Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2011 06:34 | Správy | Zahraničné správy

Povstalci obsadili Kaddáfího sídlo: Líbyu ovládnu do 72 hodín

Líbyjskí povstalci dnes prenikli do sídla Muammara Kaddáfího v Tripolise a vyvesili tam svoju vlajku, čo oslavovali streľbou do vzduchu.

Líbyjskí povstalci majú pod kontrolou celú rezidenciu Muammara Kaddáfího v Tripolise. Vyhlásil to predstaviteľ OSN v Líbyi. Podľa neho celú krajinu ovládnu do 72 hodín.

Arabská televízia al-Arabíja predtým oznámila, že povstalci zaútočili na vstupy do Kaddáfího opevneného komplexu Báb al-Azízíja a niektorí z nich prenikli cez jednu z vonkajších brán. Nad hlavami útočiacich povstalcov lietali lietadlá NATO. Vnútri v komplexe bolo počuť výbuchy, oznámila al-Arabíja. Boje sa podľa nej sústredili na západnej strane komplexu.

 

tovky líbyjských povstalcov dnes vtrhli do skladu zbraní v tripoliskom sídle Muammara Kaddáfího, odkiaľ brali nové, ešte nevybalené ostreľovacie pušky. Agentúre Reuters to oznámil svedok. "Je koniec, Kaddáfí skončil," kričal jeden bojovník v oslavnej nálade.

V iných častiach komplexu boje stále pokračovali a niektorí z Kaddáfího ostreľovačov pálili na postupujúcich povstalcov, dodal svedok.

Povstalci ovládli Rás Lanúf

Líbyjskí povstalci obsadili prístavné mesto Rás Lánúf, kde sa nachádza ropný terminál. Vojaci verní Muammarovi Kaddáfímu sa stiahli smerom na západ k mestu Syrta, odkiaľ Kaddáfí pochádza, oznámil dnes hovorca povstalcov Muhammad Zawáwí. "Obsadili sme Rás Lánúf. Oni (Kaddáfího vojaci) len utekali až po Červené údolie," povedal Zawáwí agentúre Reuters. Červené údolie leží smerom k Syrte. Zawáwí dodal, že ropné zariadenia v Rás Lánúfe nie sú poškodené.

Kaddáfího stále nenašli

Osud samotného Kaddáfího je však zatiaľ nejasný. Ešte pred niekoľkými hodinami šéf Medzinárodnej šachovej federácie a ruský senátor Kirsan Iljumžinov vyhlásil, že telefonoval s líbyjským lídrom Muammarom Kaddáfím. Ten mu povedal, že je stále v Tripolise, je v poriadku a neplánuje z mesta odísť.

Iljumžinov, ktorý sa nedávno počas náletov NATO v Líbyi s Kaddáfím stretol a zahral si s ním partiu šachu, povedal, že dnes poobede mu zavolal Kaddáfího najstarší syn Muhammad. "Dal mi k telefónu svojho otca, ktorý povedal, že je Tripolise, je nažive a zdravý a je pripravený bojovať do konca," povedal Iljumžinov telefonicky agentúre Reuters. Iljumžinov je tiež guvernérom ruského regiónu Kalmykia.

Boje o letisko sa vyostrili

Bojové lietadlá NATO bombardovali sídlo líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v hlavnom meste Tripolis. Korešpondent serveru BBC z metropole informoval, že z diaľky počul mohutné explózie. Ich pôvod ale nebol bezprostredne zrejmý. Povstalci sa stretli s armádnym konvojom idúcim z mesta Syrta a desiatky Kaddáfího stúpencov zabili. Rebeli zároveň dostali pod kontrolu aj letisko.

Paľba z ťažkých zbraní bola dnes popoludní počuť neďaleko letiska Tripolise, ktoré krátko predtým obsadili líbyjskí povstalci. Informovala o tom reportérka televízie CNN Arway Damonová.

Damonová, ktorá sa nachádzala priamo na ploche letiska, uviedla, že povstalci sa snažia odpovedať na delostreleckú paľbu síl lojálnych líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu.

Povstalci sa podľa Damonovej obávajú, že delostrelecké granáty by mohli zasiahnuť odstavené lietadlo a spôsobiť "zničujúcu explóziu". Začali preto protiútok do smeru, odkiaľ sa domnievajú, že útočia Kaddáfího sily.

Letisko v Tripolise je strategicky dôležité miesto, pretože leží na hlavnej ceste, ktorá vedie do Kaddáfího opevneného sídla Báb al-Azízíja. O tento komplex zvádzajú povstalci s jeho obrancami prudké boje.

Boje sa sústreďujú okolo Kaddáfího opevneného sídla v štvrti Báb al-Azízíja. Reportér Sky News potvrdil, že v okolí Kaddáfího sídla sa ozývajú explózie. Povstalci totiž predpokladajú, že líbyjský vodca by sa mal ukrývať práve tam. Bomba zasiahla aj hotel Rixos, v ktorom sú ubytovaní zahraniční novinári. Arabská televízia al-Džazíra informuje, že rebeli prešli jednou z hlavných brán sídla v Báb al-Azízíja. Jednotky rebelov ozbrojenými nákladnými autami obkľúčili celé okolie sídla Muammara Kaddáfího.

Líbyou sa šíria správy, že jednotky verné Kaddáfímu sa utiahli do Syrty, rodného mesta líbyjského vodcu.

Hovorca NATO zároveň na tlačovej konferencii vyhlásil, že režim Muammara Kaddáfího skončil. Zároveň priznal, že nad Tripolisom premávajú lietadla NATO, ale správy o bombardovaní Kaddáfího pevnosti nepotvrdil.

Mesto je momentálne rozdelené na dve zóny - jedna časť je pod kontrolou povstalcov, tú druhú majú v rukách Kaddáfího jednotky. Hovorca NATO však priznal, že je veľmi ťažké presne určiť, ktoré miesta sú pod kontrolou rebelov a ktoré nie.

991702:gallery:false:false:true

V Tripolise vládne zúfalá situácia. V meste funfuje iba jedna nemocnica, ktorá už nestíha prijímať veľké množstvo zranených a takisto je akútny nedostatok lekárov.

Vstup líbyjských povstalcov do hlavného mesta krajiny priniesol okrem nádeje na lepšiu budúcnosť aj jednu okamžitú zmenu. Ľudia v Tripolise majú prvýkrát od povstania, ktoré vypuklo vo februári, prístup k internetu.

Sajf Kaddáfí sa ukázal novinárom

991256:gallery:false:false:true

Syn Muammara Kaddáfího Sajf Islám sa napriek správam o zatknutí objavil v Tripolise. Podobne ako v minulosti podal vlastný, od opozície úplne odlišný popis situácie v metropoli. O Sajfovom zatknutí v pondelok informovali povstalci i Medzinárodný trestný súd (ICC). Jeho hovorca uviedol, že oficiálne potvrdenie o Sajfovom zadržaní od vzbúreneckej rady súd nikdy nedostal. Povstalecké vedenie sa zdalo byť Sajfovým vystúpením na slobode šokované.

Sajf Islám sa objavil v hoteli Rixos, v ktorom sú ubytovaní zahraniční novinári. Televízne kamery usmievajúceho sa Sajfu zachytili, ako máva päsťou vo vzduchu a trasie si rukami so stúpencami. Kaddáfího syn novinárov podľa Reuters zaviedol do otcovho stráženého sídla Báb al-Azízíja. "Prerazili sme povstalcom chrbát. Bola to pasca. Dali sme im čo preto a víťazíme," citovala agentúra Sajfa.

Televízia al-Arabíja priniesla zábery, na ktorých bolo Sajfa Isláma Kaddáfího vidieť v obkľúčení priaznivcov, ako ukazuje víťazné gestá a usmieva sa. Na otázku, či je jeho otec v bezpečí a v poriadku v Tripolise, Sajf odpovedal: "Samozrejme". Na uliciach v okolí hotela Rixos sa medzitým zhromaždili Kaddáfího stúpenci.

V pondelok sa rozšírili správy o zatknutí Sajfa. Líbyjská opozícia však v utorok priznala, že nikdy nemali oficiálne potvrdenie, že by bol Kaddáfího syn v zajatí.

Miesto pobytu Muammara Kaddáfího zatiaľ nie je známe. Lietadlá britskej letky a NATO intenzívne prehľadávajú územie, aby našli vodcu. Podľa niektorých správ utiekol buď k hraniciam s Alžírskom, alebo do rodnej Syrty na brehoch Stredozemného mora. Populárne je aj tvrdenie, že sa nachádza v podzemí hoteli Rixos.

991574:gallery:false:false:true

Evakuáciu zastavili pokračujúce boje

Záchrannú misiu, ktorá mala odviezť 300 cudzincov z líbyjskej metropoly Tripolis, odložili vzhľadom na pokračujúce boje. Loď, ktorú si organizácia prenajala, zostane neďaleko tripoliského pobrežia, až kým sa nezlepší bezpečnostná situácia a nebude zaistená bezpečnosť humanitárnych pracovníkov i migrantov, uviedol hovorca Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Organizácia podľa neho dostala od líbyjských povstalcov upozornenie, že prístav momentálne nie je bezpečný, pričom úrady režimu líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího na žiadosť o pristátie nereagovali. "Až do včera sme sa domnievali, že oblasť prístavu je pod kontrolou opozičných síl," povedal hovorca IOM novinárom v ženevskom sídle organizácie.

Loď s kapacitou 300 cestujúcich mala v utorok odviezť z Tripolisu skupinu Filipíncov, pričom ďalšie dve alebo tri lode s kapacitou po 1000 cestujúcich by mohli do mesta doraziť do 48-72 hodín.

Cena ropy klesla

Cena severomorskej ropy Brent klesla až o tri a pol dolára k 105 dolárom za barel a jej prirážka k mierne rastúcej americkej rope zostúpila z nedávneho rekordu. Ropný trh reagoval na vstup líbyjských povstalcov do hlavného mesta Tripolisu, ktorý vyvolal nádeje na koniec občianskej vojny a výhľadové obnovenie ťažby v zemi s najväčšími ropnými rezervami v Afrike.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V Thajsku si dopraje chutné jedlo.
Foto
Pri pohľade na Czoborovú VYVALÍTE oči: Zora, nepreháňaš to už? Veď je z nej... Uff
(ilustračné foto).
Myslia si Slováci, že NATO prispieva k našej bezpečnosti? Aha, čo ukázali výsledky prieskumu
Peter Pellegrini (Hlas)
Aktualizované
Peter Pellegrini rozhodol: Zvolá mimoriadnu schôdzu k odstrelu medveďov?!
(ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa: Vonku sa to bude hemžiť policajtmi! O čo ide?
Foto
Naša skupina na ME 2024 je kompletná: Ako vidia šance Slovákov bývalí reprezentanti?
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Rudolf Schuster spomína na vstup Slovenska do NATO: Museli sme si to zaslúžiť!
Mikuláš Černák
Foto
Pôjde Mikuláš Černák na slobodu?! O prepustení bosa podsvetia má rozhodovať súd
(ilustračné foto)
Okrem zrážok zasiahlo Slovensko aj niečo iné: Ešte nie je koniec! Takéto počasie nás čaká
(ilustračná foto)
Čaká nás druhé kolo volieb: Ministerstvo vnútra zriadilo infolinku! Čo všetko sa tam dozviete?
(ilustračné foto).
Aké sú ceny benzínu a nafty pred Veľkou nocou? Vodiči, na toto sa pripravte!
Lucid skončila v nemocnici s veľkými bolesťami.
Foto
KOMÁR dokaličil známu Slovenku: Vnútorné krvácanie, extrémne BOLESTI a... PREBOHA!
Lujze i Romanke mama nesmierne chýba.
Váš Tip
Kamarátka zavraždenej Janky († 52) sa snaží zabezpečiť jej dcéram dôstojný život: Pomoc zlomeným sirotám!