Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.08.2011 14:36 | Správy | Zahraničné správy

Taliban sa mstí za bin Ládina: Zabili 15 členov komanda SEAL Team 6

Al-Káida môže cítiť aspoň čiastočné zadosťučinenie za smrť jej vodcu Usámu bin Ládina. Vo vrtuľníku, ktorý zostrelili 5. augusta, bolo 15 členov SEAL Team 6.

5. augusta tohto roku Američania utrpeli najväčšiu stratu za celých 10 rokov vojenskej prítomnosti v Afganistane. Raketa odpálená z prenosného zariadenia zostrelila dopravný vrtuľník Chinook s 31 americkými vojakmi na palube. Medzi obeťami bolo 7 členov afganských špeciálnych síl a civilný tlmočník.

Tento incident bol pre americkú armádu o to bolestnejší, keďže vo vrtuľníku sa viezlo aj 17 vojakov elitných jednotiek námorníctva Navy SEAL. Zodpovednosť za útok okamžite vzalo na seba hnutie Taliban. „Zabili sme elitných amerických vojakov, splnili sme jednu zo svojich hlavných úloh. Nikto nás nezastaví,“ chválil sa pre pakistanské média predstaviteľ talibov Zabiullah Majahid. Informáciu, že vo vrtuľníku zahynuli práve SEALS takmer okamžite potvrdil afgánsky prezident Hamid Karzaj a až potom jeho americký kolega Barack Obama, píše spravodajský server Lenta.ru. Karzaj akoby úmyselne nechcel utajovať podrobnosti incidentu, aby Washington nemal inú možnosť, ako potvrdiť obete medzi elitnými vojakmi.

Afganské úrady začali samostatne vyšetrovať katastrofu helikoptéry a prvé informácie sa takmer okamžite dostali do médii. Vyšlo najavo, že Chinook nezostrelila náhodná strela, ale išlo o dôkladne naplánovanú operáciu Talibanu. Američania už dlhší čas sledovali dolinu Tangi neďaleko Kábulu, ktorá slúži ako útočisko pre bojovníkov hnutia. Talibovia úmyselne prezradili svoje pozície, vedeli, že proti nim okamžite vyrazí nejaká špeciálna jednotka. A tak sa aj stalo. Militantom sa podarilo vlákať do pasce elitný tím Army Rangers, ale predsa len čakali na ešte väčšiu korisť. Informuje o tom televízia NBC.

Rangeri podľa očakávania privolali posily a im na pomoc sa vybral Chinook s afganskými vojakmi a sedemnástimi SEALS. Podľa informácii Pentagonu komando operatívne potlačilo odpor militantov a po ceste späť vrtuľník zostrelila riadená strela, odpálená z okolitých kopcov. NBC však tvrdí, že Chinook spadol ešte pred operáciou.

Boli na palube aj likvidátori bin Ládina?Každopádne Taliban a al-Káida majú dvojnásobný dôvod pre radosť. Zistilo sa, že medzi 17-mi SEALS na palube bolo 15 členov jednej z najelitnejších jednotiek amerických ozbrojených síl Naval Special Warfare Development Group (DEVGRU), všeobecne známej ako SEAL Team 6. Práve tento útvar zlikvidoval Usámu bin Ládina v máji tohto roku. Pentagon okamžite reagoval vyhlásením, že medzi zabitými vojakmi nebol ani jeden účastník slávnej operácie proti najhľadanejšiemu teroristovi sveta. V Afganistane však mnohí považujú zostrelenie Chinooka za pomstu za likvidáciu bin Ládina.

Americkí vojenskí experti, ktorých cituje NBC, vylučujú, že išlo o plánovaný útok Talibanu proti DEVGRU. Operácia tejto jednotky proti bin Ládinovi predviedla celému svetu, že Američania veľmi neochotne informujú o presunoch SEAL Team 6. Napokon aj samotná pakistanská vláda sa o likvidácii teroristu dozvedela až keď bolo po všetkom. Talibovia v žiadnom prípade nemohli vedieť o plánovaných pohyboch mimoriadne prísne utajeného komanda.

886393:fullwidth:true:true:true

Nebol to však prvý podobný útok, pri ktorom zahynuli SEALS. V lete 2005 militanti zostrelili takmer rovnaký Chinook. Zahynulo pri tom 8 vojakov 160. pluku špeciálneho určenia amerického letectva a rovnaké množstvo SEALS. Ešte troch námorníkov talibovia zabili počas prestrelky na zemi.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý