Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2011 12:37 | Správy | Domáce správy

Parlament schválil novelu: Alkohol za volantom bude trestným činom!

Parlament dnes rokoval o novele cestného zákona aj o zdravotných poisťovniach. Na prekvapenie, obe novely bez väčších problémov schválil.

Šoféri, ktorí si sadajú za volant s alkoholom v krvi, budú mať od 1. septembra ťažší život. Minister vnútra Daniel Lipšic pre nich presadil prísnejšie sankcie. Šoféri, ktorým policajti namerajú viac než jedno promile alkoholu v krvi (0,476 mg/l), sa po novom dopustia trestného činu a bude im hroziť ročné väzenie.

Do konca života už vodičské oprávnenie neuvidia tí vodiči, ktorí pod vplyvom alkoholu niekoho usmrtili alebo ich súd pre alkohol za volantom trikrát odsúdil. V súčasnosti možno za smrteľnú dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu odňať vodičský preukaz maximálne na desať rokov, u mladistvých na päť.

O vodičské oprávnenie, hoci nie na doživotie, prídu tí šoféri, ktorým policajti v priebehu piatich rokov dvakrát zistia v krvi akékoľvek množstvo alkoholu alebo trikrát spôsobia dopravnú nehodu. Ak ho budú chcieť získať nazad, budú musieť nanovo absolvovať kurz v autoškole.

Novinkou sú aj sedemnásťroční vodiči. Tí budú musieť rok šoférovať pod dohľadom skúseného vodiča, ktorý má za volantom aspoň 10-ročnú prax. Každý šofér, ktorý získa vodičský preukaz pred osemnástkou, musí so spolujazdcom jazdiť aspoň tri mesiace.

Novela prináša pre notorických porušovateľov pravidiel, ktorí počas jedného roka dostanú tri pokuty vo výške 60 eur, povinnosť zúčastňovať sa na doškoľovacích kurzoch. Takýchto vodičov budú môcť policajti poslať na preskúmanie odbornej, psychickej či zdravotnej spôsobilosti.

Ďalšou zmenou je zvýšená ochrana chodcov a cyklistov na priechodoch pre chodcov. Po novom bude zakázané predbiehanie na priechodoch pre chodcov a cyklistov. Ak im vodič nedá prednosť, môže dostať pokutu 60 až 300 eur, prípadne môže prísť na dva roky o vodičský preukaz.

Mení sa aj zákonné vnímanie bezpečnej vzdialenosti na diaľniciach a rýchlostných cestách, podľa nového znenia zákona nebude bezpečná vzdialenosť stanovená v metroch, ale v sekundách. Autá budú musieť dodržiavať dvojsekundový odstup, pre autobusy a nákladné autá bude povinný odstup trojsekundový. Príčinou je, že bezpečný odstup v metroch sa s meniacou sa rýchlosťou mení.

Zdravotné poisťovne budú môcť použiť zisk s obmedzeniami

Zdravotné poisťovne budú môcť voľne použiť svoj zisk, len ak splnia dve podmienky. Prvou je povinné použitie zisku na tvorbu rezervného fondu až do výšky 20 % splateného základného imania, druhou povinná tvorba technických rezerv na úhradu plánovanej zdravotnej starostlivosti pre poistencov zaradených v čakacích zoznamoch. Vyplýva to z novely zákona o zdravotných poisťovniach, ktorú v piatok definitívne schválili poslanci.

Ani samotná koalícia pritom so schválenou úpravou nebola úplne spokojná. "Ešte bude potrebné, aby sme tvorbu zisku obmedzili aj v iných prípadoch," povedala Mária Sabolová (KDH). Podľa nej by malo byť v záujme poslancov, aby všetky verejné zdroje boli použité na liečenie pacientov. Na jej slová reagoval predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Podľa neho vedie cesta cez rozširovanie počtu diagnóz, na ktoré sa vytvárajú čakacie zoznamy. "Myslím, že toto je tá správna cesta," skonštatoval s tým, že pre pacientov je lepšie ak poisťovne nedržia peniaze na účtoch ale použijú ich pre pacientov, a tí tak na zákroky čakajú kratšie."

Ak novelu podpíše prezident bude, platiť od augusta tohto roka.

Kamióny budú môcť ďalej jazdiť po cestách II. a III. triedy

Kamióny nad 12 ton budú môcť aj naďalej jazdiť po cestách II. a III. triedy. Obmedzenie ich tranzitu by mali zabezpečiť iba zákazové dopravné značky.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí