete - Modrý Maurícius.

Po­dľa encyklopédie bola vydaná v roku 1847 a podľa Wikipédie z nej existuje len 12 exemplárov. Najzaujímavejšie je však to, že túto vzácnosť si od štedrého otecka vypýtala dcéra Saška (10). Miliónový dar napokon aj dostala! „Saška zbiera známky. Vygooglila si Modrý Maurícius a vybrala si ho,“ potvrdil Novému Času Kollár, ktorý sa k vzácnemu kúsku dostal cez bankárov. „Hľadali ju dlhší čas a zohnali ju mimo aukcie. Stála šesťcifernú sumu,“ načrtol svoju investíciu podnikateľ, no presne ju konkretizovať nechcel. Faktom však je, že známka patrí medzi najcennejšie na svete a aj jej hodnota je závratná.

„Je výnimočné, keď sa Modrý Maurícius vôbec objaví v ponuke na predaj. Do aukcie sa dostane tak raz za 5 až 10 rokov. Naposledy za ňu kupec zaplatil 3 milióny dolárov,“ prezradil Novému Času zdroj z filatelistického prostredia. Saška napokon dostala, čo chcela, a ako jedna z dvanástich ľudí na svete sa môže pochváliť, že je majiteľkou tohto vzácneho kúska.

„Známka je uložená v banke. Odfotil som jej ju, dostala certifikát, znalecké posudky a dal som jej k tomu aj list. Je to dar Saške do budúcna. Bola to výhodná investícia, pretože cena známky nikdy nepadne, je to dobrá zábezpeka do života,“ dodal na záver Kollár. Zle však neobišla ani jeho ďalšia dcéra Ester (6). Tá dostala špeciálnu zlatú známku v limitovanej sérii. Ide o unikátnu kópiu najdrahšej československej známky. Majiteľom originálu je Ludvík Pytlíček, existujú však aj špeciálne zlaté kópie, ktorých je 100. A jednu z nich dostala práve Kollárova druhá dcéra. Ako vidno, Borisove dievčatá si vedia vybrať skutočne hodnotné dary.

Modrý Maurícius

1023423:gallery:false:false:true

Čo je zač:

Patrí medzi najcennejšie známky sveta. Zdanlivo obyčajná známka modrej farby s nominálnou hodnotou 2 pence bola vydaná v dvoch edíciách v roku 1847 na ostrove Mauritius. Vzácnejšia verzia s nápisom „Post Office“ bola vytlačená len v počte 500 kusov.

V čom je jej cennosť:

Podľa encyklopédie Wikipedia vzácnosť známky spočíva v jej malom množstve. V súčasnosti existuje len 12 exemplárov, ktoré sa nachádzajú v súkromných zbierkach. Modrý Mauricius má v zbierke aj britská kráľovná Alžbeta II.

1023402:article:false:false:true

Šťastná majiteľka: Kollárova dcéra Saška

 

Zlatá známka v limitovanej verzii

1023396:gallery:false:false:true

Čo je zač:

Je to kópia najdrahšej československej poštovej známky. Jej majiteľom je zberateľ Ludvík Pytlíček, ktorý ju musel 10 rokov pred svetom skrývať, ako si to prial jej predchádzajúci majiteľ. Americká spoločnosť chcela za ňu dať milión eur, no Pytlíček veľkorysej ponuke odolal. Má ju poistenú na 371 319 € (10 miliónov českých korún).

V čom je jej vzácnosť:

Existuje len jediný exemplár najvzácnejšej československej známky. Po vzniku Československa v roku 1918 mala nová republika málo poštových známok, a preto istý čas používala rakúske, ktoré však prepečatila. Hodnota známky spočíva v tom, že je na nej pečať opačne. Z jediného exempláru vzniklo 100 kópií, ktoré sú v limitovanej verzii, preto sú tiež veľmi vzácne a jedna z nich je už aj na Slovensku.

1023405:article:false:false:true

Šťastná majiteľka: Kollárova dcéra Ester

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kate si prechádza najťažším obdobím.
Kate priznala rakovinu, teraz prišla ďalšia rana: TOTO chorej princeznej len priťaží!
Poslankyňa NR SR za stranu SaS Jana Bittó Cigániková.
Aktualizované
Opozícia sa pustila do zdravotníctva: Cigániková vyzýva na zrušenie vyhlášky! V hre sú veľké peniaze
Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
Foto
Policajti sa nestačili čudovať: Na východe Slovenska narazili na obrovskú skládku! Toto bude mať ešte následky
Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
Foto
Požiar na Václavskom námestí! Dym bolo vidieť z celej Prahy: Jeden muž skončil v nemocnici
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko u seba zadržiava amerického novinára: Čo s ním bude? Peskov o detailoch mlčí ako hrob!
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR
Šimkovičová podporuje spoluprácu so Slovinskom: Máme podobnú kultúru i umenie
Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši sa podarilo vypátrať rekordne rýchlo: Vymakaná technika!
(ilustračné foto)
Znepokojivé dianie v Aténach: Metropolu zahalil prach, lekári varujú! Toxická zmes
Foto
Slafkovský má životnú formu! Čo na jeho fazónu hovorí šéf zväzu Šatan?
Ilustračné foto
Pred sviatkami je na cestách rušno: Polícia hlási prvé nehody! Vodiči, dbajte na opatrnosť
jadrová elektráreň
V USA sa chystá niečo veľké: Bude to prvýkrát v histórii! Čo je za tým?
(ilustračné foto)
S veľkonočnými sviatkami sa otvára aj otázka ekológie: TIPY, ako sa dá oslavovať šetrne! Pozor na bežné chyby