Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.06.2011 17:00 | Správy | Kultúra

Nešikovný Svěrák: Krištáľovú cenu rozbil bezprostredne po prebratí!

Zlatý glóbus, troch Českých levov, Oscara za Kolju. To všetko má v zbierke Zdeněk Svěrák. Dnes mu pribudla aj Hercova misia z Art Film Festu.

Populárny český scenárista, dramatik a herec Zdeněk Svěrák sa z krištáľovej ceny Hercova misia, ktorú mu organizátori festivalu Art Film Fest odovzdali len niekoľko minút pred tým, ako pripevnil mosadznú tabuľku na most v Kúpeľnom parku, dlho netešil. Bezprostredne po jej prebratí mu spadla na kamennú dlažbu a rozbila sa.


I keď samotného Svěráka zničenie prestížnej trofeje mrzelo, organizátori a napokon i sám Oscarový scenárista zobrali drobný incident športovo. "V priebehu niekoľkých dní nám v Bratislave vyrobia novú cenu, ktorú pánovi Svěrákovi hneď pošleme. Napokon, črepy prinášajú šťastie," povedal pre TASR viceprezident festivalu a riaditeľ sekcií Hercova misia a Zlatá kamera Peter Hledík.

931533:gallery:false:false:false

Zdôraznil, že počas 18. ročníkov Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest sa im podobná nepríjemnosť nestala, no jedným dychom vyjadril presvedčenie, že črepy z rozbitej ceny prinesú šťastie nielen tomuto, no i nasledujúcim ročníkom festivalu. Zdeněk Svěrák si mal pôvodne prevziať cenu Hercova misia počas slávnostného otvorenia festivalu v piatok 17. júna v posádkovom klube v Trenčíne. Mal však predstavenie v divadle, organizátorom i aktérom slávnostného otvorenia sa telefonicky ospravedlnil.

Nikdy nechcel byť hercom

Jeden z najpopulárnejších českých hercov a jeden z najtalentovanejších scenáristov bol pôvodne učiteľom češtiny, neskôr pôsobil ako rozhlasový redaktor. K dramatickému umeniu sa dostal ako spoluzakladateľ Divadla Járy Cimrmana. V roku 1967 spolu s Ladislavom Smoljakom vymysleli najväčšieho neexistujúceho českého hrdinu, ktorý žne u publika úspech už viac ako štyri desaťročia.

Od divadla sa plynulou cestou dostal k filmu. Od začiatku 70. rokov písal námety a scenáre. Cimrmana previedli spolu so Smoljakom na plátno vo filme Jára Cimrman ležící, spící. Svěrák sa podpísal aj pod filmy ako Marečku, podejte mi pero, Vrchní, prchni, Báječní muži s klikou. Spolu s Jiřím Menzlom získali za film Vesničko má, středisková prvú nomináciu na Oscara pre Česko po takmer dvoch desaťročiach.

Najväčšie ocenenia však priniesla až spolupráca so synom Janom. Svěrák senior napísal scenár k filmu Obecná škola, ktorý bol spomienkou na učiteľské roky a kde si zahral i hlavnú postavu. Film bol v roku 1991 nominovaný na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film. Oscara však získali až za film Kolja v roku 1997, film získal aj Zlatý glóbus. Rovnako v tejto snímke si Zdeněk Svěrák zahral hlavnú úlohu.

Kamera je ako žena, hneď vás prekukne

"Nikdy som hercom byť nechcel, ale život to tak nejako zariadil. Mojou métou bolo vždy písať, písať poviedky. Najskôr som písal rozprávky, potom pre divadlo a z Barrandova nás oslovili, že by sme napísali niečo pre film. A napokon chceli, aby sme si so Smoljakom aj zahrali," povedal Svěrák s tým, že je prekvapený, keď ho niekto nazve dokonca legendárnym hercom.
Ako dodal, jeho prvé herecké pokusy boli sprevádzané obrovskou trémou.

"Kamera je ako žena, ktorá vás 'prekukne' ako málokto iný. Prečíta vás dokonale. Keď som zistil, že ju neoklamem, skúsil som nič nehrať, ale existoval som pred ňou ako v živote. Postupne som sa s ňou spriatelil, no stále sa jej bojím," zdôraznil Svěrák.

931485:gallery:false:false:false

Pripomenul, že vo všetkých jeho dielach dominuje humor, i keď v mnohých sekvenciách divák nevie, či sa má smiať, alebo plakať. "Humor je vlastne obranou pred smrťou. Pokiaľ máme dosť síl, práve humorom sa jej bránime. Humor je teda jedinou obranou vopred stratených pozícií," zakončil Svěrák.

"Ja si vôbec neviem predstaviť, ako sa dá napísať napríklad 400 pesničiek pre deti, ako sa dajú písať detské knižky, ako sa dá písať to množstvo scenárov. Kto sleduje kinematografiu, tak vie, že ich nebolo málo. Navyše ako sa dá hrať v divadle a ešte ku všetkému ako sa dá účinkovať vo filmoch a dokonca tak dobre, že ten film získa Oscara," zložil Svěrákovi poklonu viceprezident Art Film Festu a riaditeľ sekcie Hercova misia Peter Hledík.
Mosadzná tabuľka s menom Zdeňka Svěráka pribudne dnes popoludní o 14.30 hodine na moste v Kúpeľnom parku v Trenčianskych Tepliciach.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto).
Autobus sa zrútil z mosta a začal horieť: Zomrelo 45 ľudí, prežilo len osemročné dieťa!
Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať