Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2011 07:38 | Správy | Peniaze

Obama upokojoval svet, burzy však klesajú stále nižšie

Prezident Barack Obama tvrdí, že investori naďalej USA považujú za krajinu s najväčšou úverovou dôveryhodnosťou. Svetové burzy však bijú na poplach.

Príčinou zníženia ratingu USA sú podľa prezidenta Baracka Obamu politické spory, ktoré predchádzali zvýšeniu dlhového stropu. Dodal, že Spojené štáty nepotrebujú ratingovú agentúru, aby im ukázala problémy funkčnosti ich politického systému.

Obama predniesol v Bielom dome stanovisko k zníženiu ratingu USA. Spojené štáty podľa Obamu aj napriek zhoršeniu úverovej známky sú a vždy budú krajinou s najvyššou úverovou dôveryhodnosťou, čo svojím správaním potvrdzujú aj svetoví investori. Finančné trhy po celom svete "si stále myslia, že naša bonita je na úrovni trojitého A", dodal Obama.

Americký prezident však na druhej strane dúfa, že zhoršenie ratingu agentúrou Standard & Poor's z AAA na AA+ bude motivovať zákonodarcov, aby prijali opatrenia na zníženie rozpočtového deficitu. Rozhodnutie S&P totiž signalizuje naliehavosť politickej dohody týkajúcej sa plánu na konsolidáciu verejných financií. Podľa Obamu nie možné obmedziť schodok len výdavkovými škrtmi.

Svetové burzy padajú

Burzy cenných papierov po celom svete v pondelok prudko klesali. Hlavnou príčinou paniky je piatkové zníženie ratingu USA agentúrou Standard & Poor's (S&P). Kľúčový americký index Dow Jones Industrial stratil viac než 600 bodov a uzavrel výrazne pod hranicou 11.000 bodov.

Najznámejší index Dow Jones oslabil o 5,55 % a uzavrel na 10.809,85 bodu, čo je jeho najnižšia zatváracia cena od 4. októbra 2010. Širšie poňatý index S&P 500 klesol o 6,66 % na 1119,46 bodu. Prudko sa znížili aj indexy na technologickej burze Nasdaq, keď Nasdaq 100 padol o 6,11 % na 2060,29 bodu a Nasdaq Composite až o 6,90 % na 2357,69 bodu.

Európa v ohrození

V pondelok sa prepadli aj kľúčové európske indexy. Britský FTSE 100 klesol o 3,4 %, francúzsky CAC-40 o 4,7 % a nemecký Dax o 5,02 %.

"Zníženie ratingu agentúrou S&P sa síce očakávalo, ale trhy šokovalo, že prišlo tak skoro," uviedol pre agentúru DPA nemenovaný londýnsky analytik. "Akcie na trhu sú v tejto chvíli síce lacné, ale emócie sú teraz vypäté. Existuje množstvo neistôt, preto sú investori ochotní podstupovať len minimálne riziko," myslí si hlavný investičný stratég spoločnosti Fifth Third Asset Management Keith Wirt.

Cena ropy je na minime, zlato na maxime

Cena ropy pokračuje v prepade a je najnižšia od začiatku roka. Investori sa totiž obávajú spomalenia globálnej ekonomiky a s tým súvisiaceho poklesu dopytu po čiernom zlate.

Americká ropa od začiatku roka oslabila približne o 7 %. Pre porovnanie vlani sa jej cena zvýšila o 15 %. Investori sťahujú svoje peniaze z ropy a akcií a nakupujú aktíva považované za bezpečný prístav v časoch ekonomickej neistoty, ako sú napríklad zlato alebo švajčiarsky frank.

Žltý kov dnes opäť stanovil nové historické maximum. Jeho cena po prvý raz v histórii prelomila hranicu 1700 USD za uncu (31,1 g). Zlato dnes posilnilo o 61,40 USD alebo 3,7 % a uzavrelo na úrovni 1713,20 USD/unca, keď počas dňa sa jeho cena vyšplhala až na 1723,40 USD/unca.

Švajčiarsky frank je zasa rekordne silný voči doláru aj euru. Voči doláru v priebehu roka vzrástol až o 30 %. Počas dneška jeho kurz voči posilnil doláru až na 0,7485 CHF/USD a voči euru až na 1,0618 CHF/EUR.

Zadĺžené štáty by mali rozpredať zlato

Vysoká cena zlata je podľa politikov nemeckej koaličnej vlády vhodnou príležitosťou, aby vysoko zadlžení členovia eurozóny siahli na svoje rezervy tohto kovu. Finanční experti Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Slobodnej nemeckej strany (FDP) žiadajú takéto kroky predovšetkým od talianskej a španielskej vlády. "Svoje rozpočty musia dať do poriadku, k tomu patrí aj privatizácia, ale aj rozpustenie zlatých rezerv," povedal pre dnešné vydanie nemeckého denníka Financial Times Deutschland predstaviteľ CDU Michael Fuchs.

Taliansko má napríklad po Spojených štátoch, Nemecku a Medzinárodnom menovom fonde štvrté najvyššie rezervy zlata na svete.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Študenta brutálne umučili na smrť: Popáleniny, rozdrvené kosti a rezné rany! Všetko bol nakoniec OMYL?
(ilustračné foto).
Letisko Košice odštartovalo tohtoročnú sezónu: Čakajú vás NOVINKY! Aha, kam sa bude dať letieť
Jeden z vodičov, ktorý mal z nezistených príčin prejsť do protismeru, mal pozitívnu dychovú skúšku na alkohol.
Hrôzostrašná nehoda pri Piešťanoch! Opitý vodič prešiel do protismeru, nasledovalo peklo
Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
(ilustračná foto)
Pozor, TU sa pohybuje medvedica s mladými! Buďte veľmi opatrní
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
(ilustračné foto)
Večerný beh prinesie dopravné obmedzenia! V tomto meste sa pripravte
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť