Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2011 08:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Maroš Kramár: Správny chlap do mesta bez peňazí nechodí

V novom romantickom seriáli Jojky Nevinní hrá Maroš Kramár (52) bohatého podnikateľa v stavebníctve, čo v istom zmysle kopíruje jeho život mimo kamier.

Práve preto sme sa rozhodli, že s ním spravíme rozhovor na jedinú tému: peniaze.

Pamätáte si, ako vyzeral váš prvý zárobok?

Bolo to na bratislavskej Novej scéne, kde som hral ako šesťročný v predstavení Mnoho kriku pre nič. Som na to veľmi pyšný, že som začínal Shakespearom. Dostával som vtedy pätnásť korún za predstavenie, čo nebolo zlé, lebo som mal za úlohu po prestávke len vyhodiť loptu spod opony, vypýtať si ju od divákov a následne otvoriť oponu.

Zarobili ste niečo v živote aj inak ako hraním, spievaním či moderovaním?

Šibaním, keď som bol malý. (smiech)

Žiadne letné brigády v detstve?

To nie.

Čisto teoreticky, manuálnou prácou by ste sa dokázali uživiť?

Viete čo, manuálna práca u mňa funguje ako určitý ventil či relax, ale že by som sa tým chcel živiť, to nie. Sem-tam ma to chytí, niečo porobím v záhrade, odpílim kúsok konárika, ale veľmi to nevyhľadávam.

Zarábate nepretržite od detstva. Ako vyzerala vaša dohoda s rodičmi, pokiaľ išlo o narábanie s vašimi honorármi?
S mojimi peniazmi v podstate hospodáril otec a tuším si s nimi pomohol, keď kupoval garáž.

To sa vám asi nepáčilo...
On mi to potom nejako vrátil, už si to presne nepamätám. (smiech)

Keď ste sa prehupli do tínedžerského veku a vaša spotreba sa zvýšila, nezačali ste naňho tlačiť, aby vás nechal s vašimi peniazmi manipulovať?
V podstate som bol od malička dosť sebestačný a už keď som vedel, že darčeky nenosí Ježiško, tak som rodičom nejaké kupoval pod stromček. Skrátka, vždy som mal nejaké vlastné peniaze a otec ma s nimi naučil hospodáriť. Osvojil som si určité zásady v štýle, že správny chlap do mesta bez peňazí nechodí, alebo že sa netreba zakrývať perinou, na ktorú nemáme. Vštepil mi sedliacke myslenie. Ja hlavne nemám rád, keď od niekoho závisím, alebo keď niekomu niečo dlhujem. Nikdy som si nekupoval veci, na ktoré som nemal, vždy som sa snažil vyjsť z tých peňazí, ktoré som zarobil a ešte popri tom aj ušetriť.

Dokážete odolávať neustálym požiadavkám vašich troch detí, alebo keď poprosia, tak im kúpite modré z neba?
Snažím sa rozumne. Minule sme mali akurát s malým taký spor, keď si vybral v obchode tú najväčšiu autodráhu. Ja mu na to, že doma má už dve či tri a ďalšiu nepotrebuje. Asi dve hodiny mal záchvat, ale nepopustil som. Vysvetlil som mu, že môže napísať Ježiškovi... Mám pocit, že moje deti majú všetko, čo potrebujú. Tie dve staršie už niekde aj účinkovali, robili jednu reklamu, niečo zarobili, čosi dostávajú od babiek a dedkov, takže majú svoje vkladné knižky a tam si šetria.

V seriáli Nevinní hrá bohatého podnikateľa

994077:gallery:false:false:true

Umelci vo všeobecnosti vraj majú často problém povedať si svoju cenu, je im to trápne a vraj by na tieto veci potrebovali nejakého manažéra. Čo vy?
Dosť často sa mi stáva, že mi volajú kolegovia, chcú radu, že koľko si majú vypýtať. Písalo sa, že ja som jeden z najdrahších, ale ja vždy hovorím, že každý máme nejakú svoju cenu a musíme si ju udržiavať alebo zvyšovať. Mal som teraz taký konl ikt s jednou paňou, ktorá ma chcela do nejakého programu a povedala mi, že pýtam trojnásobok toho, čo pýtajú druhí. Ja jej na to nech si objedná troch iných a budú to mať bohatšie. ,,Ja vám nevnucujem seba, vy chcete mňa,“ povedal som jej. Texasky dostanete kúpiť na blšáku i v značkovom obchode. Tie druhé majú takú maličkú visačku vzadu, že to je nejaká značka a sú trikrát také drahé. Ja by som chcel visieť v tom značkovom obchode, a nie na blšáku. Navyše si hovorím, že už som sa nabrigádoval dosť, takže radšej budem robiť menej za veľa peňazí, ako veľa za málo.

Okrem na slovenskej fungujete aj na českej scéne. Platia u susedov lepšie?
Nie je to nejaký veľký rozdiel... Ale ja vždy hovorím, že ak je moja cena taká vysoká ako ich cena a niekedy dokonca aj vyššia, tak robotu nekradnem. Kradne ju ten, čo ide pod cenu. Keď to prirovnám: ukrajinský robotník, ktorý je na Slovensku načierno, kradne prácu nášmu murárovi, lebo berie tretinovú mzdu.

S dačekmi pre deti to vraj nezvykne preháňať

994085:gallery:false:false:true

Dobre ste sa oženili, našli ste si právničku z dobrej rodiny. Dá sa povedať, že vám po svadbe odľahlo, že ak sa niečo stane, bude sa mať kto o vás postarať?
(smiech) Tak s týmto som do toho vôbec nešiel. Keď som si moju ženu bral, bola síce právnička, ale nezarábala také veľké peniaze ako neskôr. Momentálne je navyše už tri roky na materskej. Ja som si ju bral preto, že okrem toho, že bola krásna, bola aj múdra, čo nie je až taký častý úkaz. Vždy som chcel mať silného partnera, a nie niekoho, koho treba ťahať.

Čo považujete za najlepší kšeft vášho života?
Ja vždy hovorím, že v živote sú dôležité dve veci: dobre sa narodiť a dobre sa oženiť. A tieto dve veci sa mi celkom podarili, i keď, samozrejme, som sa mohol narodiť Rothschildovi...

Podľa Obchodného registra Slovenskej republiky vaše meno figuruje až v troch eseročkách. Ste taký podnikavý typ?
Čo budem sedieť doma so založenými rukami? To je najľahšie, sedieť doma a kritizovať ostatných, ako to zle robia. Ja sa snažím niečo vytvárať, niekde sa mi darí, niekde menej. Občas peniaze odídu a nikdy sa nevrátia, občas sa niečo zarobí. Ak hráte divadlo, je dôležité, aby to bolo dobré predstavenie s dobrým kolektívom, mali by byť spokojní diváci a mali by ste byť adekvátne ohodnotení. Ak jedna z týchto zložiek kolíše, nie je to pravé orechové. Rovnako je to pri biznise. Keď máte reštauráciu, ľudia tam radi chodia, vy z toho máte radosť a máte aj zisk, je to super. Pokiaľ ale ide o reštauráciu, som tam skôr symbolický partner, spolumajiteľ, nevidím do toho, netuším, koľko tam je zamestnancov, neviem, ako sa mieša mojito. (smiech) Je to také symbolické podnikanie. Viac sa venujem divadlu – Ateliéru Babylon, je to väčšia srdcovka, ale keďže som dosť na cestách, tak to manažujem hlavne cez telefón.

Podnikáte aj v stavebníctve a je zaujímavé, že v pripravovanom seriáli Jojky Nevinní hráte práve úspešného majiteľa stavebnej firmy.
Áno, tým, že aj v reálnom živote staviam a navyše teraz prestavujem aj vlastný dom, túto problematiku trochu aj ovládam.

Čo ešte máte s touto postavou spoločné?
Ťažko povedať, hrám otca dvoch takmer dospelých dievčat, čo som ja sám ešte nezažil. Možno sa pri nakrúcaní aj niečo naučím, ako rie šiť situácie, keď mi dorastú det (smiech) Tým, že to Janko Kro ner vzdal na poslednú chvíľu lebo si chcel urobiť voľno a j mám toho ,,málo“, tak som to zo bral. (smiech) Navyše, musím n to moje divadlo zarobiť nejak peniaze.

"Chcel by som visieť v značkovom obchode, nie na blšáku," hovorí herec.

994079:fullwidth:false:false:true

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Bratislavčania, pozor: Na známej ulici začnú stavebné práce, opravy potrvajú niekoľko mesiacov
Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) na zasadnutí parlamentu v Berlíne.
Poľsko a Nemecko aktivujú tankovú koalíciu: Preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie v Senci.
Foto
Veľké komplikácie na repre zraze: TOTO vyšetrenie poslalo domov 4 hráčov!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Biely dom potvrdil to, čím sa chválil Izrael: Smrť vysokopostaveného vodcu Hamasu
Vladimir Putin oslavuje ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách.
Pravda o prezidentských voľbách v Rusku odhalená: Týmto sa Putin rozhodne nebude chváliť
Neprišlo im zvláštne, že sú na pláži sami.
Foto
Na prvý pohľad nevinná fotka, no turistov vyšla draho: Za to, čo si dovolili na pláži, im hrozí vysoká pokuta!
Vladimir Putin (druhý sprava) sa zúčastňuje na koncerte pri príležitosti svojho víťazstva v prezidentských voľbách a 10. výročia anexie Krymu Ruskom na Červenom námestí v Moskve v Rusku spolu s protikadidátmi vo voľbách, vľavo Vladislav Davankov, druhý zľava Leonid Sluckij a vpravo Nikolaj Charitonov.
Putin a jeho protikandidáti na jednom pódiu: Jasný dôkaz o tom, ako to s voľbami v Rusku bolo
Zľava Marek Hrivík, Šimon Nemec, Oliver Okuliar, asisitent trénera Andrej Podkonický, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Skvelá správa: Slovensku môže na MS v Česku pomôcť aj TÁTO zámorská posila!
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas tlačového vyhásenia na tému Podanie prezidentky na Ústavný súd SR.
Úrad špeciálnej prokuratúry prešiel zmenami: Bolo konanie Žilinku v súlade so zákonom?
Jeden z najuznávanejších a najvplyvnejších módnych návrhárov.
Foto
Draží sa rezidencia ikony sveta módy: Prečo Lagerfeld († 86) nejedol vo svojom vlastnom byte?
(ilustračné foto)
Chodíte spať s mokrými vlasmi? Už to nikdy neurobíte: TOTO si vodíte do postele
Členovia volebnej komisie zrátavajú hlasy po prezidentských voľbách v Rusku.
Spojené štáty komentujú voľby v Rusku: Toto bol neuveriteľne nedemokratický priebeh