Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2011 15:44 | Správy | Domáce správy

Malacky si môžu vydýchnuť: Rómovia súhlasili s odsťahovaním

Účastníci konania v kauze neprispôsobivej rodiny na Družstevnej ulici v Malackách sa dnes zišli na pracovnom stretnutí v Bratislave.

Prítomní boli zástupcovia rómskej rodiny Galbovej, ich susedov Dobrovodských, okresného mesta Malacky a skupiny voľného združenia Riešenie pre Malacky. Z Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske rómske komunity sa ospravedlnili.

Alojz Hlina z voľného občianskeho združenia na verejne otvorenom stretnutí ponúkol návrh, aby sa neprispôsobivá rómska rodina presťahovala. Jej zástupcovia súhlasili a riešenie privítala aj susediaca rodina Dobrovodská. Prednosta Mestského úradu v Malackách Dušan Vavrinec sa k návrhu nevyjadril, ale sľúbil, že bude nastolený na rokovanie pracovnej skupiny mestskej samosprávy, ktorá sa zíde vo štvrtok 11. augusta.

"Prijatie návrhu je však podmienené súhlasom mestského zastupiteľstva," povedal Vavrinec. Z doterajších vyjadrení primátora Malaciek Jozefa Ondrejku vyplýva, že mesto nemá finančné prostriedky na zakúpenie náhradného ubytovania. Presťahovanie problémovej rómskej rodiny do náhradných bytov predbežne odmietol aj Klub starostov a primátorov Záhoria, lebo presťahovanie rodiny by podľa jeho názoru problém nevyriešil, len ho presunul do inej lokality.

Návrh aktivistu Alojza Hlinu spočíva v tom, že by úrad splnomocnenca vlády poskytol mestu Malacky účelovú dotáciu vo výške 8000 eur. Ďalších 6000 eur by požičalo združenie Riešenie pre Malacky. Z týchto prostriedkov by sa poskytol náhradný pozemok a kúpilo by sa päť kontajnerových bytov, ktoré by sa stali majetkom rodiny Galbovej. Celkovú sumu 14.000 eur by mesto i združenie získalo späť odpredajom pozemkov, ktoré vlastní rómska rodina pod jednou z chatrčí. „Každé takéto riešenie je vítané. Situácia sa čoraz viac zhoršuje a nikto zo štátnych či samosprávnych orgánov nám zatiaľ nepomohol,“ vyjadril sa Oskar Dobrovodský pre TASR.

Ako dodal Hlina na dnešnom stretnutí, združenie chce zorganizovať začiatkom septembra zhromaždenie Rómov z rómskych osád celého Slovenska pred budovou Národnej rady SR, ktorí by mali upozorniť poslancov na neriešený problém minoritných skupín obyvateľstva. "Dva týždne na to pripravíme ďalšie zhromaždenie občanov, ktorí susedia s problémovými rómskymi osadami a majú pocit, že ich ťažkosti v spolunažívaní s neprispôsobivými občanmi štát vôbec nerieši,“ povedal Hlina.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali