Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2011 10:09 | Správy | Zahraničné správy

Hurikán zaplavil časť dolného Manhattanu: Búrka však už slabne

To najhoršie sa skončilo! Hurikán Irene zaplavil časť dolného Manhattanu, k obávanému veľkému ničeniu našťastie nedošlo.

Ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová vyhlásila, že obyvatelia východného pobrežia majú to najhoršie za sebou. Ako búrka postupovala k Novému Anglicku a Kanade, Napolitanová vyhlásila, že prípravy pred zásahom hurikánu výrazne znížili počet obetí. Varovala však, že riziko stále predstavujú záplavy spôsobené silným dažďom. Ministerka oznámila, že prezidenta Baracka Obamu informovali o oslabení Irene na tropickú búrku.

V New Yorku ulice dolného Manhattanu zaplavilo asi 30 centimetrov vody, ktorá už začala ustupovať. "Nie je to také zlé, ako hovorili. Ulice sú zaplavené, ale nie tak, ako som myslel," povedal agentúre Reuters John Harris z Long Islandu.

Finančné trhy už chcú zajtra obchodovať

Finančné trhy pôsobiace v New Yorku oznámili, že v pondelok plánujú spustiť obchodovanie. Otázkou však zostáva, či bude fungovať metro a hromadná doprava a či sa budú mať zamestnanci ako dostať do práce. Konečné rozhodnutie majú prijať v priebehu dňa na stretnutí zainteresovaných predstaviteľov.

Newyorská elektrárenská spoločnosť Consolidated Edison vyjadrila optimizmus, že nebude musieť prerušiť dodávky prúdu pre finančnú štvrť, keďže citlivé podzemné vedenia neboli zaplavené. Newyorskí požiarnici oznámili, že zo zaplavených domov zachránili desiatky ľudí a pátrajú po ďalších, ktorí mohli v zaplavených oblastiach uviaznuť.


V časti Queensu zvanej Broad Channel záchranári na člnoch prehľadávali bungalovy, ktoré plávali ulicou, aby sa presvedčili, že vnútri nikto nezostal. Požiarnici dovedna zachránili 61 dospelých a tri malé deti z 21 domov, povedal pre agentúru AP hovorca hasičov Paul Iannizzotto.

Hurikán sprevádzala evakuácia a varovania

Starosta Michael Bloomberg predpoludním varoval obyvateľov: "Okraj uragánu dorazil k nám. Nevychádzajte na ulicu, zostaňte doma alebo v prijímacích centrách." Bloomberg tiež vystríhal ľudí, aby sa nezdržiavali v blízkosti okien.

New York sa dnes zmenil na mŕtve mesto. Manhattan zatvoril reštaurácie i bary, predstavenia na Broadwayi boli zrušené. Time Square, obvykle preplnené ľuďmi vo dne i v noci, zívalo prázdnotou.

Hurikán zapríčinil zrušenie 10 000 víkendových letov a ďalších 250 pondelňajších. Letiská v oblasti New Yorku boli uzavreté pre prílety aj odlety. Otvorené budú podľa vývoja počasia.Vo Washingtone sa podľa denníka Blesk.cz obnova letiskovej prevádzky očakáva v priebehu nedele.

Minister obrany Leon Panetta dokonca súhlasil, aby sa pripravilo 6 500 vojakov v aktívnej službe k prípadným záchranným prácam. "Zostať doma je nebezpečné, nerozumné a protizákonné," povedal v sobotu popoludní na adresu ľudí, ktorí evakuáciu z ohrozených zón odmietli.

Irene je teraz hurikánom prvej kategórie päťstupňovej Saffir - Simpsonovej stupnice. I keď po zásahu pevniny v Severnej Karolíne zoslabol, zostane zrejme hurikánom o pri postupe pozdĺž pobrežia na sever, do Nového Anglicka by už mohol doraziť ako tropická búrka. "Doporučujem ľuďom, aby sa nezameriavali na to, aká silná je tá búrka. Akonáhle sa ocitnete v oblasti hurikánu, je to vážne. Irene zostáva veľkou a nebezpečnou búrkou," vyjadrila sa ministerka vnútornej bezpečnosti Janet Napolitano.

Guvernér New Jersey očakáva miliardové škody

Škody spôsobené hurikánom Irene v americkom štáte New Jersey sa podľa očakávaní budú pohybovať v miliardách dolárov. Guvernér pre televíziu NBC povedal, že odhadovanie škôd v pobrežnej oblasti sa začne dnes popoludní miestneho času, avšak rozsah škôd v dôsledku povodní vo vnútrozemí sa ukáže až po poklese hladín rozvodnených riek, možno až v utorok.

V štáte Severná Karolína, ktorý hurikán zasiahol v sobotu ako prvý, nie sú škody také veľké, ako sa očakávalo, uviedol predstaviteľ Pobrežnej stráže pre televíziu. Konzultačná spoločnosť EQECAT dnes oznámila, že podľa jej odhadov v Južnej a Severnej Karolíne napáchala Irene poistné škody za 200-400 miliónov dolárov (139-278 miliónov eur).

Hurikán, ktorý zasiahol Severnú Karolínu, Virgíniu a Floridu, si vyžiadal už najmenej desať obetí, z toho dve deti, píše sa v deníku DailyMail.com. V Severnej Karolíne zomrel vodič, ktorý vošiel do hlbokej vody. Ďalší muž zomrel pod spadnutým stromom, tretí na infarkt, keď zabezpečoval svoj dom. Vo Virgínii zomrelo jedenásťročné dieťa, keď na byt rodiny spadol strom, ďalšieho muža zabil takisto strom, ktorý rozbil jeho auto. Obeťou je aj päťdesiatpäťročný surfer, ktorý utrpel zranenia pri surfovaní vo vysokých vlnách.

Bez elektriny zostalo takmer 1,8 milióna domácností a dva milióny ľudí museli evakuovať, prevažne z New Jersey. Trasa hurikánu by podľa predpovede NHC mala viesť pozdĺž pobrežia New Jersey cez západnú časť ostrova Long Island; popoludní by sa mal presunúť nad pevninu v Novom Anglicku. Hurikánové centrum predpovedá na Long Islande a v metropolitnej oblasti New Yorku zvýšenie hladiny mora pri pobreží až o 2,5 metra, čo by mohlo počas prílivu prekonať protipovodňové bariéry na južnom cípe Manhattanu.


Jeden z reaktorov jadrovej elektrárne Calvert Cliffs v americkom štáte Maryland automaticky zastavil prevádzku po tom, ako veľký kus hliníkového plechu strhnutého z budovy hurikánom Irene zasiahol hlavný transformátor. Informoval o tom dnes hovorca prevádzkujúcej spoločnosti CENG.

Jadrová elektráreň, ktorá leží asi 65 kilometrov juhovýchodne od Washingtonu, je podľa firmy po nehode zo sobotňajšieho večera bezpečná - nedošlo k žiadnemu ohrozeniu zamestnancov ani okolitej oblasti. Spoločnosť nahlásila "neobvyklú udalosť", čo je najnižší zo štyroch stupňov mimoriadnych udalostí na škále amerického jadrového regulačného úradu.

V Marylande už v noci nadnes úrady varovali ľudí pred možným kolapsom hrádze po tom, čo hurikán Irene do oblasti priniesol rozsiahle záplavy. Úrady okresu St. Mary's vyzvali obyvateľov v ohrozených oblastiach pri jazere St. Mary's, aby sa spolu s domácimi zvieratami presunuli na horné poschodia svojich domov alebo na iné vyvýšené miesta s možnosťami úniku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?
Auto skončilo na prednej časti iného vozidla.
Foto
Opitý senior v Topoľčanoch spravil nepochopiteľnú CHYBU: „Odparkoval“ na druhom aute!
(ilustračné foto)
Zamestnancom firmy pri Vranove nad Topľou chýba výplata: Odborári o pomoc prosia Fica
Americký prezident Joe Biden.
Uniklo, čo spravia USA pre Ukrajinu: To sa Putinovi nebude páčiť!
V Ostrave nechýbajú známe osobnosti: Aha, kto prišiel fandiť Slovákom!