Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.07.2011 00:00 | Správy | Domáce správy

Hrozí aj v Malackách masaker kvôli rómskym susedom?

Oskar Dobrovodský (40) z Malaciek a ďalší obyvatelia Družstevnej ulice musia viac ako dva roky znášať správanie rómskych susedov.

Neustále im vulgárne nadávajú, najbližšieho suseda Dobrovodského dokonca oblievajú vodou a dom mu natierajú výkalmi. Napriek tomu im nikto nedokáže podať pomocnú ruku a situáciu vyriešiť. Psychologička tvrdí, že v prípade akýchkoľvek susedských sporov treba okamžite konať, pretože môžu vyústiť až do krvavého konfliktu.


Oskarovi Dobrovodskému (40) sa začalo peklo pred viac ako dvomi rokmi, keď sa do susedného domu v Malackách nasťahovalo 40 Rómov. Od začiatku jemu aj členom jeho rodiny nadávali, hádzali po nich kamene a terorizovali ich. Rómovia nemajú sociálne zariadenia, preto sa tam premnožili potkany.

"Žijeme v úplnom pekle, v noci nedokážem spávať, nedávno som sa psychicky zrútil a musel som brať antidepresíva. Vykrikujú, že nás všetkých pozabíjajú, ani si neviete predstaviť, čo prežívame," hovorí zúfalý Oskar Dobrovodský. Vyčíňanie susedov znášajú on a ostatní obyvatelia Družstevnej ulice viac ako dva roky, napriek tomu sa nenašiel nikto, kto by problém vyriešil.

Odborníci tvrdia, že žiť pod stresom je nebezpečné. "Susedské vzťahy sú záťažou na psychiku, ľudia žijú v strese, z ktorého niet úniku. Akýkoľvek ďalší stres môže pôsobiť ako spúšťač neudržateľného konania, a preto sa problémy v krajnom prípade môžu skončiť až násilnou smrťou," upozorňuje psychologička Danica Caisová. Ostáva len dúfať, že kompetentní zasiahnu, aby sa situácia nevyhrotila do krvavého konfliktu podobne ako v prípade Ľubomíra Harmana z Devínskej Novej Vsi.

Riešiť škandalózne správanie Rómov voči pánovi Dobrovodskému sa predstavitelia Rómov na Slovensku vôbec neponáhľajú, ostalo len pri vyjadreniach, ktoré ich správanie odsúdilo. "Ich správanie považujem za nevhodné a prináša hanbu na celú komunitu. Nejde o rasistický prejav, je to len dôsledok neriešenia rómskej otázky," myslí si predseda Rómskej iniciatívy Slovenska Alexander Patkoló.

Napriek tomu nepovažuje za potrebné, aby sa v prípade akokoľvek angažoval. "Nevidím dôvod, prečo by som mal pánovi Oskarovi pomôcť, nie je to môj kamarát a ani známy. Poradil by som mu však, nech sa zmení on a potom sa zmenia aj jeho susedia," myslí si Patkoló.

Problém je taký zložitý, že minister vnútra Daniel Lipšic prikázal na Družstevnú ulicu V Malackách namontovať kamery a pred domom hliadkuje polícia. Situáciu momentálne rieši odborník. "Tento prípad je zložitý, ale do dvoch mesiacov chceme nájsť riešenie. Zriadili sme 5-člennú skupinu a poprosil som obidve strany, aby na dva mesiace uzavreli prímerie," zdôraznil Štefan Šarkozy, ktorý je vládou poverený situáciu v Malackách riešiť.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský letecký útok v Kyjeve 25.3.2024
Aktualizované
Poplach v Kyjeve, začínajú evakuovať nemocnice! Strach vyvolalo mrazivé video
(ilustračné foto).
Ženu odsúdili na 7 doživotných trestov a 1794 rokov väzenia: Čo spravila?
Daniela Peštová
FotoVáš Tip
Peštová spomína na najťažšie obdobie svojho života: Zaspávala som s plačom! Silný odkaz pre fanúšikov
(ilustračné foto)
Plánovanie útoku na ciele spojené s Ukrajinou: Sila, kto mal Rusku pomáhať v Londýne!
Footballer takes the corner. Detail of player's legs and the ball during soccer match.
Veľké priznanie profesionálnych futbalistov: V TENTO deň svetu povieme, že sme GAYOVIA!
Ilustračné foto
Biznis s falošnými potvrdeniami? Ukrajinci sa chceli vyhnúť vojne, takto to dopadlo
Police officer with a German shepherd police dog
Obrovský úlovok policajného psa: Otvorili drevené debny z Maroka a nestačili sa diviť
predseda českého Senátu Miloš Vystrčil
Predseda českého Senátu Vystrčil: Štáty V4 kedysi v EÚ trucovali, Česko sa zmenilo
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko malo zasiahnuť vlak so zbraňami zo Západu! Nová taktika Putina?
(ilustračné foto)
Rozhodnuté: Nemecký Bundestag prijal kontroverznú reformu! Kritici upozorňujú
(ilustračné foto)
Čo sa stalo? Propalestínski aktivisti dostali stopku: Zásah 150 policajtov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené.
Foto
Hromadná zrážka na D1: Auto ostalo prevrátené na streche! Hasiči sa zapotili