Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.07.2011 06:00 | Správy | Domáce správy

Statočná Nelka Strapáčová: Poráža jednu hrôzu za druhou

Bojuje za každý nový deň! Po dlhých mesiacoch ale konečne dýcha sama, srdiečko jej začalo poslúchať a operácia očka dopadla dobre.

Nelka Strapáčová z obce Bernolákovo má len 15 mesiacov, od narodenia však zápasí s vážnymi ochoreniami. Dievčatko sa narodilo predčasne a pľúcka sa mu nevyvíjali, mesiace nedokázalo dýchať inak ako pomocou prístroja. Rodinu Strapáčovcov však zdravotné problémy neprestali obchádzať, ich milovanej Nelke lekári diagnostikovali dierku v srdiečku, natrhnutú sietnicu v oku aj vážnu poruchu sluchu. Statočné dievčatko síce nerozpráva ani nechodí, no rodina je vďačná za každý jeden úsmev, ktorým dokáže malá princezná všetkých rozveseliť.

946539:gallery:false:false:false

Nelka sa narodila už v šiestom mesiaci tehotenstva a vážila len 900 gramov. Od narodenia však statočne bojovala o záchranu života. Jej malé telíčko zápasilo naraz s viacerými zákernými diagnózami. „Lekári spočiatku nevedeli, či Nelka vôbec prežije, boli to najťažšie chvíle môjho života. Modlila som sa, aby ju zachránili. Po narodení nedýchala a museli ju oživovať. V priebehu niekoľkých mesiacov podstúpila až tri transfúzie krvi,“ hovorí mama Simona.

Ťažké diagnózy

Aj ďalšie správy lekárov boli pre rodinu bolestivé. Nelka žije s dierkou na srdiečku, znel verdikt lekárov. Keď malo dievčatko dva mesiace, muselo dokonca podstúpiť aj operáciu očí. „Všimla som si, že jej trošku ubieha očko, potom sme sa dozvedeli, že dcérka má vlastne natrhnutú sietnicu a oko jej musia neodkladne operovať laserom.“ Krátko pred tým, ako malú bojovníčku po troch mesiacoch lekári prepustili z inkubátora domov, robili jej ešte vyšetrenie sluchu. Ani to však nedopadlo bez problémov. Strapáčovci sa dozvedeli, že ich anjelik má vážnu poruchu sluchu a takmer nepočuje. "Pýtame sa - prečo naša dcérka musí takto trpieť, prečo sa nemôže hrať tak ako iné deti v jej veku?“ hovorí so slzami v očiach Simona, ktorú obrovské starosti o život Nelky ešte len čakali.

946540:gallery:false:false:false

Prvýkrát doma

„Tri mesiace po narodení sme si maličkú zobrali prvýkrát domov, no len na týždeň. Užívali sme si ju doma, keď odrazu prestala dýchať. Zľakli sme sa na smrť, sanitka ju odviezla do nemocnice, kde nám už povedali, že nemá vyvinuté pľúca a musí byť napojená na dýchací prístroj,“ hovorí mama. Lekári rodinu pripravovali na najhoršie, že dievčatko môže byť odkázané na prístroje aj niekoľko rokov. „Náš anjelik vôbec nerozpráva, lebo nepočuje. Na nožičkách sa neudrží, pretože má ochabnuté svaly. Nevzdávame sa však a stále s ňou cvičíme, aby raz dokázala prejsť aspoň pár krokov,“ pokračuje Simona. Nádej vkladá do rehabilitácie v centre v Piešťanoch, ktoré pomohlo už mnohým deťom s podobný mi problémami. Rehabilitácia je však finančne náročná a rodina si ju zatiaľ nemôže dovoliť.

Pokroky

Nelka už tretí mesiac nie je napojená na kyslík, z čoho majú rodičia obrovskú radosť. „Je pravda, že prístroj máme stále doma, keby náhodou prestala dýchať, čoho sa stále veľmi bojíme, ale celá rodina verí, že Nelka raz bude tancovať, hrať sa a behať za loptou ako iné deti,“ hovorí s nádejou mama. Podobne ako dýchanie sa zlepšuje aj Nelkin zrak, očká sa po operácii dobre liečia, aj srdiečko ju zatiaľ po slúcha. Úsmev a rozžiarené očká dievčatka, ktoré statočne bojuje s osudom, sú pre rodinu najväčším darom. „Keď ju vidíme, aká je silná, ako sa aj napriek bolestiam usmieva, dáva chuť bojovať nám všetkým. Má síce len nie čo vyše roka, ale je taká statočná a má chuť žiť,“ dodáva Simona.

946541:gallery:false:false:false

Čím všetkým musela Nelka prejsť?

Nelka sa narodila v apríli 2010 a odvtedy statočne bojuje o život.

Máj 2010 - dievčatko podstúpilo prvú transfúziu krvi.

Máj 2010 - lekári Nelke objavili dierku na srdiečku, odvtedy jej pravidelne meria akciu srdca špeciálny prístroj.

Máj 2010 - druhá transfúzia krvi.

Jún 2010 - Nelke lekári zistili, že má natrhnutú sietnicu na oku, podstúpila laserovú operáciu oka.

Jún 2010 - tretia transfúzia krvi.

Júl 2010 - lekári pri vyšetrení sluchu zistili, že dievčatko má vážnu poruchu sluchu a takmer nepočuje.

August 2010 - dievčatko doma prestalo dýchať, lekári rodičom oznámili, že Nelka má nevyvinuté pľúca. Odvtedy musela byť napojená na dýchací prístroj.

Apríl 2011 - Nelka prestala byť napojená na kyslík a začala dýchať sama.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut
(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity