Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2011 14:00 | Správy | Servis

Desať otázok a odpovedí: Komu vrátia peniaze za lieky?

Už len 2 týždne ostávajú zdravotným poisťovniam na to, aby vrátili starobným dôchodcom a postihnutým časť doplatkov za lieky.

Ide o peniaze, ktoré presahujú ochranný limit, ktorý je pri penzistoch 45 eur štvrťročne a pri invalidoch 30 eur štvrťročne. Kto má nárok na vrátenie peňazí, za akých podmienok a aké lieky sa podľa zákona započítavajú do limitu? Nový Čas vám ponúka odpovede na najčastejšie otázky.

Zdravotné poisťovne v týchto dňoch zisťujú, komu a koľko peňazí budú vracať za lieky vydané za predchádzajúci štvrťrok. Budú rátať doplatky a peniaze pacientov v lekárni na doplatkoch v mesiacoch apríl, máj a jún 2011. Ide o novinku z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorá začala platiť len tento rok. Zdravotné poisťovne musia do stanoveného termínu vyššie doplatky, ako určuje zákon, vrátiť pacientom do určeného termínu.

"Doplatky za lieky musia byt vyplatené do 90 dní od skončenia kvartálu, čiže po prvý raz do konca septembra 2011,“ uviedla hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová. U časti poistencov majú uvedené aj údaje týkajúce sa ich bankových účtov, ostatným budú zasielať doplatky poštovou poukážkou. "V prípade, že bude poistenec preferovať zaslanie doplatkov na bankový účet pred zaslaním poštovou poukážkou, odporúčame, aby túto skutočnosť do zdravotnej poisťovne nahlásil aj s číslom účtu,“ povedala Smatanová.

Kvôli novinke v zákone si museli zdravotné poisťovne prispôsobiť aj informačné systémy. Zatiaľ však nevedia presne vyčísliť, koľkým pacientom do konca septembra vrátia peniaze nad určený limit. "Údaje o celkovej výške doplatkov a počte poistencov, ktorí majú na vrátenie doplatkov nárok za uvedené obdobie, sa v súčasnosti spracovávajú,“ dodala Petra Balážová, hovorkyňa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

1.  Koho sa týka ochranný limit na lieky?

Pre starobných dôchodcov je ochranný limit na doplatky za lieky 45 € za štvrťrok a pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (držitelia preukazu ZŤP a ZŤP-S) a invalidné osoby je to 30 € za štvrťrok. Ak zaplatíte viac, zdravotná poisťovňa vám automaticky vráti peniaze priamo na váš účet, alebo ich pošle poštovou poukážkou na adresu trvalého pobytu.

2. Na koho sa limit nevzťahuje?

Ochranný limit sa podľa zákona netýka ľudí, ktorí majú dôchodok vyšší ako 372 eur. Čiže ak penzista dostáva viac peňazí, zdravotná poisťovňa už u neho nebude zisťovať, koľko eur v danom štvrťroku doplácal za lieky, aj keby šlo o vysoké sumy. Limit sa nevzťahuje ani na osoby, ktoré majú zdaniteľný príjem okrem príjmu z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru.

3. Ktoré lieky sa zahŕňajú do limitu?

Ide o doplatky za najlacnejší generický liek. Napríklad lekár predpíše liek s doplatkom 5 eur. Ak existuje lacnejší liek s rovnakou účinnou látkou s doplatkom 2 eurá, do limitu sa započítavajú 2 eurá.

4. Ktoré lieky sa nezahŕňajú do limitu?

Lieky, ktoré nie sú hradené zo zdravotného poistenia, alebo ktoré hradí poisťovňa vo výške menej ako je 75 percent z ceny lieku. Do limitu sa napríklad nepočítajú doplatky za väčšinu antibiotík, ktoré sú určené na jednorazovú akútnu liečbu.

5. Čo urobiť, aby poisťovňa o vás vedela?

Nič. Ak ste prekročili ochranný limit, o vrátenie preplatku nemusíte žiadať a poisťovni netreba ani odovzdávať doklady z registračnej pokladnice z lekárne. Všetky potrebné údaje pre určenie nároku budú poisťovne evidovať vo svojom informačnom systéme.

6. Treba platiť, aj keď prekročíte limit?

Áno. V lekárni treba vždy platiť celý doplatok, aj keď prekročíte ochranný limit. Peniaze, ktoré zaplatíte nad limit, vám po skončení štvrťroka bez vyzvania zdravotná poisťovňa vráti do 90-ich dní.

7. Ako budete vedieť, koľko vám vrátia peňazí?

Lekárne majú povinnosť od 1. júla 2011 uvádzať na pokladničnom bločku údaj o výške prepočítaného doplatku za najlacnejší liek. V praxi to znamená, že pre informáciu pacienta je na bločku napísaná výška doplatku, ktorá sa počíta do limitu.

8. Vrátia aj malé preplatky do 3 eur?

V prípade, že v danom štvrťroku limit prekročíte o sumu menšiu ako 3 eurá, poisťovňa vám ich za daný štvrťrok nebude uhrádzať. O peniaze však neprídete, poisťovňa sumu pripočíta k úhrnnej výške úhrad za ďalší kalendárny štvrťrok - ďalší termín vyplácania bude do konca decembra.

9. Kedy poisťovňa pošle peniaze?

Poisťovňa automaticky uhradí preplatok do 90 dní od skončenia kalendárneho štvrťroka. Peniaze pošle poštovou poukážkou alebo ich prevedie na bankový účet poistenca. Prvý štvrťrok, odkedy je platný ochranný limit, sa končí 30. júna 2011. Poisťovňa teda peniaze pošle do konca septembra.

10. Kde sa môžete informovať?

V prípade ďalších otázok môžete napísať mail na adresu limit@health.gov.sk alebo zavolať na BEZPLATNÚ INFOLINKU ministerstva zdravotníctva na číslo: 0800 611 117. Na bezplatnú infolinku môžete volať počas pracovných dní od 8. do 16. hodiny.

Ako platiť menej

• Opýtajte sa svojho lekára na možnosť užívať generiká. Takto sa odborne nazývajú náhrady jedného lieku za druhý. Sú to lieky s rovnakou účinnou látkou, ale za menej peňazí.

Ak lekár neodporúča nahradiť váš liek iným liekom, napíše to na druhú stranu receptu. V prípade, že tak neurobí, môžete sa na možnosť užívať generikum opýtať aj v lekárni.

• Pri výbere konkrétneho generika vám môže poradiť aj lekárnik. Zároveň je povinný informovať vás o výške doplatku za liek, ktorý vám pôvodne predpísal lekár. Ak ho o to požiadate, je povinný informovať vás aj o výške doplatku všetkých dostupných a lacnejších generických liekov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z tohtoročného Pridu v Kyjeve.
Foto
Kyjev napriek vojne žiaril farbami: Prvý Pride od začiatku invázie pritiahol stovky odvážlivcov!
Vo veľkých množstvách robia cikády škody na listoch stromov.
Hotová nočná mora: Ľudia nemajú kam stúpiť, hmyz lezie aj po nich! Najhoršia invázia za 200 rokov
Ako by si s týmto poradila polícia v iných štátoch? Túto obrovskú masu ľudí nebolo jednoduché usmerniť
Obrovská tlačenica na križovatke v Číne: Neuveriteľné, ako to polícia vyriešila! Hypnotizujúci pohľad
ilustračné foto
Risk ich stál to najcennejšie: Neďaleko Korfu objavili telo mŕtveho turistu, ďalší sú nezvestní!
Gaza čelí masívnym útokom izraelskej armády, ktoré sú odvetou za krvavý útok radikálneho palestínskeho hnutia Hamas zo 7. októbra.
Zlepší sa kvalita života v Pásme Gázy? Izrael svojim rozhodnutím prekvapil celý svet: OSN pozitívne reaguje!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajinský prezident Zelenskyj vyhlásil, že na pomoc od Západu je neskoro: Šokujúce, ktorú krajinu vyzval na účasť!
Hokejová prestupová bomba: Marcel Haščák si opäť zahrá na Slovensku!
Ilustračné foto
Štedrá pomoc od Nórska: Aha, koľko krajina prisľúbila Ukrajine!
Po Darinom boku verne stojí jej priateľ Pavel.
Kým Dara koncertovala, Nedvěd ostal v Prahe sám: Zábery, ktoré nemal nik vidieť! Aha, koho bozkal
Marian Kočner počas pojednávania v prípade vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a aj v kauze prípravy vrážd prokurátorov.
Na súde sa začne proces s Mariánom Kočnerom: Ktorej kauzy sa týka?
Wau! Tak toto sa hocikedy nevidí. Aj takto to môže vyzerať, keď sa príroda hrá s oblohou
Nebudete veriť vlastným zmyslom: Obloha rozdelená na dve polovice!
Peter sa chcel pochváliť úlovkami húb, ostatní ho v komentároch skritizovali.
FotoVáš Tip
Peter sa chcel pochváliť úlovkom z lesa, nahnevaní Slováci na ňom nenechali nitku suchú: Aha, za čo mu naložili!