Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.06.2011 06:00 | Správy | Domáce správy

Zelená lekáreň: Marihuana bude asi na Slovensku liečiť

Podľa informácií Nového Času už dnes môže padnúť vo vláde návrh, ktorý prinesie pacientom možnosť získať liek s výťažkom konope.

Koaličná rada rokovala aj o marihuane. Prvý takýto liek napríklad schválili v apríli tohto roka v susednom Česku a liečba s konope už funguje aj v niektorých vyspelých krajinách.

Podľa informácií Nového Času sa má dnes kontroverzná téma marihuana ako liečivo dostať aj na stoly členov vlády. Ministri za SaS plánujú predložiť zmeny do zákona o liekoch z dielne ministerstva zdravotníctva.

Hlavným obhajovateľom marihuany sa stal šéf parlamentu a koaličnej SaS Richard Sulík. „Chceme dať taký návrh, že chorý napr. na rakovinu si bude môcť držať a pestovať doma jednu až dve rastlinky a používať marihuanu ako liečivo. Morfín je 10-krát návykovejší a pri ňom kontrola funguje,“ reagoval pre Nový Čas Sulík. Kontrola by podľa neho prebiehala vyhláškou ministerstva vnútra.

Používanie marihuany na zdravotnícke účely pre ťažko chorých pacientov si minister Daniel Lipšic z KDH vie predstaviť, ale chce o tom odbornú diskusiu. „Muselo by to byť odborne podložené, to znamená nie spôsobom, že mám depresiu, tak si dám marihuanu,“ povedal. Už dnes sa aj v našej medicíne využívajú deriváty marihuany. V lekárni sa dá napríklad kúpiť konopná mastička na ústne kútiky. Bez ohľadu na politickú diskusiu je legislatíva EÚ nadradená našej aj v liekovej politike. Ak si teda v krajine EÚ firma zaregistruje takýto liek a príde s ním na náš trh, musíme ho aj my zaradiť do distribúcie.

„Nie je to politická otázka, ale odborná problematika. V prípade, ak bude na Slovensku registrovaný liek s obsahom kanabinoidov, ministerstvo zdravotníctva ho štandardným spôsobom zaradí medzi lieky a Štátny ústav na kontrolu liečiv bude túto účinnú látku posudzovať ako každú inú, zaradením do liečby,“ reagoval minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

„Určite si neviem predstaviť, že by sa pacient liečil zapálením marihuanovej cigarety,“ dodal. Podľa neho je cieľom ministerstva zdravotníctva umožniť pacientom prístup k novým možnostiam liečby, ale bez obmedzenia bezpečnosti pacientov. „Zo zdravotného hľadiska máme niektoré látky, napríklad opiáty, ktoré sú rizikové a môžu vyvolávať závislosti. A sú registrované aj ako lieky, ktoré však podliehajú veľmi prísnym pravidlám s cieľom znížiť ich zneužitie. Z psychiatrického hľadiska vidíme pri marihuane tiež určite riziká, pokiaľ by však platili podobné pravidlá, nemali by sme s tým problém,“ zdôraznil riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

Dôležité však je, aby sa robil rozdiel v tom, či ide o liek s výťažkom marihuany, alebo o liečbu plnou marihuanou. Tá obsahuje aj ďalšie látky, ktoré môžu byť pre pacienta nebezpečné. „Mnohí špecialisti tvrdia, že na niektoré choroby majú lieky, ktoré sú účinnejšie ako marihuana. A vtedy dôvod na legalizáciu na liečebné účely nevidíme,“ uzavrel Okruhlica.

Česi sú o krok ďalej

V Česku v apríli tohto roka zaregistrovali prvý liek, ktorý obsahuje výťažok z marihuany. Ide o ústny sprej s obsahom kanabinoidov, ktorý má pomáhať pacientom s roztrúsenou sklerózou od svalovej stuhnutosti. Pestovanie a využívanie drogy na liečbu síce nie je v Česku, ale prebieha tam odborná diskusia. Na rozdiel od Slovenska sú však Česi benevolentnejší k marihuane ako droge. Od 1. januára 2010 môžu Česi vlastniť 5 rastlín marihuany alebo štyridsať lysohlávok. U nás je to trestné.

Ste za využitie konopy v medicíne?

Lukáš Konfráter (21) Bratislava, absolvent ÁNO
Po prečítaní niekoľkých publikácií o marihuane na lekárske účely by som to odporúčal, pretože pomáha a spomaľuje priebeh niektorých druhov ochorení. Na ulicu by sa však dostať nemala.

Czeslaw Dzik (25), Košice, predavač ÁNO
Používanie marihuany na lekárske účely schvaľujem, mohlo by sa to aj dekriminalizovať, ale samotnú legalizáciu rozhodne odmietam.

Milan Ladňák (27), Martin, farmaceut ÁNO
Ak by to bolo schválené odborníkmi z lekárskej komory, pri špecifických diagnózach, keď je škodlivý účinok zanedbateľný a bolo by to podľa platného zákona o omamných a psychotropných látkach.

Ľuboš Bauer (32), Prešov, stavbár NIE
Ja som zásadne proti akémukoľvek využívaniu marihuany. Myslím si, že lekári poznajú aj iné spôsoby, ako chorému pomôcť. A pacientovi by mali intenzívne pomáhať všetci zainteresovaní.

Milan Baláž (54), Čadca, nezamestnaný NIE
Myslím, že by nebolo správne, aby boli drogy legálne.

Marián Vlasák (31), Prešov, servisný technik ÁNO
Myslím, že na lekárske účely by sa marihuana mohla využívať. Ale len pod priamym dohľadom lekára. Voľne by sa predávať nemala. Ja som to skúsil raz a stačilo mi.

Jolana Sihelská (66), Zvolen ÁNO
Súhlasím s legalizáciou marihuany ale iba na lekárske účely.

Janka Glosíková (25), Bratislava, študentka ÁNO
Súhlasím s tým, aby sa marihuana používala na lekárske účely, ale vždy tu hrozí riziko, že ju možno zneužiť.

Janka (23), Zvolen ÁNO
Marihuana by sa mohla používať na výrobu čajov, ktoré by mohli variť chorým ľuďom.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Spánok je dôležitejší, ako ste si doteraz mysleli: Jeho nedostatok dokáže zapríčiniť... Pozor na vzťahy!
Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili
(ilustračné foto)
Desivá havária pri anektovanom Kryme: Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora!
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Úsilie OSN stopol zásah Ruska: Krajiny Západu sa usilujú zaškrtiť Severnú Kóreu, tvrdí veľvyslanec
Maddison twins
Foto
Sexi dvojčatá sa delia úplne o všetko: Dokonca už aj o... Pikantné detaily!
Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Nad Ukrajinou sa zaťahujú mraky: Majú teroristický útok v Moskve na svedomí? Toto tvrdí Rusko!
Ďalekonosný raketový systém počas cvičenia (ilustračná fotografia).
USA odklepla veľkú zásielku: Pokročilé raketové systémy sa vyskytnú neďaleko od nás!
Pápež František
Zelený štvrtok pápeža Františka: V kázni nezabudol na výzvu pre kňazov! Tomuto sa majú vyhýbať
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?